Egyéb kategória

(Majdnem) csak second hand ruhákat viseltem 5 napig

Többször kaptam már olyan bókot, ami tulajdonképpen nem is feltétlenül egy-egy ruhadarabnak szólt, nem is annak, ahogyan viseltem őket. A tetszésnyilvánítást inkább azzal nyertem el, hogy az éppen viselt összes ruhadarabot turiból vagy ruhacseréből szereztem be, mégsem néztem ki úgy, mintha a nyolcvanas, kilencvenes vagy kétezres évek elején ragadtam volna. Arra gondoltam, megmutatom nektek is, hogyan lehet másodkézből öltözködni (majdnem) tetőtől talpig.

vous - 2017.11.11.
(Majdnem) csak second hand ruhákat viseltem 5 napig

Azért csak majdnem, mivel a cipőim, kabátjaim és fehérneműim igen nagy többsége nem turkálóból származik. Persze ott is be lehet szerezni ezeket a darabokat, de nekem eddig nem volt szükségem újabbakra, a régieket pedig többnyire fast fashion boltokban vásároltam, amikor még fogalmam sem volt arról, mi fán terem a fenntartható divat és mi a baj a divatiparral.

A turizást azért támogatom, mert ilyenkor tovább bent tartjuk a körforgásban a ruhákat, amelyek nem folytatják végeláthatatlan útjukat a Földön, egyik országból a másikba utazva azért, hogy végül nagy eséllyel a szeméttelepeken kössenek ki. A ruhaszemét ma már megkerülhetetlenül nagy probléma, amellyel foglalkoznunk kell. Más kérdés, hogy a turkálóban is tudatosan érdemes vásárolni. Nem úgy kell megmentenünk a ruhákat (és a Földet), hogy minden a szekrényünkben kössön ki.

A tudatosság lebegjen a szemetek előtt:

 • emlékezzetek, írjatok listát, milyen darabokat szeretnétek (egyetlenegy speciális darab miatt nem érdemes turiba menni);
 • emlékeztessétek magatokat arra, milyen szituációkban, helyzetekben viselitek majd az adott darabot, mert sokszor ott rontjuk el, hogy egy képzelt szerepnek, egy képzelt nőnek vásárolunk, akinek nincs köze a valódi énünkhöz;
 • tudnotok kell azt is, milyen színek, anyagok, fazonok, szabások, minták állnak jól, és ezeket kell keresnetek.

A turkálók mellett a másik kedvenc beszerzési forrásom a ruhacsere, amit mi is rendszeresen tartunk a szerkesztőségben. Ilyenkor mindenki behozza a megunt ruháit, ékszereit, kiegészítőit. Mivel kicsi és jó csapat vagyunk, általában senki nem húzza a száját, ha valaki többet visz el, mint amennyit hozott. Nyilván a ruhacserékre elsősorban olyan ruhákat hozunk, amelyek kitűnő állapotban vannak, a családtagjaink, rokonaink, barátaink már nem szeretnék viselni őket, mi pedig nem szeretnénk vagy nem tudjuk eladni őket.

Hogyan lehet másodkézből felöltözni tetőtől talpig?

A dolog rém egyszerű: nem kell egyszerre mindent megvenni, de nem is egy-egy darabért kell turizni menni. Én mindig úgy találtam kincseket, hogy tudtam például, hogy farmerre van szükségem. Belőttem 2-3 fazont, 2-3 árnyalatot, közben tudtam, hogy lassan-lassan jó lenne néhány pulcsi, blézer, mellény. És így indultam el.

Persze aki igazán profi, az egy jobb turiban össze tud állítani egy komplett ruhatárat több szezonra is, ha arról van szó.

1. nap

Eddig mindig harisnyával viseltem ezt a ruhacserén beszerzett pulcsiruhát, de reggel gondoltam egyet, és a kockás turis nadrágomat vettem fel hozzá. Sajnos ez a naci nem áll éppen a legszebben a combomon és a fenekemen, de a tetejét eltakarva még biztosan tudom hordani 2018 nyaráig.

