Nemcsak azért érdemes eljátszani a gondolattal, mert 2050 a nyakunkon van, hanem azért is, mert a becslések szerint addigra 10 milliárdan élünk majd a Földön. És mivel ennyi embert kell etetni, így nagy valószínűséggel óriási reformra kell számítanunk hamarosan, és olyan ételekre kell átszoknunk, amelyekre életünkben nem gondoltunk eddig.
A feltételezések szerint egy karácsonyi menü 2050-ben egyrészt nagyon sokféle lesz, hiszen egyetlen családban sokféle ételallergia, -intolerancia jelen lesz. Így egymás ételeibe nem ehetnek bele csak úgy a családtagok.
A feltételezések szerint a bolygó védelmében érdemes eddig szokatlan fehérjeforrások után néznünk, így nem elképzelhetetlen, hogy a gyerekeink vagy unokáink már húsos hernyókat vagy roppanósra sütött rovarokat esznek előétel gyanánt. Ahogy az sem elképzelhetetlen, hogy a Petri-csészében növesztett hússzeleteket rántjuk majd ki karácsonykor – már ha a rántás még opció lesz. De az sem biztos, hogy marha, disznó vagy csirke lesz az a hús, amit enni fogunk. Lehet, hogy az összes húsféle legjobb tulajdonságait vegyítik majd a szuperhúsok.
De az is elképzelhető, hogy a tudomány addig jut el, hogy az ételeinket magunk nyomtatjuk. A tudomány fejlődésével egyre inkább megértjük azt is, mi határozza meg az ízélményt, így az sem biztos, hogy színes, szagos, ízes dolgok kerülnek ki a nyomtatóból. Lehet, hogy csak sima, falatnyi kockákat, amelyek a szánkban forgatva nyerik el azt ízt vagy állagot, amire éppen vágyunk.
Mindezek mellett egyre inkább hallani arról is, hogy az igazi reformban nekünk, élelmiszer-vásárlóknak és élelmiszer-fogyasztóknak is óriási beleszólásunk lesz. A leginkább fenntartható megoldásnak jelenleg azt tartják, hogy óriási szántóföldek, gyümölcsösök vagy gabonatermő vidékek helyett egy-egy kerületet (vagy még kisebb, pár utcányi közösséget) ellátó, kisebb-nagyobb kertészetek veszik át az élelmiszer-termelés nagy részét, és alakítják át az élelmiszer-fogyasztásunkat.
Karácsonyi menüsor 2050-ből
Aperitif/desszertital
Magyarországon már kihalt, de újra feltámasztott szőlőfajtákból, mint a beregi rózsás, csomorika vagy a purcsin, készült fenséges bor. Már nem az lesz a lényeg, hogy minél távolabbról érkezzenek díjnyertes borok.
Előétel
Leves
Főétel
Desszert/rágcsa
A közeljövő kajái