Egyéb kategória

Divatforradalom a textiliparban – Etikus, természetes alapanyagok a laborból

Azt hiszem, annál jobban nem érthetjük meg a divat körforgását, mint amikor a saját bőrünkön tapasztaljuk. Vagyis hadd pontosítsak: a saját bőrünkön lehet, hogy nem is tapasztaljuk meg, de a szemünk láttára történik. Mert hiába tért vissza tinikoromból a nyakszíj (21. századi nevén chocker), a Martens, a hasvillantós felső (ahogy ma hívjuk: crop top), vagy hiába húznak spagettipántos ruhácskát a pólóra, engem ez ma már nem hat meg. Maximum azért sokkol, mert tudom, hogy telik az idő, és egyszer majd az én gyerekem sem hiszi el, hogy voltam fiatal. Ahogy én sem hittem el anyunak egy percig sem. Ha a divatban minden visszatér, akkor nincs új a nap alatt?

vous - 2018.05.02.
Divatforradalom a textiliparban – Etikus, természetes alapanyagok a laborból

Szerintem van, csakhogy a forradalmi újításokat biztosan nem a must have darabok vagy az év színe szintjén kell keresnünk. Ne a mesterségesen generált mikrotrendekre fókuszáljunk! A ruhák kombinálása, a meglévő ruháink viselésének mikéntje lehet forradalmi. Amiben én viszont a következő nagy divatforradalmat látom (és most hadd vonatkoztassak el a Fashion Revolution – Divatforradalom nevű nonprofit szervezettől), azok a technikai újítások a textilgyártás területén következnek be. Mutatok néhány példát, amelyek engem teljesen elvarázsoltak.

Baktériumokkal festett selyem

Natsai Audrey Chieza olyan megnyugtatóan beszél a következő TED-videóban, hogy órákig elhallgatnám, bár igencsak nyugtalanító tényekkel kezdi az előadását. A fosszilis anyagoktól való függőségünk nemcsak a klímát változtatta meg, hanem számos emberi konfliktushoz is vezet, illetve állandó tagadásban élünk: nem akarunk belegondolni, hogyan is élhetnénk másképp. A szintetikus biológia tőlem igazán messze áll, de Natsai érthetően mesél arról, hogy a baktériumok tervezése megoldás lehet számtalan olyan problémára, amellyel ma szembe kell néznünk.

A műanyagevő baktérium tökéletesítése mellett például a tervezett baktériumok munkába állítása az egyik legkörnyezetszennyezőbb iparágat, a divat- és textilipart is megreformálhatja. A textilgyártás legkörnyezetszennyezőbb részei a textil kikészítése és a festés-színezés, a textilgyártáshoz rengeteg víz kell, ráadásul jelenleg a legtöbb, a texilgyártásban használt vegyi anyag kőolaj alapú. Natsai kutatásai során (a Ginkgo Bioworks nevű cégnél) megismert egy baktériumot, amely pigmentet termelt.

Arra volt kíváncsi, vajon festhető-e vele textil, például selyem. A lenyűgöző válasz a következő videóban:

Objektum doboz

Gombából készült bőr

Sokoldalú, nagy teljesítményű anyagnak tartják, amelyet a textiliparon kívül például az építészetben is használhatnak. 2011-ben már Suzanne Lee is beszélt gombák, baktériumok és mikroorganizmusok közös munkájáról, amelyek cellulózt sodornak az erjedési folyamat közben.

Még több nagyon izgalmas alapanyagról Holy Duck! blogon olvashattok ide kattintva!

alma

Milyen táska készül almából? Elég menő, megmutatjuk!

„Ez hihetetlen! Ezek a táskák TÉNYLEG almából készülnek” – írtam Messengeren Nórinak, aki azonnal lecsapott a témára. Táskák almából? Bizony! 2018 és az azt követő évek valószínűleg sok hasonló meglepetést tartogatnak, hiszen a divatipar jövője nem az újfajta ruhadarabok vagy szabásvonalak „feltalálásában” rejlik majd, hanem többek között az új – lehetőség szerint környezetbarát – alapanyagok kikísérletezésében.

A táskákat ide kattintva nézhetitek meg!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

A születési neve nem Jávor Pál volt – 10+1 tény, amit nem tudtál a színészlegendáról
Világ
A születési neve nem Jávor Pál volt – 10+1 tény, amit nem tudtál a színészlegendáról
vous - 2022.08.17.

Jávor Pál neve magyarok milliói számára jelent egyet a mulatással, nótázással, szórakoztatással és magas szintű színészi játékkal. Pályája csúcsán – és talán még ma is – az emberek barátként tekintettek rá, mindenki akart magának egy szeletet a “Jávor Paliból”. Azonban a filmvászonról nem igazán lehetett megismerni a magyar bulvármédia első csillagát. Elhoztunk 10+1 tényt Jávor Pálról, amit még a legelvetemültebb rajongók sem biztos, hogy ismernek.

Otthon

Ez a dolog nem hiányozhat a lakásodból, ha otthonnak akarod nevezni
Otthon
Ez a dolog nem hiányozhat a lakásodból, ha otthonnak akarod nevezni
vous - 2022.09.29.

Minden évszaknak megvannak a maga szépségei, amiért szeretjük. Az ősz is ilyen: ilyenkor leginkább az őszi színeket szoktuk kiemelni, valamint az őszi leveleket, terméseket, amik megalapozzák ennek az évszaknak a hangulatát. Sokan szeretik otthonukban is megjeleníteni az aktuális időszakot, ehhez pedig sok különböző dísztárgyat vehetünk igénybe. A díszgyertyák szintén nagyon sokat tesznek hozzá a kellemes, otthonos légkör kialakításához, az aktuális szezonnak megfelelően.