Egyéb kategória

Egy pillanat alatt beleszerettünk – Ismerjétek meg a világ legapróbb vadmacskáját

Egy pillanat alatt a szívünkbe zártuk ezt a parányi vadmacskát, amelyiket a BBC Earth nyúlfarknyi promóvideójában láttunk meg, amellyel Big Cats című sorozatukat reklámozzák. Gyorsan utána is néztünk, mi mindent tudhatunk meg erről az aprócska ragadozóról, a rozsdafoltos macskáról.

vous - 2018.01.11.
Egy pillanat alatt beleszerettünk – Ismerjétek meg a világ legapróbb vadmacskáját

Az aprócska vadmacska Srí Lanka és India erdeiben él. Súlya alig több, mint egy kiló, hossza (a farokhossza nélkül) 35–48 centiméter. Csak nagyon ritkán kapják lencsevégre, a stábnak kifejezetten szerencséje volt. (A szerencséhez persze óriási előkészítő munkára is szükség van.) A rozsdafoltos macska természetesen arról kapta a nevét, hogy bundáját rozsdabarna foltok pettyezik.

Objektum doboz

Bár nem házimacska, könnyű az emberhez szoktatni. A vadmacskák kolibrijéből alig 10 ezer példány él, ezeket igyekeznek a természetes élőhelyükön óvni. Az ilyen barátságos, kedves példányok láttán valószínűleg benneteket is elkap az érzés, hogy olyan szívesen dédelgetnétek, ölelgetnétek, simogatnátok őket. Gondoljatok csak a pandákra vagy a koalákra, hogy a két legnépszerűbb, plüss-szerű állatot említsük.

Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy ezek a jószágok vadállatok, úgy is viselkednek, mint a vadállatok.

Elképzelhető ugyan, hogy valamikor új, dizájnermacskák tenyésztésénél szóba kerül a rozsdafoltos macska is, de az már ismét egy másik helyzet. Ott már inkább házimacskáról lesz szó, vad jegyekkel. Ilyen hibrid házimacskák egyébként már léteznek: a szavanna macskát például az afrikai szervál és különböző házimacskák keresztezéséből tenyésztették ki. A bengáli macskát pedig a bengáli leopárdmacska és a közönséges házimacska keresztezésével hozták létre.

fajtatiszta-bengali-macska1

„Úristen, ott egy kis Mani!” – Vállalom: fajtatiszta cicát szeretnék

Egyre többször árasztom el a VOUS-lányokat cicás videókkal, aminek ők természetesen „nagyon örülnek”: mindig könyörögnöm kell a lájkokért. Na nem azért, mert a macskuszok nem tetszenek, hanem azért, mert ezt munkaidőben csinálom.

Emcsi cikkét ide kattintva olvashatjátok tovább.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.