Egyéb kategória

Divatforradalom a textiliparban – Etikus, természetes alapanyagok a laborból

Azt hiszem, annál jobban nem érthetjük meg a divat körforgását, mint amikor a saját bőrünkön tapasztaljuk. Vagyis hadd pontosítsak: a saját bőrünkön lehet, hogy nem is tapasztaljuk meg, de a szemünk láttára történik. Mert hiába tért vissza tinikoromból a nyakszíj (21. századi nevén chocker), a Martens, a hasvillantós felső (ahogy ma hívjuk: crop top), vagy hiába húznak spagettipántos ruhácskát a pólóra, engem ez ma már nem hat meg. Maximum azért sokkol, mert tudom, hogy telik az idő, és egyszer majd az én gyerekem sem hiszi el, hogy voltam fiatal. Ahogy én sem hittem el anyunak egy percig sem. Ha a divatban minden visszatér, akkor nincs új a nap alatt?

vous - 2018.05.02.
Divatforradalom a textiliparban – Etikus, természetes alapanyagok a laborból

Szerintem van, csakhogy a forradalmi újításokat biztosan nem a must have darabok vagy az év színe szintjén kell keresnünk. Ne a mesterségesen generált mikrotrendekre fókuszáljunk! A ruhák kombinálása, a meglévő ruháink viselésének mikéntje lehet forradalmi. Amiben én viszont a következő nagy divatforradalmat látom (és most hadd vonatkoztassak el a Fashion Revolution – Divatforradalom nevű nonprofit szervezettől), azok a technikai újítások a textilgyártás területén következnek be. Mutatok néhány példát, amelyek engem teljesen elvarázsoltak.

Baktériumokkal festett selyem

Natsai Audrey Chieza olyan megnyugtatóan beszél a következő TED-videóban, hogy órákig elhallgatnám, bár igencsak nyugtalanító tényekkel kezdi az előadását. A fosszilis anyagoktól való függőségünk nemcsak a klímát változtatta meg, hanem számos emberi konfliktushoz is vezet, illetve állandó tagadásban élünk: nem akarunk belegondolni, hogyan is élhetnénk másképp. A szintetikus biológia tőlem igazán messze áll, de Natsai érthetően mesél arról, hogy a baktériumok tervezése megoldás lehet számtalan olyan problémára, amellyel ma szembe kell néznünk.

A műanyagevő baktérium tökéletesítése mellett például a tervezett baktériumok munkába állítása az egyik legkörnyezetszennyezőbb iparágat, a divat- és textilipart is megreformálhatja. A textilgyártás legkörnyezetszennyezőbb részei a textil kikészítése és a festés-színezés, a textilgyártáshoz rengeteg víz kell, ráadásul jelenleg a legtöbb, a texilgyártásban használt vegyi anyag kőolaj alapú. Natsai kutatásai során (a Ginkgo Bioworks nevű cégnél) megismert egy baktériumot, amely pigmentet termelt.

Arra volt kíváncsi, vajon festhető-e vele textil, például selyem. A lenyűgöző válasz a következő videóban:

Objektum doboz

Gombából készült bőr

Sokoldalú, nagy teljesítményű anyagnak tartják, amelyet a textiliparon kívül például az építészetben is használhatnak. 2011-ben már Suzanne Lee is beszélt gombák, baktériumok és mikroorganizmusok közös munkájáról, amelyek cellulózt sodornak az erjedési folyamat közben.

Még több nagyon izgalmas alapanyagról Holy Duck! blogon olvashattok ide kattintva!

alma

Milyen táska készül almából? Elég menő, megmutatjuk!

„Ez hihetetlen! Ezek a táskák TÉNYLEG almából készülnek” – írtam Messengeren Nórinak, aki azonnal lecsapott a témára. Táskák almából? Bizony! 2018 és az azt követő évek valószínűleg sok hasonló meglepetést tartogatnak, hiszen a divatipar jövője nem az újfajta ruhadarabok vagy szabásvonalak „feltalálásában” rejlik majd, hanem többek között az új – lehetőség szerint környezetbarát – alapanyagok kikísérletezésében.

A táskákat ide kattintva nézhetitek meg!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Egységes és tetszetős összkép – a lakás berendezése elemes bútorokkal
Otthon
Egységes és tetszetős összkép – a lakás berendezése elemes bútorokkal
vous - 2024.04.26.
Az esztétikum, a rendezettség és a harmónia rendkívül fontos egy lakás berendezése szempontjából. Akkor tudjuk igazán jól érezni magunkat otthonunkban, ha nemcsak praktikus és kényelmes, hanem tetszetős is egyben.