Egyéb kategória

Történelem: az első szaúdi nő kézhez kapta jogosítványát, amit a Vogue Arabia is közvetít

Szaúd-Arábiában a nők egészen mostanáig nem kaphattak jogosítványt. A leggazdagabb, saját autóval rendelkező nőknek is családtaggal vagy sofőrrel kellett utazniuk. Nagy szó, hogy a tiltásnak végre vége...

vous - 2018.06.06.
Történelem: az első szaúdi nő kézhez kapta jogosítványát, amit a Vogue Arabia is közvetít

Helyi és nemzetközi nő- és emberjogi szervezetek komoly lobbija után az arab királyságban vége a női sofőrtilalomnak: június 4-én ünnepélyes keretek között vehette át jogosítványát az első asszony. Rajta kívül ezen a napon tíz másik nő is vizsgázott, és várhatóan néhány héten belül több mint kétezer társuk szerzi meg a vezetői engedélyt.  

Objektum doboz

Érdekesség, hogy a júniusi Vogue Arabia címlapja épp ezt az áttörést ünnepi, luxusautóban volán mögött ejtőző dúsgazdag, elegáns nővel. Sokak szerint ez durván álszent dolog annak fényében, hogy pár éve még bebörtönözték a női jogsitilalom ellen tüntetőket, amit a nyugati világ hideg távolságtatással nézett végig, de alapvetően azért van minek örülni: valami végre elkezdődött a világ legkonzervatívabb muszlim monarchiájában is.

Objektum doboz

víz jég pohár

Országomat egy kis vízért! – Már nem az olajért folynak a háborúk

Terroristamerénylet egy város víztározójának felrobbantására, az ivóvízkészlet megmérgezésére vagy épp egy terület vízzel való elárasztására. Ugye mennyi filmben láttátok már ti is ezeket az akciókat? Pedig mindezek nem a képzelet szüleményei. Sőt, a vízért nemcsak a bűnözők, de országok is képesek háborút kezdeni. Így volt ez a múltban és a jelenben is, a jövőben pedig egyre nagyobb eséllyel alakulnak ki politikai és véres konfliktusok a vízért. A cikket ide kattintva olvashatjátok.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Elöltöltős vagy felültöltős mosógépet érdemes venni?
Otthon
Elöltöltős vagy felültöltős mosógépet érdemes venni?
vous - 2024.05.28.
Több szempontot is figyelembe kell venni, ha azt szeretnénk eldönteni, hogy elöltöltős vagy felültöltős mosógép volna ideálisabb a számunkra. Az első és legfontosabb aspektus az, hogy mekkora terület áll a mosógép rendelkezésére.