Egyéb kategória

„Nem állítok fát karácsonykor” – Pál Dénessel beszélgettem az álmairól, a készülőben lévő legújabb albumáról és az ünnepekről

A napokban volt szerencsém ellátogatni Pál Dénes koncertjére, amely a Petőfi Rádió és az M2 Petőfi TV  Akusztik műsorának keretein belül adventi hangulatban telt az A38 Hajó fedélzetén. A csapat most egy fantasztikus vonósnégyessel egészült ki erre az alkalomra, így a karácsonyi dalok repertoárja mellett,- Dénes saját dalai is ünnepi köntösbe öltöztek.

vous - 2017.12.10.
„Nem állítok fát karácsonykor” – Pál Dénessel beszélgettem az álmairól, a készülőben lévő legújabb albumáról és az ünnepekről

Dénes a zenészekkel karöltve olyan örökzöld slágereket hozott el nekünk, mint a Winter Wonderland, vagy épp Chris Rea Driving Home For Christmas című száma. Ezekből pedig időközönként aztán Dénes saját dalai – többek között a Rólad szól, a Néhány óra, a Széltől is óvsz -, rántottak vissza minket a valóságba, amit abszolút nem bántunk, hiszen nem szerettük volna idő előtt túltolni a karácsonyi behatásokat. A koncert után kifaggattam Dénest az álmairól, a készülőben lévő legújabb albumáról, illetve arról, hogyan telnek majd nála az ünnepek.

Majdnem két éve már, hogy készítettünk veled egy interjút a Vous-ra. Akkor azt mondtad:

Én vagyok az utolsó, aki elhiszi önmagáról, hogy valami jól sikerült”.

Ez a hozzáállás azóta változott?

Azt hiszem, valamilyen szinten ez azóta is megmaradt, sőt, ha nagyon őszinte akarok lenni, akkor abszolút megmaradt (nevet). Szeretek mindenre odafigyelni, és mindenből kihozni a maximumot. Tudom, hogy mit lehetne jobban, és ha valami nem úgy sikerül, ahogy egyébként sokkal jobban létrejöhetett volna, akkor bennem van egy kis csalódottság. Ez akár egy szóló- vagy zenekaros fellépés, vagy bármilyen megjelenés is lehet. Ha egy két-nap vagy akár hosszabb idő után visszanézem, akkor szokta piszkálni a fantáziámat, hogy lehetett volna ez jobb. Ebbe beleragadni persze nem túl célszerű. Próbálom erről lenevelni, és megnyugtatni magam, hogy ha valami nem úgy sikerült, semmi baj, majd lesz egy másik alkalom…

Pál Dénes

„Én vagyok az utolsó, aki elhiszi önmagáról, hogy valami jól sikerült” – interjú Pál Dénessel

„Hűvös, elérhetetlen, messzibe révedő zöld szemeivel a legfagyosabb jégvirágot is felolvasztja. Pál Dénes igazi jégkirályfiként hódította meg rajongóit hangjával. Az énekes, aki volt már színész, virágárus, majdnem hentes is, és még az is előfordulhat, hogy ő lesz az ország legzöldebb szemű környezetmérnöke. Szkeptikus, halogató Pató Pál, örök elégedetlen? Pál Dénessel beszélgettünk.”

A Dénessel készült korábbi interjúnkat a linkre kattintva olvashatjátok!

Ez a magánéletedben is igaz, például ha épp összedobsz, mondjuk egy olasz kaját?

Na, ebbe még nem gondoltam bele! A saját előadói pályámmal kapcsolatos feladataim jobban szoktak nyomasztani, és több gondolkodnivalót adnak, de a hétköznapi dolgokkal kapcsolatban is bele tudok futni ebbe. Hogy ha már az olasz ételeket hoztad szóba, azért ott is csalódott szoktam lenni, ha valami nem sikerül. De ez igazából nem akkora gond, hiszen azt általában én és a párom esszük meg, és így is az esetek túlnyomó többségében jól sikerülnek a próbálkozásaim.

Forrás:
Kukta Dóra

Szinte minden tehetségkutatót, show-műsort megnyertél, amelyben részt vettél. Mi a titkod?

Eddig igyekeztem minden versenyemre lelkiismeretesen felkészülni. De ezek azért többnyire szórakoztató jellegű versenyek, műsorok voltak, ahol befeszülni, görcsösen akarni valamit nem érdemes.

Emellett nem is lehet, hiszen élveznie is kell az embernek.

Ezt sok esetben magamban is mérlegelnem kell. Hogy az a nevezzük maximalizmusnak – vagy inkább a legjobbra való törekvésnek, – ne forduljon át görcsös megfelelésbe, mert akkor egy produkciónál-, az élvezeti értéke teljesen megszűnik, és azt a közönség is érzi. Úgyhogy nyilván ezekre is készültem, de szerintem tízből a felét tudnám mondani, amelyben még látok hibát, ami lehetett volna jobb.

Forrás:
Kukta Dóra

Mi a legnagyobb terved, álmod, amit a közeljövőben szeretnél megvalósítani?

Mindig vannak álmok, tervek, célok. Januárban szoktam eltervezni – nagyjából negyedévekre felosztva -, hogy hogyan is szeretném, mit is szeretnék véghezvinni. Most egy picikét korábban kezdtük ezt a gondolkodást, mert jövő év elejére (február–március környékére) új lemezt készítek, amelynek a munkálatait már most elkezdtük.

