Egyéb kategória

Karácsony másképp: 5 ajándék, amely több mint egy újabb tárgy

Egyre többen kezdik felismerni, hogy a karácsony nem a tárgyakról szól. Megszaporodtak az utóbbi időben az élményajándékok. Egyre többször ajándékozunk közvetve, azaz az általunk megvásárolt termékkel másokat is segítünk. Sőt, azok is sokan vannak, akik karácsonykor nem a szeretteiket, hanem másokat ajándékoznak meg – rászorulókat, mélyszegénységben élőket. A következő karácsonyi ajándékok alternatívát kínálnak: a tudatosság, a segítő szándék és az észszerűség áll mögöttük. Válogassatok kedvetekre, és adjatok nekünk ti is ötleteket!

vous - 2017.12.13.
Karácsony másképp: 5 ajándék, amely több mint egy újabb tárgy

1. (Drága) karóra helyett ajándékozzatok közös időtöltést!

Ma már tudományosan is bizonyították, hogy az igazi boldogságot nem a tárgyak okozzák. Az igazi boldogságot az élmények adják. A legszebb az egészben, hogy az élményekhez sokszor nincs is szükség sok pénzre, hiszen elég az, hogy figyelünk egymásra, együtt vagyunk, beszélgetünk, megismerjük egymást, vagy egyszerűen csak sétálunk együtt valameddig, valahova azzal, akit szeretünk. Az, hogy a közös időtöltést milyen formában adjátok át vagy ütemezitek, igazi kihívás lehet az ajándékozó számára. De természetesen innentől kezdve ezt a ti kreativitásotokra bízzuk.

karóra

Ha mégis az órák mellett döntötök, olvassátok el a következő cikket!

A fogyasztói társadalom tiszavirág-életű termékei között az óratrendnek is ugyanúgy ott a helye, mint bármi másnak, aminek a lényege, hogy minimum egyszer egy évben cseréljük le a már meglévő és egyben elavult holmijainkat. Az már egy másik kérdés, hogy egy karórának vajon meg kell-e felelnie az up to date kategóriának, vagy inkább a funkcionalitás, stílus és a minőség a fontosabb számunkra.

Nézzük, ki miből válogathat idén, rövid- vagy hosszú távra!

2. (Drága) parfüm helyett vegyetek magyar kencéket!

Ha szeretnétek tudatosabban és egészségesebben élni, a drága parfümökre (és hamisítványaikra) is találtok alternatívát. Szerzőnk, Lilla például hazai készítésű szilárd parfümöt próbált ki. De nemcsak a parfümöt cserélhetitek le, hanem nagyjából az összes drogériában kapható termék helyett vásárolhattok magyar termékeket: arckrémeket, valamint szappanokat, kencéket. Így nemcsak a környezeti terhelés lesz kisebb, de könnyebben utánajárhattok annak is, mit tartalmaz a kence, sőt, a hazai szakembereket támogathatjátok.

minya-viktoria-parfumor-interjuvous-2

Ha mégis parfümöt vennétek, vegyetek magyar orrtól!

Minya Viktória több mint tíz éve Párizsban él, ahol kitanulta a parfümőrszakmát. Már kisgyerekként is érdekelték az illatok, tiniként a barátnőit a parfümériákba rángatta el, hogy szaglálódjon. Utána egy kicsit eltávolodott az illatoktól, közgazdász lett. Erasmussal kerül Bécs helyett Párizsba. A karácsonyi szünetben a kezébe került egy parfümenciklopédia, és a sorsa megpecsételődött. A magyar parfümőrrel beszélgettünk.

3. Édesség helyett rendeljetek zöldségdobozt!

Ha olyan valakit ajándékoztok meg, aki szeret főzni, és gyakran látogatja meg testvéroldalunkat, a Cookta.hu-t is, akkor igazán szuper ajándék lehet számára, hogy minőségi alapanyagokból dolgozhat. Ma az egyik legfontosabb trend, hogy együnk minél több szezonális, vegyszermentes zöldséget, gyümölcsöt, vásároljunk fair trade termékeket, és figyeljünk oda, mennyi és milyen húst eszünk.

