Egyéb kategória

Késik az elektromos órád? A hálózat tehet róla

Európa-szerte lassulni kezdtek január közepétől a régi típusú, rádiós ébresztőórák, illetve az olyan hálózatra kapcsolt elektromos órák, mint amilyeneket a mikrohullámú sütők, tűzhelyek és termosztátok jelentős része használ. Mostanra már 6 perc késést szedtek össze. Ez a magyarországi készülékeket is érintheti.

vous - 2018.04.04.
Késik az elektromos órád? A hálózat tehet róla

Ezek az órák nem beépített kvarckristály vagy internetes kapcsolat segítségével követik az idő múlását, hanem az elektromos hálózat frekvenciája alapján: 50 oszcillációnként számolnak 1 másodpercet.Ennek a módszernek azonban lehet egy hátulütője:

ha huzamosabb ideig megváltozik a hálózat frekvenciája, az időmérés elcsúszhat. Európában 2018 elején pontosan ez történt.

A probléma hátterében egy fontos európai vívmány áll: huszonöt kontinentális ország egyetlen nagy, határok nélküli villamosenergia-hálózatot alkot, amelynek szinkronizált alapfrekvenciája 50 Hz.

A cikk itt még nem ért véget. Ha kíváncsiak vagytok a folytatásra, ide kattintva irány a Fyouture oldala. 

Forrás:
Unsplash
Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Egységes és tetszetős összkép – a lakás berendezése elemes bútorokkal
Otthon
Egységes és tetszetős összkép – a lakás berendezése elemes bútorokkal
vous - 2024.04.26.
Az esztétikum, a rendezettség és a harmónia rendkívül fontos egy lakás berendezése szempontjából. Akkor tudjuk igazán jól érezni magunkat otthonunkban, ha nemcsak praktikus és kényelmes, hanem tetszetős is egyben.