Turiból:

 • bőrdzseki
 • kockás nadrág

Másodkézből:

 • fülbevaló
 • pulcsiruha

Forrás:
Vous

2. nap

Az elmúlt egy évben, amíg nem vásároltam, rájöttem arra, hogy sokkal jobb, ha olyan ruhadarabok is vannak a ruhatáramban, amelyeket bátran tudok variálni. Nagyon örülnék például egy olyan oversize ingnek, aminek az elején nincs zseb, így akár fordítva vagy szoknyaként is tudnám viselni. Az eleje a hátulja, a hátulja az eleje játékot szívesen űzöm azoknál a ruhadaraboknál, amelyek erre (nagyjából) alkalmasak. Ezt a pulcsit is szívesen viselem fordítva.

A farmernak sajnos nincsenek jó helyen a zsebei, szélesít, de olyan kényelmes, és annyira szeretem a lógós ruhákat, hogy szívem szerint hetekig viselném folyamatosan.

Turiból:

 • boyfriend farmer

Másodkézből:

 • pulcsi

Forrás:
Vous
„Megtanulni élni nem más, mint megtanulni elengedni” – így kezdhettek új fejezetet„Még évekig elvagyok anélkül, hogy új ruhát vennék” – ehelyett az érdekel, kik készítik őket Mengyán Eszter

Egy évig nem vásároltam ruhát, és túléltem

Az egész csak néhány hónapnak indult 2016. október 11-én. Akkor írtam le először egy cikkben itt, a VOUS-n, hogy év végéig biztosan nem vásárolok ruhát, cipőt és egyéb kiegészítőket. A többi – ahogy mondani szokás – történelem. A néhány hónapból fél év, majd egy év lett, nekem pedig a mai napon lejár a fogadalmam. Hogy érzem magam? Mit veszek először? Mi a következő lépés? A cikket ide kattintva olvashatjátok tovább.

3. nap

Nagyon, nagyon, NAGYON régen találtam ezt a kék ruhát egy kis körúti turiban. Azóta sem sikerült belehíznom vagy átalakíttatnom, de évente néhányszor biztosan előveszem. Ami még jobb, hogy pont az az árnyalat, ami szinte a legtöbb embernek – így nekem is – jól áll.

Turiból:

 • kék ruha

Másodkézből:

 • fülbevaló

Forrás:
Vous

4. nap

Amikor tavaly ezt az összeállítást viseltem, a szerkesztőség közelében dolgozó egyik kolléganőnk nem hitte el, hogy tényleg mindent a turiban szereztem be. Igaz, a nadrág akkor még sötétebb volt, de mivel az elmúlt egy évben folyamatosan viseltem, kopott is a színe és nyúlt is az anyaga (vagy csak én formálódtam?).

Turiból:

 • kék skinny farmer
 • gyöngyös pulóver

Forrás:
Vous

Ezt viseltem a következő videóban:

Objektum doboz

5. nap

Egy időben soha nem hittem volna, hogy a (mű)bőr nadrág szerves részét képezi majd az őszi-téli ruhatáramnak. Évekkel ezelőtt szereztem be az elsőt, majd miután azt széthordtam, turiztam egy másikat is. Nagy kötött pulcsikkal, kardigánokkal szívesen viselem.

Turiból:

 • műbőr nadrág
 • kardigán
 • pudlikutyás felső

Forrás:
Vous

Van kedvetek csatlakozni? Viseljetek 5 napig ti is #turikincs darabokat!

vásárlás

8 + 1 jó érvem van amellett, miért ne vásároljak a divatvilág gyorséttermeiben

Divatosnak lenni – főleg a tinik és a fiatal felnőttek számára – alapkövetelmény. Az óriásplakátok, a magazinok hirdetései, a reklámok mellett vloggerek és bloggerek ezrei számolnak be nap mint nap, milyen ruhát, táskát, cipőt, kiegészítőt szereztek be fillérekért a legnagyobb fast fashion láncok valamelyikében. Insta-bloggerek mindennap másik ruhában pózolnak – azt hirdetve, hogy soha nem lehet elég új cucc a szekrényetekben. A cikk folytatásáért kattintsatok ide!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
Otthon
Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
vous - 2024.05.30.
A kinyitható kanapé nagyon praktikus akár mindennapos alváshoz is. Miért? Azért, mert egyszerre több funkciót is ellát, miközben rendkívül kényelmes bútordarab. De ne rohanjunk ennyire előre, vegyük sorra az előnyöket!