Egyéb kategória

Divatforradalom: Magyar tervezők mutatták meg, kik állnak a márkájuk mögött

Ti tudjátok, ki készíti a ruháitokat? Hol dolgoznak? Milyen körülmények között? Egyszerű kérdések ezek, a legtöbb esetben mégsem tudunk rájuk válaszolni. Pedig a ruhadarabjaink mögött sokszor nem egy, hanem sok-sok ember áll. Minél nagyobb egy márka, annál több.

vous - 2018.04.24.
Divatforradalom: Magyar tervezők mutatták meg, kik állnak a márkájuk mögött

A Fashion Revolution Day kapcsán Mandzák Enikővel, a PIZSI pizsamamárka megálmodójával arra kértünk 60 magyar tervezőt, mutassák meg, ki készítette a ruhákat, amelyet tőlük veszünk.

A 60 tervezőből sajnos nem tudta mindenki vállalni a fotózást, ennek több oka is volt: az egyik a last minute szervezés. Ennek ellenére szép számmal kaptunk képeket, a beküldött fotókból pedig összevágtunk egy videót. Ismerkedjetek meg néhány magyar márkával, a tervezőikkel, a ruháitok készítőivel közelebbről is!

Még több infót a Fashion Revolution kampányról és a márkákról a videó alatt találtok.

Objektum doboz

Mi az a Fashion Revolution Day?

2013-ban összeomlott egy nyolcemeletes ruhagyár Banglades fővárosában, és bekövetkezett az utóbbi évek legmegrázóbb ruhagyári balesete. Több mint kétezer ember megsérült, és több mint ezer ember halt meg. A világon sokan csak ekkor figyeltek fel arra, hogy hatalmas baj van a divatiparral, amelyet egy ideje a fast fashion márkák uralnak. Dokumentumfilmek születtek a témában, mozgalmak indultak, kampányok szerveződtek.

A Fashion Revolution nonprofit szervezet Nagy-Britanniában alakult. Létrehozói úgy gondolták, hogy 1134 emberélet túl sok ahhoz, hogy szó nélkül hagyják. Azt vallják, a divatipar etikus és átlátható átalakítására van szükség. Ebben pedig hatalmas szerepük van a vásárlóknak, azaz nektek, nekünk is.

Abban hisznek, hogy az átláthatóság az első lépés az ipar átalakulása érdekében, és ez egy egyszerű kérdéssel indul:                                

Ki készítette a ruhámat? Who made my clothes?

2017 óta Magyarországon is létezik az alszervezet, a Fashion Revolution Hungary. 2014 óta minden évben április 24-én egyre többen teszik fel ezt a kérdést a közösségi oldalakon. Legyenek ők diákok, vezetők, oktatók, divatszeretők, szülők vagy kereskedők, azt szeretnék, hogy a márkák tegyék átláthatóvá a működésüket. Lehessen tudni, kik állnak a ruhák mögött, kik dolgoztak rajta, milyen körülmények között. Azt szeretnék, hogy maguk a márkák is még kíváncsibbak legyenek.

I made your clothes!

Mandzák Enikővel az elmúlt hetekben 60 tervezőt kerestünk meg, és arra kértük őket, mutassák meg, kikkel dolgoznak. Vannak köztük Magyarország-szerte ismert nagy márkák, mint a Daalarna vagy a Tomcsanyi, és egyszemélyes kis márkák is, mint a renaiChance vagy a Purple Turtle Bag. A márkákat ábécésorrendben találjátok, ismerkedjetek meg velük, tudjátok meg tőlük, ki készítette a ruháitokat.

A folytatásért kattintsatok ide!

Mengyán Eszter Holy Duck

„Még évekig elvagyok anélkül, hogy új ruhát vennék” – ehelyett az érdekel, kik készítik őket

„Tudom, hogy te nem vásárolsz ilyen helyeken, de én meg nem akarom tudni, hogy készült, és kész!” Ha nem is nap mint nap, de rendszeresen találkozom ehhez hasonló kommentekkel. Azzal, hogy nemet mondtam a fast fashionre, nagyon sokakat felbosszantok, pedig nem tettem semmit, csak én eldöntöttem, hogy más utat járok. A folytatást ide kattintva olvashatjátok.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hova tűntek Budapest gyönyörű kupolái? – A főváros eltűnt épített öröksége tovább él az Animatiqua Stúdió legújabb rövidfilmjében
Világ
Hova tűntek Budapest gyönyörű kupolái? – A főváros eltűnt épített öröksége tovább él az Animatiqua Stúdió legújabb rövidfilmjében
vous - 2022.10.26.
Október 20-án tartották Az Eltűnt Budapesti Kupolák című rövidfilm exkluzív premierjét. A rendhagyó kisfilm, amely egy letűnt kor értékes tetődíszeit eleveníti fel, különleges videotechnikával készült. Az alkotásban a főváros egykori stílusát jelentősen meghatározó kupolák kelnek életre. A premier díszvendége Sólymos Sándor, Ybl-díjas építész és filozófus volt, akivel Kondacs András, a film rendezője beszélgetett a vetítést követően budapesti városépítészeti lehetőségekről, az egykori épületek, valamint a kupolák jelenéről és jövőjéről.

Otthon

4 tudnivaló, amivel számolni kell, ha kiadjuk a lakásunkat
Otthon
4 tudnivaló, amivel számolni kell, ha kiadjuk a lakásunkat
vous - 2022.11.28.
A folyamatosan dráguló ingatlanpiac bizonytalanságai miatt a bérlakások iránt évről-évre folyamatosan növekszik a kereslet, ezzel párhuzamosan a kiadó lakások száma is egyre nagyobb. A lakástulajdonosok számára ugyanis jól fizető, passzív jövedelemszerzési lehetőséget jelent, ráadásul minimális befektetéssel egy felújítás többszöröse jöhet vissza egy jó állapotú lakás bérleti díjából. A számos előny persze csak a jéghegy csúcsa.