Egyéb kategória

Álljatok ki szórakozva az egyenjogúság mellett: ismerjétek meg 2017 legjobb női rendezésű filmjeit!

Bár a filmszakmában is a férfiak uralják a terepet, repedezni látszik az üvegplafon: a 2017-es évben több női rendező is történelmet írt. Ha támogatni szeretnétek a női rendezők munkáját, nézzétek meg a filmeket, amiket rendeztek! Összeszedtem nektek az idei év filmes terméséből azokat az alkotásokat, amelyek révén szórakozva támogathattok egy fontos ügyet!

vous - 2017.11.28.
Álljatok ki szórakozva az egyenjogúság mellett: ismerjétek meg 2017 legjobb női rendezésű filmjeit!

Amikor 2010-ben Kathryn Bigelow átvette a legjobb rendezésért járó Oscar-díjat a Bombák földjén című filmjéért, történelmet írt: nő korábban még nem kapta meg ezt a rangos elismerést. A genderprobléma ugyanis Hollywoodban is jelen van:

a nagy filmstúdiók vonakodnak, ha nőkre kellene bízni a rendezést – ha pedig valamilyen szuperprodukcióról lenne szó, még kisebb az esély arra, hogy nőt engedjenek a rendezői székbe.

Az idei év viszont áttörést jelenthet, ugyanis a Patty Jenkins rendezte Wonder Woman rekordösszeggel, 100,5 millió dolláros bevétellel indított az észak-amerikai mozikban a premier hétvégéjén. A Hollywood Reporter az esetet „történelmi startként” és a hollywoodi genderprobléma perdöntő pillanataként emlegette. Egy biztos: a hír hatására a világ felkapta a fejét, és egy lépéssel közelebb kerültünk a nemek egyenlőségéhez.

Az út még hosszú, de ti is sokat tehettek azért, hogy mihamarabb a végére érjünk:

ha támogatni szeretnétek a filmszakmában dolgozó rendezőnőket, nézzétek meg a filmeket, amiket készítettek! 

Ha új filmről van szó, a premier napjára vagy a premier hét hétvégéjére váltsatok jegyet a moziba, ugyanis leginkább ezek a nézettségi adatok döntik el, mekkora sikerként könyveli el az adott munkát a szakma. De ha lemaradtatok volna 2017 legnagyobb durranásairól, akkor azzal is támogathatjátok az ügyet, ha otthon moziztok – a Netflix és a hozzá hasonló legális streamelős oldalak mellett fizetett letöltés, de akár DVD is szóba jöhet. Máris mutatjuk 2017 nagy durranásait, amiket nők rendeztek!

Wonder Woman

Rendező: Patty Jenkins

Mi mással is kezdhetnénk a listát, mint ezzel a mérföldkőnek számító filmmel? A 45 éves Patty Jenkins második filmje rekordokat döntögetett, első filmje, a 2003-as A rém című sorozatgyilkos-dráma pedig bezsebelt egy Oscar-díjat. Hát így kell ezt csinálni…

Objektum doboz

Testről és lélekről

Rendező: Enyedi Ildikó

Óriási öröm, hogy magyar filmet is ajánlhatunk nektek, méghozzá nem is akármilyet! Enyedi Ildikó drámája a Berlináléról egy Arany Medve díjjal távozott, és lehet, hogy hamarosan újra izgulhatunk érte, ugyanis Magyarország ezt a filmet nevezte az Oscar-díjra. A magyar rendezőnő szintén történelmet írt, ugyanis alkotását megvette a Netflix – így a Testről és lélekről az első magyar film, amit megvásárolt az internetes műsorszolgáltató.   

Objektum doboz

Kedi – Isztambul macskái

Rendező: Ceyda Torun

Dokumentumfilm.

Macskákról.

Női.

Rendezőtől.

Ennyi.

Objektum doboz

Lady Bird

Rendező: Greta Gerwig

A Nyugaton már egekig magasztalt színész- és rendezőnőt, Greta Gerwiget itthon még kevesen ismerik, pedig érdemes megnézni mindent, amihez köze van. A 2018 tavaszán mozikba kerülő film egy tizenhét éves sacramentói lány útkereséséről és felnövéséről szól.

Objektum doboz

Nyers

Rendező: Julia Ducournau

A Nyers című filmet leginkább két jelzővel illették eddig a kritikusok: zseniális és beteg. Julia Ducournau modern kori kannibálhorrorja állítólag sokkal kevésbé horror, mint inkább felnövéstörténet – ám a horrorisztikus jelenetek olyan nyersre és hányingerkeltőre sikerültek, hogy volt olyan Los Angeles-i mozi, ahol papírzacskót adtak a jegy mellé…

Objektum doboz

Menedék

Rendező: Niki Caro

Az új-zélandi rendezőnő nevére 2002-ben figyelt fel a világ második filmje, A bálnalovas kapcsán, amit ugyanabban az évben szinte minden neves filmes díjra jelöltek is. Az azóta is aktívan tevékenykedő Niki Caro idén a Menedék című filmmel tért vissza a mozikba.

Objektum doboz

XX

Rendezők: Annie Clarke, Karyn Kusama, Roxanne Benjamin, Jovanka Vuckovic

Az XX című film két szempontból is érdekes:

  • egyrészt mert egy négyrészes horrorantológiáról beszélhetünk
  • másrészt mert az egyes részeket mind nők rendezték.

Az énekesnőként St. Vincent néven ismert Annie Clarke ebben az alkotásban debütált rendezőként, de mellette három alkotó:  Karyn Kusama, Roxanne Benjamin és Jovanka Vuckovic is bizonyíthatott.

Objektum doboz

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.