Mesélnél nekünk az új albumodról?

Ezen az albumon a régi dalok is szerepelnek majd, mivel még ilyen nagylemez nem jelent meg tőlem, így a korábbi dolgok is rákerülnek, de természetesen újak is, ami abban a tekintetben lehet különleges, hogy nem feltétlenül ezt a hangzásvilágot visszük tovább. Olyan szerzővel dolgozom egyébként együtt, akivel már korábban is.

Lesznek olyan érdekességek, aminél nagyon kíváncsi vagyok a közönség visszajelzésére. Lehet, hogy egyik-másiknál azt fogják mondani, ez egy kicsit merész, vagy nem egyeztették volna össze velem, de mi nagyon szeretjük ezeket.

Szeretném, hogyha a lemezre a legújabb saját dalok – amelyeknek a dalszerzésében is részt vettem -, A nem vagy egyedülön kívül is, rákerülnének, de ha nem férnének rá a saját szerzemények, akkor azokat majd külön megjelentetjük.

Forrás:
Kukta Dóra

Hogy zajlik nálad a karácsonyi időszak? Gondolom, nem kis logisztikát, lemondást, és pörgést tartogat a számodra…

Ez az időszak valóban nehéz, mert később kezdődik el a ráhangolódás. De magával a karácsonnyal hamarabb kezdek el foglalkozni, hiszen szeptemberben már karácsonyi dalokat hallgatunk, hogy az ünnepre, illetve a koncertekre készüljünk. A november nekünk szinte egy második karácsony vagy karácsonyi előzetes, de igazából a ráhangolódás és amikor egy picikét visszaveszünk a tempóból, munkából, az viszonylag későn kezdődik el. December 21-én lemegy a legutolsó nagykoncertünk, a szülővárosomban, Miskolcon, és 23-ától van számomra egy nagyobb lélegzetvételnyi idő, majd 27-én újra színpadra állok. Karácsonykor nem is vállalok fellépést, akkor családozom. Egy kis logisztikázás persze ezt is megelőzi, mert össze kell egyeztetni az otthoni családot, a párom családját, mi is együtt töltjük a karácsonyt, úgyhogy ez egy erős matekozás.

Nagyon rohanós ez az időszak, de azért tavaly belefért minden, úgyhogy remélem, idén is belefog!

Ki tudod venni ilyenkor a részed a készülődésből?

Egy dologból nem veszem ki a részem – habár ez sem teljesen igaz, mert a saját lakásomban megcsinálom –, fát nem állítok. Nálam ez az egyik utolsó ilyen gyermeki szokás, ami még megmaradt…Már középiskolás/egyetemista voltam, amikor direkt beszerveztem valami programot, hogy legyen ideje a családomnak feldíszíteni a karácsonyfánkat. Mire hazaértem, ott állt teljes pompájában.

De minden másban egyébként abszolút benne vagyok: lakásdekorálásban, sütésben. Kicsit előkészülünk, karácsonyi dalokat hallgatunk. Szeretjük ezt az ünnepet, mert tényleg olyan nyugalom vesz minket ilyenkor körbe, és erre szeretünk adni…

Forrás:
Kukta Dóra

Ajándék-beszerzése: az utolsó pillanatban vagy jó előre megvásárolod? Esetleg te magad készíted?

Nagyon sok ajándékot készítettem régen, amikor több időm volt. Ezek jóval személyre szólóbbak tudtak lenni. Azért most – hogy kevesebb az időm – is nyilván a lehető legszemélyreszabottabb ajándékokkal lepem meg a szeretteimet. Erre megpróbálok odafigyelni, és nem csak egyszerűen letudni. Az ajándékok egy részét már egyébként be is beszerezte a Jézuska,- az internetnek hála. De valamit személyesen is szeretnék beszerezni, ebben lehet, hogy nagyon az utolsó pillanatban leszek.

Szoktam egyébként készíteni egy táblázatot, hogy kinek mit szeretnék adni. De nem szoktunk átesni a ló túloldalára, nem az a lényeg, hogy hatalmas ajándék legyen. Lehet olyan is persze, de csak akkor, ha az illetőnek tényleg szüksége van rá, ha örül neki, ha meglepjük vele. Ha látjuk azt, hogy nem az fut át az agyán,

hopp, még egy zokni (nevet).

commerce

Ezeket gondoljátok végig már most, ha nyugodtan szeretnétek átvészelni a karácsonyi bevásárlást

Kevesebb mint egy hónap van karácsonyig, így ha nem akartok az utolsó pillanatban kapkodni, készülődni, a tömegben az üzletek lefosztott polcai között lézengeni, keresni-kutatni, adunk pár tanácsot, mit, mikor és hogyan csináljatok.

A karácsonyi koncertet december 17-én, vasárnap este tíztől meghallgathatjátok a Petőfi Rádióban, Dénes Akusztik fellépését pedig 18-án hétfőn 22:40-től az M2 Petőfi TV képernyőjén láthatjátok.

Ha pedig kíváncsiak vagytok, hol találkozhattok vele a közeljövőben, látogassatok el a hivatalos oldalára!

Ajánlott cikkek