Egyéb kategória

Egy bútor új élete – ne dobjátok ki, álmodjátok újra!

Manapság ha valamire már nincs szükségünk, pikk-pakk megszabadulunk tőle, miközben az, hogy valami – egy bútor – például kissé kopott, vagy csak nem tetszik már, nem feltétlenül jelenti azt, hogy semmire sem jó, és hogy valóban a kukában lenne a helye. Egy kis gondoskodással, fazonírozással bárminek adhatunk új életet!

vous - 2017.12.01.
Egy bútor új élete – ne dobjátok ki, álmodjátok újra!

Így voltam én is azzal az ősrégi puffal, amit korábban megörököltem. Nem kifejezetten szép darab, de nagyon hasznos. Ha tálcát teszek rá, kisasztal, de láb- vagy épp laptoptartóként is szoktuk használni a kanapé előtt. Kényelmes, funkcionális, épp csak nem annyira csinos. De ezen könnyű változtatni, ahogyan szinte bármelyik bútoron már csupán azzal, hogy megváltoztatjátok a színét, mintáját, hogy kicserélitek a fogantyúját, vagy épp átkárpitozzátok – ahogyan én is tettem. Nem kell mindent azonnal kidobni, használjátok inkább a fantáziátokat! Éppen ezzel a kis fantáziával lett az én kissé ütött-kopott ottománomból a legújabb kedvenc darabunk a lakásban.

Nem kell nagy dolgokra gondolni, és nyilván ennél lehet precízebben is kivitelezni, de a leggyorsabb megoldás például egy ilyen puff áthúzására – szabás-varrás nélkül, amihez sokan nem értenek, hozzáteszem, szégyen, nem szégyen, én sem –, ha fogunk egy anyagot, méretre vágjuk, és egész egyszerűen egy takker (tűzőgép) segítségével felerősítjük az ülőke keretére. Ha érdekel, hogyan lehet szupergyorsan felpimpelni egy bútort, görgessetek tovább!

bútor

Tippek, hogyan újítsátok fel megunt bútoraitokat könnyen, hatékonyan!

Fogyasztói társadalmunk folyamatosan arra buzdít, hogy amit meguntunk, vagy épp elromlott, cseréljük le, vegyünk helyette újat. Mivel napi szinten ez vesz körbe minket, sokszor sajnos be is hódolunk neki. Pedig annyi mindent átalakíthatunk saját kezűleg, hogy aztán új külsővel, problémamentesen évekig szolgálhasson még bennünket. Ha kedvet kapnátok egy kis átalakításhoz, és szívesen inspirálódnátok, mit is kezdjetek a régi, kopott berendezésetekkel, mutatunk néhány alternatívát.

Amire szükségetek lesz

  • takker
  • olló
  • bútorszövet
  • festék és ecset vagy festékspray
  • mérőszalag
  • fogó, csipesz
  • maszkolószalag

Forrás:
Vous

Elkészítése

  1. Ha újonnan vásárolt textillel dolgoztok, mindig kezdjétek azzal, hogy bedobjátok a mosógépbe – az előírt hőfokon –, mert az anyagok egy része kissé összemehet mosásnál, ami elég kellemetlen meglepetést tud okozni, ha már csak akkor derül ki, amikor túl vagytok a szabáson, varráson.
     
  2. Szereljétek le a szék ülését – ha szükséges –, majd ha szeretnétek, szedjétek le az előző kárpitanyagot róla: egy fogóval távolítsátok el a tűket belőle, majd vegyétek le a huzatot. (Én meghagytam a régit, mivel plüssbársony volt, így ad egy pluszpuhaságot az ülőkének.)
     
  3. Nagyjából mérjétek le a felületét a bevonni kívánt bútornak, majd 6-8 centis ráhagyással vágjátok körbe.
     
  4. Kezdjétek el letűzni az egyik oldalon, majd körbe az összesen úgy, hogy szorosan, feszesen tartjátok közben az anyagot az ülésen. Vigyázva, hogy ne gyűrődjön meg sehol. A sarkokon nem gond, ha felgyülemlik egy kis textiltöbblet, vágjátok le a felesleget, szépen egyengessétek el, majd tűzzétek le ezt is. Anyagtól függ, hogy milyen sűrűn ütitek be a szegecseket, de ahhoz, hogy biztosan tartson, érdemes minimum 2-3 centiméterenként beütni egyet.
     
  5. Ha ezzel megvagytok, jöhet a lábak festése: mérjétek ki egyenként a szék lábain, hogy meddig szeretnétek lefesteni, majd ragasszátok le a maszkolószalaggal, ahova már nem szeretnétek, hogy jusson a színből. (Én maszkolószalag híján most egy újságpapírral és celluxszal takartam ki.) Tisztítsátok meg a felületet, és ha szükséges, csiszoljátok kicsit vissza, hogy porózusabb legyen, és jobban megtapadjon rajta a festék. Végül a dobozon található útmutató szerint fessétek le a bútort, és tartsátok be a száradási időt.
     

Forrás:
Vous

Forrás:
Vous

Forrás:
Vous

Forrás:
Vous

Forrás:
Vous

Forrás:
Vous

Forrás:
Vous

További DIY-anyagainkat a linkre kattintva megnézhetitek.

Ajánlott cikkek