Egyéb kategória

Az analóg óra örök divat

A digitalizáció megjelenése előtt mindenki számára természetes volt, hogy a csuklóján viselt karóra analóg módon, vagyis kis- és nagymutató segítségével mutatja meg a pontos időt. A nyolcvanas években hatalmas slágerként tört be hazánkba a kvarcóra, és sokan lecserélték hagyományos órájukat erre a modern változatra. Azonban ma is elmondható az, hogy ezek a digitális órák soha nem lesznek olyan elegánsak és kifinomultak, mint az analóg társaik.
vous - 2022.10.24.
Az analóg óra örök divat

Az órapiacon azóta még több változás következett be, hiszen megjelentek az okosórák is, azonban itt meglepő módon a válaszható számlapok között nagy arányban találunk analóg változatokat. Digitális vagy analóg? Cikkünkben ezt a kérdést boncolgatjuk.

Az analóg óra jellemzői

Az Órashop.hu analóg órái általában kettő vagy három mutatóval rendelkeznek. A kismutató mutatja az órát, a nagymutató a percet, és több órán található egy vékony, másodpercmutató is. Az óra számlapja ebben az esetben 12 vagy 24 részre van osztva, és a számlapon található számok vagy vonalak segítségével tudjuk leolvasni a pontos időt. 

A digitális órák

A digitális órák megkönnyítik a dolgunkat, hiszen számokkal fejezik ki az időt, így nem szükséges az agyunkat használni a pontos idő megfejtésére, készen kapjuk azt. A kijelző általában egy egyszerű világos, vagy sárga alap, amin sötét színnel jelenik meg az információ, esetleg a színvariáció fordított is lehet.

A kombinált órák

Léteznek úgynevezett digitális-analóg órák, amelyek mindkét változatot megjelenítik, így egy szempillantás alatt leolvashatjuk az időt, viszont megmarad a klasszikus óra feelingje is.

A napórától az okosóráig

Az idő mérése mindig érdekelte az embereket. Hosszú volt az út a barlangból a plázáig, de a fejlődés folyamatosan kísérte végig az emberiség életét. A templomóra harangozással jelzett idejét követte az otthoni falióra, a zsebóra majd a karóra. 

Elbutulunk a technika fejlődésével?

Bombaként robbant a hír néhány évvel ezelőtt, hogy egyes brit iskolákban leszerelik az analóg órákat, mivel a diákok nem képesek azt leolvasni, és egyébként is csak zavarja őket a látványa. Azt is megfigyelték, hogy a gyerekek egyre nehezebben tudják megfogni a ceruzát, és finommotoros képességeik is alacsony szintűek, mivel a szülők a kisgyereknek ceruza helyet tabletet nyomnak a kezébe. Vajon helyes ez az út? Nem gondoljuk. Bár élni kell a technika fejlődésével, de nem szabad hagyni, hogy uralkodjon felettünk!

Az analóg órák népszerűsége szerencsére töretlen, hiszen azt az érzést, amit egy speciálisan megtervezett, gyönyörűen kivitelezett, minőségi anyagokból készült óra adhat, nem lehet pótolni egyetlen okosórával sem. Bár az okosórák gyártói felvették azt az irányt is, hogy klasszikus órára megszólalásig hasonlító, magas minőségű órákat állítsanak elő, a megjelenésükben a régi nagy óragyártók elegáns, kifinomult és magas minőségű termékeit így sem tudják túlszárnyalni. 

Az analóg órák soha nem mennek ki a divatból. Tegyünk ezért mi is, tanítsuk meg gyermekeinket az óra olvasására!

Ajánlott cikkek