Egyéb kategória

Út a halálba – emberek, akik élőben közvetítették utolsó pillanataikat

Kedden délután súlyos tragédia történt a 4-es főúton, Ceglédbercel közelében. Egy román rendszámú kisbusz frontálisan ütközött egy homokszállító teherautóval, kilenc ember vesztette életét. A borzalmas balesetet élőben közvetítette a sofőr Facebookon, a kommentek olvasása vonhatta el a figyelmét a forgalomról. Hány ilyen esetnek kell még történnie, hogy egy életre megtanulja mindenki: nincs annyi lájk és komment, ami fontosabb lenne az életnél.

vous - 2018.05.26.
Út a halálba – emberek, akik élőben közvetítették utolsó pillanataikat

Ma már számos felmérés igazolja, hogy nagyjából a kétszeresére nő a reakcióidőnk, ha vezetés közben mobilozunk, így azok a sofőrök, akik telefonnal a kezükben ülnek a volánnál, jelentősen növelik a közúti balesetek bekövetkezésének esélyét.

A fiatalok által elszenvedett gépjárműbalesetek hatodáért felelősek a figyelmet elvonó tényezők.

Érdekesség, hogy a testünknek létezik egyfajta tudattalan korrekciója, amely segít a sávunkban maradni. Ha az agy érzékeli, hogy a kormányon lévő kéz nem a megfelelő irányba mozdul, helyreigazítja azt. Ezt a hetedik érzéket a szem-kéz koordináció megzavarásával – azaz a mobiltelefon vezetés közbeni használatával – egyszerűen kikapcsoljuk.

Objektum doboz

Sajnos nem a ceglédberceli az első olyan tragédia, amikor valaki amiatt okozott halálos balesetet, mert a telefonja elvonta a figyelmét a vezetésről. Olyan eseteket gyűjtöttem össze az elmúlt évekből, amelyek egy életre elveszik a kedvünket a volán mögötti mobilozástól.

Tavaly júniusban a 16 éves ukrán szépségkirálynő, Sofia Magerko élőben közvetítette az Instagramján, hogy részegen vezetnek egy barátnőjével, Dasha Medvedeva-val. A videón jól látható, hogy a lányok minden létező szabályt megszegnek, szinte borítékolható volt a tragédia. Egy lámpaoszlopnak csapódtak autójukkal, Sofia szörnyethalt, Dasha, aki az autót vezette, a kórházban vesztette életét.

Objektum doboz

Obdulia Sanchez 14 éves húgát és annak barátnőjét fuvarozta tavaly júliusban a kaliforniai Stockton közelében, de ahelyett, hogy a forgalomra figyelt volna, inkább az Instagramon közvetítette élőben, ahogy a volán mögött bulizik. Elvesztette uralmát a kocsi felett, lesodródtak az útról.

Felfoghatatlan, de a lány ezután sem hagyta abba a videózást, húga haldoklását is közvetítette, testvére véres teste fölött bocsánatért esdekelt és könyörgött, hogy a húga felébredjen. Azt mondta, azért nem hagyta abba az élő közvetítést, mert így szeretett volna pénzt szerezni követőitől halott húga temetési költségeire.

Azért készítettem a videót, mert tudtam, hogy több mint ötezer követőm van. Ez volt az egyetlen módja annak, hogy a húgom tisztességes temetést kapjon. Soha nem mutogatnám így a húgomat, de arra számítottam, hogy a közönség majd pénzt adományoz, mert a családom nem gazdag – írta levélben.

Objektum doboz

Nikol Barabasova és barátnője is nagyon élvezték az autókázást, indítottak is egy élő videót, mások is osztozzanak az örömükben. Egyszer csak az látható, hogy a sofőr elrántja a kormányt, sikítás, az autó átfordul majd néma csend. Később a helyszínre érkező mentősök kapcsolták ki a Facebookon indított bejelentkezést.

Objektum doboz

Nem tudjuk, hány ilyen balesetnek kell még történnie, hogy senki se mobilozzon vezetés közben, de csak remélni tudjuk, hogy mindenki tanul ezekből az esetekből! 

Ajánlott cikkek