A zöldségdobozok a nagyvárosokra jellemző módszerek, vidéken könnyebb eljutni egy termelői piacra. Keressétek ezeket a lehetőségeket, vásároljatok közösen, majd főzzetek együtt, ezzel az első pontot is kipipálhatjátok a listáról.

pazarlás zöldség gyümölcs

Kardashian-fenekű mandarinokkal és poliplábú répákkal mentjük meg a Földet

Kétlábú répák versengenek popsi alakú citrommal, csücskös paradicsommal és sziámi szilvákkal egy Instagram-oldalon. Ilyen példányokkal mindenki találkozott már, akinek van egy kis kertje, vagy csak néhány zöldséges ládája az erkélyen. De most őszintén: mikor nyúltatok utoljára kétlábú répáért a szupermarketben? Ja, hogy ott nincs is ilyen?!

A cikk folytatásáért kattintsatok ide!

4. Olyan helyen vásároljatok, ahol másokat is támogattok!

Magyarországon több mint 50 olyan cég létezik, amelyik megkapta a Segítő Vásárlás védjegyet, emellett számos olyan pici vállalkozás van, amely egyéni megállapodást kötött alapítványokkal cégekkel. Ha náluk vásárolsz, az eladott termékek árából mások is kapnak majd: támogathattok megváltozott munkaképességűeket, autizmussal, Down-kórral élőket, de afrikai árvákat is.

Csak néhány példa a sok közül:

  • A magát green start-up vállalkozásnak definiáló Sharolta márka használt farmerből készít új ruhákat, táskákat. Karácsonyi akciójuk keretében december 22-ig minden megvett gymbag árából 500, minden egyéb táska árából pedig 1000 forintot adnak a Taita Alapítványnak, amiből cipőt vesznek az afrikai gyerekeknek.
Objektum doboz

  • Az Autistic Art – Mosoly Otthon Alapítvány művészeti rajzfoglalkozásain született rajzokból különleges nyomatok készülnek, majd selyemsálakra kerülnek. A sálakat megvásárolva az autista fiatalokat támogathatjátok.
  • A Misija Design tárgyai az Összefogás az Egyenlő Esélyekért Nonprofit Kft. együttműködése révén készültek, így megvásárlásukkal a fogyatékkal élőket támogathatjátok. Számukra az a legnagyobb dolog, ha hosszú távú, hatékony és versenyképes munkát kapnak, erre gondoljatok, amikor megvásároltok egy-egy szobrocskát.
Objektum doboz

5. Csomagolás helyett ökozsákot

És ha megvannak a (tárgy)ajándékok, eszetekbe ne jusson becsomagolni őket! Készítsetek vagy vásároljatok olyan printelt ökozsákokat, amelyeket utána szintén tudtok használni a hétköznapokon, amikor csomagolásmentesen szeretnétek vásárolni. Ők a mi kedvenceink, nézzétek csak:

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Tippek, hogyan vásároljatok zöldségeket úgy, hogy még időt, energiát és pénzt is spóroljatok

Olvassatok még többet a csomagolásmentes vásárlásról!

Tudtátok, hogy az Európai Unió tagállamai együttesen évi százmillió tonna élelmiszerhulladékot termelnek? Ez azt jelenti, hogy a megvásárolt ételek közel 25%-a a kukában landol. Magyarországon egy fő évente kétszáz kiló ételt dob ki, és akkor még nem beszéltünk ezek csomagolásairól, ami óriási terhet jelent a bolygónknak. Pedig nagyon pici odafigyeléssel rengeteget tehetnénk ez ellen. Ebben pedig egyre több zero waste, vagy úgynevezett nopack bolt segít nekünk. Olvassátok tovább! >>>

Ajánlott cikkek