Egyéb kategória

Globális tilalmat akar az EP a kozmetikai célú állatkísérletekre

Az EU-nak a kozmetikai célú állatkísérletek globális tilalmát kellene kezdeményeznie egy csütörtöki állásfoglalás szerint.

vous - 2018.05.08.
Globális tilalmat akar az EP a kozmetikai célú állatkísérletekre

Az Európai Unióban 2013 óta nem lehet ilyen állatkísérleteket végezni. A tilalom a jelek szerint egyáltalán nem veszélyezteti a kozmetikai ipar fejlődését, amely Európa-szerte 2 millió embert foglalkoztat – olvasható a szövegben. A világ országainak körülbelül 80%-a ugyanakkor még mindig engedélyezi a kozmetikai állatkísérleteket, és az ilyen termékek forgalmazását. Ráadásul az uniós rendszer sem tökéletes: előfordul, hogy egy európai kozmetikai terméket előzetesen az EU-n kívül állatokon tesztelnek és utána az eredményt az EU-n belül már jóval humánusabb módszerekkel ellenőrzik.

További probléma, hogy a kozmetikai termékek összetevőinek többségét számos más termékben – például gyógyszerekben, tisztítószerekben és egyéb vegyi anyagokban, valamint élelmiszerekben – is felhasználják és ezeket az összetevőket tesztelhették állatokon. Emellett nem állnak rendelkezésre megfelelő adatok azokról a kozmetikumokról, amelyeket olyan harmadik országokból importáltak az Unióba, ahol állatokon tesztelik a termékeket.

A cikk itt még nem ért véget, a folytatást IDE kattintva olvashatjátok el. 

Forrás:
Unsplash
Ajánlott cikkek