Egyéb kategória

Hova kerüljön a használt ruha? – A bizományi üzlet mint opció

Számtalan oka van annak, hogy egy-egy ruhadarabtól szeretnénk megválni. A tudatos ruhatár kiépítése nálam ott kezdődött, és bizony a mai napig ott tart, hogy a meglévő ruháimat tesztelem, válogatom. Van, amitől nem tudok szabadulni, pedig nem áll jól, és nem is viselem. Van, aminek adok még egy esélyt. És van, aminek mennie kell. De hova? Hova kerüljön a már nem használt ruha?

vous - 2018.03.19.
Hova kerüljön a használt ruha? – A bizományi üzlet mint opció

Ha a családban nem tudjátok továbbadni, és már túl vagytok a barátnős vagy munkahelyi ruhacserén is, még mindig számtalan megoldás van arra, hogy továbbadjatok a ruháitokon.

Odaadhatjátok őket olyan magyar tervezőknek, alkotóknak, akik használt ruhából készítenek új darabokat, és a Facebook-oldalukon vagy a honlapjukon kiírják, hogy vállalnak ruhabegyűjtést. Ilyen hazai márka például a Réthy Fashion vagy az Old Blue.

Ha ti magatok szeretnétek eladni őket,

  • szervezhettek saját garázsvásárt,
  • bevihetitek a munkahelyetekre eladni a ruháitokat,
  • de részt vehettek más által szervezett gardróbvásáron is.

Ha az online értékesítést választjátok, ott vannak

  • az online piacok,
  • az online gardróbcsereoldalak,
  • a Facebookon a Marketplace áll a rendelkezésetekre,
  • de megannyi Facebook-csoportra is rábukkanhattok, ahol csere vagy kereskedelem folyik.

És ez még nem minden…

Bizományi ruhaüzlet

Mit csináljatok a használt ruhával, ha nem tudtátok őket eladni gardróbvásárokon, a Facebook Marketplace felületén, különböző Facebook-csoportokban vagy online piacokon, de még mindig láttok abban potenciált, hogy valamennyit kaphattok értük? Budapesten is működnek olyan bizományi ruhaüzletek, ahova be lehet vinni a ruhákat, hogy ezek az üzletek értékesítsék őket tovább. Az eladott vagy bevett ruhák után kaphattok is valamennyit, az eladással pedig nem kell bíbelődnünk. Mindegyik üzlet saját szabályrendszerrel működik, ezt érdemes elolvasni, mielőtt beállítotok egy nagy szatyor ruhával. És persze valószínűleg az sem mindegy, hol és mennyit adnak érte.

A bizományi ruhaüzletek közül két budapesti boltot kerestem meg a kérdéseimmel.

Hagor Használtruha és Bizományi

A Hagor Használtruha és Bizományi lassan öt éve nyitott, 2017-ben már a készlet 90%-a bizományi rendszerben került az üzletbe.

„Tartunk bohém, vintage, casual, visszafogott irodai és a mai divatnak megfelelő darabokat. Ezen belül odafigyelünk az anyagokra, legtöbbjük természetes: bőr, lenvászon, viszkóz, pamut, fa. A cipők és táskák terén is ez nagyon fontos számunkra” – írta megkeresésemre az üzlet egyik tulajdonosa, aki elárulta, hogy színes a vevőközönségük, sok a külföldi, és emiatt a készlet is eklektikus.

Objektum doboz

A Hagornak van néhány titkos lelőhelye, amely a készlet 10–15%-át teszi ki, de – ahogy ők fogalmaznak – elsősorban az itthoni körforgásból maradt darabokkal szeretnének dolgozni.

Van, aki a padlásról hozta be a nagymamája gyönyörű vintage ruháit, van, aki a külföldi utazások során vásárolt már nem szükséges darabokat hagyta nálunk, aztán van az idősebb korosztály, aki a féltve őrzött Tisza cipőit, antik kistáskáit, otthon varrt ruháit kínálta fel.

Objektum doboz

Ami a fiatalokat illeti, ők javarészt az itthoni használtruha-/vintage boltokban vagy plázákban vásárolt darabokat szeretné továbbadni. Többnyire náluk az öltözködés és az ezzel járó ruhavásárlás még az önismeret fontos része. Így nagyon sok az új, címkés, illetve ‘egyszer sem volt rajtam’ jelzővel ellátott ruha is.”

A cikk itt még nem ért véget! A folytatást ide kattintva elolvashatjátok a blogomon. 

Ajánlott cikkek