Egyéb kategória

Így nem lettem MLM-es – és ti se legyetek inkább!

"Szia, miújság veled? Nem lenne kedved meginni egy kávét valamikor?" – amikor ezzel a szöveggel írnak rád, már tudhatod, hogy az osztálytárs, akivel tíz éve nem találkoztál, nem arra kíváncsi, mi van veled, hanem inkább arra, mi van a pénzügyeiddel. Na, én az ezredik unszolásra beleestem abba a hibába, hogy igent mondtam. 

vous - 2018.03.10.
Így nem lettem MLM-es – és ti se legyetek inkább!

Ami ezután jött, az másfél órás bújtatott lelkiterror volt. Végighallgathattam, hogy erre a munkára születtem, a "kolerikus-szangvinikus" személyiségtípusom értékesítésre teremtett, ráadásul alapból sikeresebb lennék, mivel NŐ VAGYOK. 

Tehát velem több csávó állna le, ha leszólítanám őket az utcán és elhívnám őket kávézni – de jó!

Szóval elvileg arra születtem, hogy biokávét áruljak a közeli barátaimnak, családtagjaimnak, vagy ha ők már rámuntak, akkor a legtávolabbi ismerőseimnek. A kávé pedig mindenre IS jó – szebbek, fiatalabbak és sikeresebbek leszünk tőle, ráadásul a C-vitamin is komoly vetélytársa lelt benne, mert ez még a rákot is gyógyítja.

Másfél óra ellenkezés után feladtam. Kicsit úgy éreztem magam, mintha idős rokonokkal vitatkoznék a politikáról: nyilvánvalóan sosem fogjuk tudni meggyőzni egymást. 

Objektum doboz

Nyilvánvalóan átverés

Nem véletlen, hogy az MLM-esek általában pályakezdő, frissen érettségizett/diplomázott embereket keresik. Munkatapasztalat nélkül legtöbben általában falakba ütköznek, ez a fajta munka azonban mindenkit befogad, ráadásul gyors és könnyű meggazdagodást ígér. Ami nyilván sikerülhet is – kábé tízből egy embernek. A való életben mégis először rengeteg kiadással, ráadásul a vállalkozói igazolvány kiváltásával jár. 

Úgyhogy legtöbbször nemhogy gyors meggazdagodással, hanem inkább adósággal végződik a piramisjátékos kaland, bejelentett állásról, fix jövedelemről pedig ne is álmodjatok.

Objektum doboz

Szekta-jelleg

A multilevel-marketinges cégek hatalmas energiát fektetnek a munkatársak ösztönzésére, csapatépítésére, amik elsősorban nem székfoglalókból állnak:

ilyenkor általában a cég legsikeresebb értékesítői állnak ki a tömeg elé és nyomják a motivációs beszédet, a többiek (akiknek nyilván nem sikerült ilyen magasra jutnia) pedig vallásos áhítattal hallgatják.

Külön "elvárás" az is, hogy a munkáról csak lelkendezve, csillogó szemekkel lehet beszélni, az árnyoldalakról mélyen hallgatni kell, mintha azok nem is léteznének.

Persze nyilván van, akinek bejön

Ha az egész csak a lehúzásról szólna, már nyilvánvalóan nem működne egyetlen MLM-cég sem az országban. Kell hozzá egy bizonyos értékesítői véna, egyfaja törtető személyiség és egy nagyon kiterjedt kapcsolati háló, hogy az ember sikeres legyen benne, de legtöbbször 

munkájukból kiábrándult, esetleg elbocsájtott emberek, korábbi háztartásbeliek próbálkoznak vele.

Objektum doboz

Szóval mi legyen, ha valaki mégis "meghívna egy kávéra"?

Senkit nem akarok lebeszélni róla, hogy elmenjen és végighallgasson egy ilyen előadást, de legyetek szkeptikusak! Mindig nézzetek utána, milyen híre van a cégnek és csak akkor vágjatok bele, ha biztosak vagytok abban, hogy nem zavar titeket, ha zaklatni kell az ismerőseiteket, barátaitokat – és mondjuk meg tudtok bírkózni azzal a gondolattal, hogy talán átverésbe csábítjátok bele őket.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

EFOTT fesztivál: 4 nap, 6 színpad, több mint 100 fellépő a nyár legnagyobb egyetemi buliján
Világ
EFOTT fesztivál: 4 nap, 6 színpad, több mint 100 fellépő a nyár legnagyobb egyetemi buliján
vous - 2023.06.05.
A törökországi földrengésben érintett hallgatókat is vendégül lát idén az EFOTT fesztivál – jelentette be Dr. Hankó Balázs Zoltán felsőoktatásért felelős államtitkár a rendezvényt beharangozó sajtóeseményen. Elhangzott: az EFOTT az egyetemisták fesztiváljaként a 18-29 éves korosztály egyik legkedveltebb nyári programja. A rendezvény sokszínű zenei kínálatának köszönhetően a középiskolásoktól az egyetemistákon át minden korosztály megtalálhatja a számára legizgalmasabb előadókat, 6 színpadon több mint 100 fellépőt. Július 12. és 16. között többek között a VALMAR, a Wellhello, Dzsúdló, a Halott Pénz, a Follow the Flow, ByeAlex és a Slepp, Azahriah, Majka, a Blue, a La Bouche és a Culture Beat is koncertezik a Velencei-tó partján. A fesztivál nappali programjait összefogó UNIversumba idén rekordszámú felsőoktatási intézmény jelentkezett. A programok középpontjában a kultúra, az egészséges életmód, a digitalizáció és a fenntarthatóság áll majd.

Otthon

Milyen tolóajtók közül választhatunk?
Otthon
Milyen tolóajtók közül választhatunk?
vous - 2023.06.01.
Az emberek többsége olyan lakásra vagy házra vágyakozik, ahol valóban otthonra találhat. A modern lakberendezési irányzatokban a praktikus, esztétikus és energiahatékony lakberendezés kiemelten fontos, de gyakran szembesülünk a hely szűkösségével. Az alábbiakban néhány megoldást tekintünk át, amelyek egyszerűbbé és modernebbé változtatják mindennapjainkat, miközben a lakásunk is letisztultabb megjelenést kap.