Egyéb kategória

Így szellőztessetek helyesen, hogy elkerüljétek a bosszantó penészt

A nagy januári kuckózások közepette nem szívesen engeditek be a hideget a lakásba? Rosszul teszitek! A rendszeres szellőztetés ugyanis több szempontból is fontos. És a penész elkerülése csak az egyik ok.

vous - 2018.01.06.
Így szellőztessetek helyesen, hogy elkerüljétek a bosszantó penészt

Jól szellőztetni legalább olyan fontos, mint helyesen fűteni. A fürdőszobában fürdés után, a konyhában főzés közben, a mosókonyhában (ha van), ahol a ruhák száradnak, magasabb lesz a levegő nedvességtartalma. Érdemes rendszeresen szellőztetni, mert a nedves levegő kedvez a penészgombák elszaporodásának.

Olyan tippeket gyűjtöttünk össze, amelyek segítenek a helyes szellőztetés elsajátításában.

Hányszor szellőztessünk naponta?

Minden lakásban, amiben emberek, állatok és növények élnek, termelődik nedvesség. Egy négyszemélyes háztartásban körülbelül 12 liter víz keletkezik naponta, amelynek egy része ugyan távozik, de nagy részét ki kell szellőztetni. Ha nem így teszünk, a lakás leghűvösebb pontjain lecsapódik a nedvesség. A penészgombák pedig örömmel kezdenek szaporodni ebben a különleges és számukra igencsak kedvező mikroklímában. Hogy annyira mégse érezzék jól magukat (bármennyire is szépek bizonyos fajtáik), rendszeres szellőztetésre van szükség: legalább 2-4 alkalommal naponta.

Ne hagyjuk ki a fürdőszobát és a konyhát se!

Érdemes ezeket a helyiségeket fürdés vagy főzés után alaposan kiszellőztetni, hogy a hétköznapi tevékenységek során keletkező nedvesség eltűnjön.

Forrás:
pexels

Hogyan szellőztessünk?

Semmiképpen ne úgy, hogy bukóra nyitjátok az ablakot néhány percre. Inkább öltözzetek fel jobban, vagy csavarjátok magatokat vastag plédbe, tárjátok ki az ablakot, és legalább öt percig hagyjátok beáramolni a friss levegőt.

Hogyan legyünk még hatásosabbak?

Ha egymással szemben lévő ablakokat nyitunk ki a lakás különböző pontjain, akkor kereszthuzatot idézünk elő.

Ez a drasztikus megoldás a leghatékonyabb.

Hogyan fűtsünk szellőztetés közben?

Leginkább sehogy! Vegyétek le a fűtést ilyenkor teljesen, majd amikor 10 perc után befejeztétek a szellőztetést, újra fűtsétek fel a lakást.

Mi van a hálószobával?

Ha van külön hálószobátok, valószínűleg az a lakás egyik leghűvösebb pontja. Nagy az esély a penész kialakulására ebben a helyiségben. Érdemes ezért a bútorokat nem teljesen rátolni a falra, hogy mögöttük is szellőzni tudjon a szoba.

Hány fok legyen a szobában?

Minden helyiségben más, hiszen nem mindenhol töltünk ugyanannyi időt. A legtöbbet használt helyiségekben 20 fok körül legyen a hőmérséklet. (Ha spórolni szertnétek 17-18 fok is ideális, csak hozzászokás kérdése.) A konyhában és a hálószobában 16-17 fok az ideális, a lépcsőházban 12, a pincében pedig 6.

Milyen magas legyen a helyiség nedvességtartalma?

Télen a helyiségek páratartalma 50% körül kell legyen ahhoz, hogy elkerüljük a nedvességet, mi viszont 60% körüli páratartalom esetén érezzük igazán jól magunkat. Éppen ezért érdemes rendszeresen (és helyesen) szellőztetni.

Ajánlott cikkek