Egyéb kategória

Álljatok ki szórakozva az egyenjogúság mellett: ismerjétek meg 2017 legjobb női rendezésű filmjeit!

Bár a filmszakmában is a férfiak uralják a terepet, repedezni látszik az üvegplafon: a 2017-es évben több női rendező is történelmet írt. Ha támogatni szeretnétek a női rendezők munkáját, nézzétek meg a filmeket, amiket rendeztek! Összeszedtem nektek az idei év filmes terméséből azokat az alkotásokat, amelyek révén szórakozva támogathattok egy fontos ügyet!

vous - 2017.11.28.
Álljatok ki szórakozva az egyenjogúság mellett: ismerjétek meg 2017 legjobb női rendezésű filmjeit!

Amikor 2010-ben Kathryn Bigelow átvette a legjobb rendezésért járó Oscar-díjat a Bombák földjén című filmjéért, történelmet írt: nő korábban még nem kapta meg ezt a rangos elismerést. A genderprobléma ugyanis Hollywoodban is jelen van:

a nagy filmstúdiók vonakodnak, ha nőkre kellene bízni a rendezést – ha pedig valamilyen szuperprodukcióról lenne szó, még kisebb az esély arra, hogy nőt engedjenek a rendezői székbe.

Az idei év viszont áttörést jelenthet, ugyanis a Patty Jenkins rendezte Wonder Woman rekordösszeggel, 100,5 millió dolláros bevétellel indított az észak-amerikai mozikban a premier hétvégéjén. A Hollywood Reporter az esetet „történelmi startként” és a hollywoodi genderprobléma perdöntő pillanataként emlegette. Egy biztos: a hír hatására a világ felkapta a fejét, és egy lépéssel közelebb kerültünk a nemek egyenlőségéhez.

Az út még hosszú, de ti is sokat tehettek azért, hogy mihamarabb a végére érjünk:

ha támogatni szeretnétek a filmszakmában dolgozó rendezőnőket, nézzétek meg a filmeket, amiket készítettek! 

Ha új filmről van szó, a premier napjára vagy a premier hét hétvégéjére váltsatok jegyet a moziba, ugyanis leginkább ezek a nézettségi adatok döntik el, mekkora sikerként könyveli el az adott munkát a szakma. De ha lemaradtatok volna 2017 legnagyobb durranásairól, akkor azzal is támogathatjátok az ügyet, ha otthon moziztok – a Netflix és a hozzá hasonló legális streamelős oldalak mellett fizetett letöltés, de akár DVD is szóba jöhet. Máris mutatjuk 2017 nagy durranásait, amiket nők rendeztek!

Wonder Woman

Rendező: Patty Jenkins

Mi mással is kezdhetnénk a listát, mint ezzel a mérföldkőnek számító filmmel? A 45 éves Patty Jenkins második filmje rekordokat döntögetett, első filmje, a 2003-as A rém című sorozatgyilkos-dráma pedig bezsebelt egy Oscar-díjat. Hát így kell ezt csinálni…

Objektum doboz

Testről és lélekről

Rendező: Enyedi Ildikó

Óriási öröm, hogy magyar filmet is ajánlhatunk nektek, méghozzá nem is akármilyet! Enyedi Ildikó drámája a Berlináléról egy Arany Medve díjjal távozott, és lehet, hogy hamarosan újra izgulhatunk érte, ugyanis Magyarország ezt a filmet nevezte az Oscar-díjra. A magyar rendezőnő szintén történelmet írt, ugyanis alkotását megvette a Netflix – így a Testről és lélekről az első magyar film, amit megvásárolt az internetes műsorszolgáltató.   

Objektum doboz

Kedi – Isztambul macskái

Rendező: Ceyda Torun

Dokumentumfilm.

Macskákról.

Női.

Rendezőtől.

Ennyi.

Objektum doboz

Lady Bird

Rendező: Greta Gerwig

A Nyugaton már egekig magasztalt színész- és rendezőnőt, Greta Gerwiget itthon még kevesen ismerik, pedig érdemes megnézni mindent, amihez köze van. A 2018 tavaszán mozikba kerülő film egy tizenhét éves sacramentói lány útkereséséről és felnövéséről szól.

Objektum doboz

Nyers

Rendező: Julia Ducournau

A Nyers című filmet leginkább két jelzővel illették eddig a kritikusok: zseniális és beteg. Julia Ducournau modern kori kannibálhorrorja állítólag sokkal kevésbé horror, mint inkább felnövéstörténet – ám a horrorisztikus jelenetek olyan nyersre és hányingerkeltőre sikerültek, hogy volt olyan Los Angeles-i mozi, ahol papírzacskót adtak a jegy mellé…

Objektum doboz

Menedék

Rendező: Niki Caro

Az új-zélandi rendezőnő nevére 2002-ben figyelt fel a világ második filmje, A bálnalovas kapcsán, amit ugyanabban az évben szinte minden neves filmes díjra jelöltek is. Az azóta is aktívan tevékenykedő Niki Caro idén a Menedék című filmmel tért vissza a mozikba.

Objektum doboz

XX

Rendezők: Annie Clarke, Karyn Kusama, Roxanne Benjamin, Jovanka Vuckovic

Az XX című film két szempontból is érdekes:

  • egyrészt mert egy négyrészes horrorantológiáról beszélhetünk
  • másrészt mert az egyes részeket mind nők rendezték.

Az énekesnőként St. Vincent néven ismert Annie Clarke ebben az alkotásban debütált rendezőként, de mellette három alkotó:  Karyn Kusama, Roxanne Benjamin és Jovanka Vuckovic is bizonyíthatott.

Objektum doboz

Ajánlott cikkek