Egyéb kategória

Utazás a Mátyás király tértől New Yorkig: ikonikus sorozathelyszínek, ahová mindig is vágytunk

Twin Peaks, Dallas, Beverly Hills 90210, Szex és New York... csupán néhány sorozat a végtelen sorból, amely nevét egy fiktív vagy valós helyszínnek köszönheti. De miért zarándokolnak el sokan a Jóbarátokból ismert Central Kávézóhoz, vagy mi okozhatja a töretlen népszerűségét a gazdagréti Szomszédok panelházainak? Az Invitel sorozatszakértője, Hermann Veronika elárulja a jó lokációválasztás titkát.

vous - 2017.12.01.
Utazás a Mátyás király tértől New Yorkig: ikonikus sorozathelyszínek, ahová mindig is vágytunk

Számtalan sorozat neve egy városra vagy konkrét helyszínre utal, ami sokszor nem is tudatosul bennünk, míg azon nem kapjuk magunkat, hogy új úti célok kerülnek fel képzeletbeli utazós listánkra. A helyszínek pedig mindig is nagy hatással voltak az adott sorozat karakterére, néhány szériát kifejezetten ezekre építettek:

a Helyszínelők esetében például a New York-i és a Los Angeles-i szál is teljesen elkülönült.

A lokáció tudatos kiválasztása azonban nemcsak a sorozatok történeteinek alakulása miatt érdekes, hanem a helyszín kulturális továbbélése szempontjából is jelentős hatással bír. 

Kölcsönhatásban a városok és a sorozatok

Azok a sorozatkészítők, akik olyan, jól ismert helyszíneket, szimbólumokat, épületeket választanak, mint például New York, a kaliforniai óceánpart vagy a seattle-i Space Needle – amely utóbbi például a Fox csatornán sugározott A Grace klinika szinte összes epizódjában felbukkan –, mondhatni, biztosra mennek. Eleve híres, sajátos atmoszférával rendelkező helyekről van szó, amelyeket később az izgalmas történet és a jó karakterek tesznek még inkább kívánatossá.

szex és new york

12 bullshit, amit soha ne higgyetek el a Szex és New Yorkból

Délutáni limonádénak elmegy, sőt még el is röhigcsélünk rajta, DE eszetekbe se jusson elhinni mindent, amit a Szex és New Yorkban láttok. A film és sorozat épp azt mutatja be, hogy milyen nem lesz soha egy átlagos nő élete, ezért is szeretjük annyira, szeretünk álmodozni. Na de itt az ideje felébredni és tisztán látni! Íme 12 dolog a soriból, ami totális baromság!

A másik változat szerint éppen hogy ismeretlen vagy eddig eldugott helyeket emelnek kultikus szériák és imádott szereplők vonzó látványossággá és célponttá. Ilyen például a Dallas-ból ismert Southfork Ranch, vagy a Highclere Castle-t ismertté tevő Downtown Abbey

Hogyan hatnak a városokra és városrészekre a sorozatok?

Az utóbbi időben megnövekedett a turizmus Észak-Kalifornia festői partvidékén is, ahol az HBO legújabb sikersorozata, a Hatalmas kis hazugságok (Big Little Lies) játszódik. Egy sorozat azonban nemcsak színészeket emelhet a magasba, hanem városokat, államokat, országokat – sőt lakótelepeket is. Jó példa erre a szinte minden magyar által ismert Szomszédok teleregény.

A rendszerváltás körüli Magyarországon játszódó, a maga egyszerűségével és moralizálásával is szerethető sorozatot azóta is óriási kultusz övezi, amit az is jól mutat, hogy a mai napig szerveznek a sorozathoz köthető sétákat és programokat a gazdagréti lakótelepen. Lantos utca – ez az a cím, amit mindenki fejből tudott az 1990-es években, és tudnak sokan még ma is.

szomszédok

TESZT: Melyik szereplő vagy a Szomszédok sorozatból?

A kultikus teleregény jellegzetes arcai közül vajon melyik főhős bőrében éreznétek magatokat a legkényelmesebben? A tesztből kiderül.

A sorozat 30. születésnapja alkalmából idén szeptemberben Szomszédok-fesztivált is rendeztek Gazdagréten, ahol az érdeklődők nemcsak a forgatási helyszínként szolgáló utcákat tekinthették meg, de érdekes vetélkedőkben is részt vehettek Mágenheim Julival, Gábor Gáborral vagy Vágási Ferivel.

A Barátok közt szereplőinek otthont adó, a főcímben is megjelenített Mátyás király téri társasház a valóságban a Kós Károly tér 4. szám alatt található a budapesti Wekerle-telepen, amely a sorozatnak köszönhetően az elmúlt húsz évben valószínűleg nem várt ismertségre tett szert.

A sorozatkészítők szeretnek a rajongók kedvében járni, a Jóbarátok valóságban nem létező Central Kávézóját a sorozat 20. évfordulója alkalmából 2014 szeptemberében „újranyitották”, és több hónapon keresztül valóságos zarándokhelyként üzemelt.

barátok közt

Barátok közt-szereplők akkor és most!

Aki nem nézi, még az is tudja, hogy miről szól a Barátok közt, hogy kik a legendás szereplők, hogy mi az alapsztori. Sokaknak az életük részévé vált a sorozat, nem hiába, hiszen majd 20 éve része a hétköznapoknak. Ez idő alatt rengeteget változtak a szereplők – egészen pontosan ennyit.

Miért vágyunk a Southfork Ranchre és a Central Kávézóba?

A kulcs a vonzalom, a siker és a kultusz. Hiába a szép helyszín, ha nincs jó történet, és ez fordítva is igaz, egy korábban jelentéktelennek tűnő helyet is varázslatossá tesz a kötődés, amiért aztán az igazi rajongók képesek órákat vagy napokat utazni, hogy személyesen is részesei legyenek az élménynek.

A néző csodálatos tájakra, izgalmas negyedekbe, ismerős társasházakba utazik, miközben izgul, szórakozik, nosztalgiázik, vagy éppen azonosul a szereplőkkel.

Kedvenc sorozataink helyszíneire akár a kanapénkon ülve is eljuthatunk, hiszen az Invitel kínálatában a legújabb sorozatokat és a legnagyobb régi kedvenceket is megtalálhatjuk. Ha HD minőségben követjük a heti eseményeket, szinte olyan, mintha mi magunk is New York utcáit járnánk az igaz szerelmet keresve.

Forrás:
Invitel
Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
Otthon
Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
vous - 2024.05.30.
A kinyitható kanapé nagyon praktikus akár mindennapos alváshoz is. Miért? Azért, mert egyszerre több funkciót is ellát, miközben rendkívül kényelmes bútordarab. De ne rohanjunk ennyire előre, vegyük sorra az előnyöket!