Egyéb kategória

Ezek a szigetek válhatnak lakhatatlanná a következő évtizedekben

Nem titok, hogy a globális felmelegedés a tengerszint emelkedésével is jár – ez pedig rengeteg, jelenleg lakott területet veszélyeztet. Egy friss kutatás összeszedte, hogy mely szigetek kerülhetnek komoly veszélyben a következő néhány évtizedben.

vous - 2018.06.04.
Ezek a szigetek válhatnak lakhatatlanná a következő évtizedekben

A Science Advances tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint elég nagy a baj: rengeteg sziget és atoll kerülhet komoly bajba a tengerszint emelkedése miatt. Ez akár azt is jelentheti, hogy a ma még lakott területeket a helyieknek el kell hagyniuk, mert vagy víz alá kerülnek, vagy az ivóvízellátás válik megbízhatatlanná.

A tanulmány kifejti, hogy az alacsony tengerszint feletti magasságon fekvő korall-atoll szigetek vannak a legnagyobb veszélyben, ez talán nem is olyan meglepő. A Marshall-szigetek több ezer lakója például elég nagy veszélynek van kitéve: ez az állam Hawaii és Ausztrália között félúton található Mikronézia szigetvilágában, és elég alacsonyan fekszik ahhoz, hogy már egy kisebb mértékű tengerszint-emelkedés is a lakott területek végét jelentheti.

A cikket ITT olvashatjátok tovább.

john-westrock-657184-unsplash

Forrás:
unsplash
Ajánlott cikkek