Egyéb kategória

Nekik tényleg könnyebb a vásárlás? Ideje megismerni a kevert testalkatokat

Ugye ismerős, amikor az egyenes hajú nő göndör fürtökre vágyik, a göndör pedig – dobpergés – egyenesre? Sokszor hasonló a helyzet a testalkatokkal is: az irigylésre méltó homokóra fiúsra cserélné adottságait, míg egy körte szívesebben lenne téglalap – pedig jó vagy rossz testalkat nincs, pláne akkor, ha egyszerre több kategóriába is besorolható valaki. Most figyeljetek, ezúttal a kevert testalkatokról lesz szó! 

vous - 2017.10.13.
Nekik tényleg könnyebb a vásárlás? Ideje megismerni a kevert testalkatokat

Nincs két ugyanolyan homokóra! 

„Ő tuti homokóra, hisz nagy a melle. Ő meg alma, mert nagy a hasa…” – nagyjából ilyen általánosításokkal le is szoktuk rendezni a testalkatokat, pedig a történet ennél árnyaltabb és bonyolultabb. A színtípusokhoz hasonlóan a testalkatok között is vannak átmenetek, léteznek kevert típusok: míg valaki egyszerre viselhet tél és nyár színeket, addig akár jellemzőek lehetnek rá a homokórára és a téglalapra jellemző vonások is.

Fontos azonban tudni, egy típuson belül sincs két egyforma test! Képzeljetek csak el egy 160 és egy 180 cm magas homokóra alkatot! Ugye, hogy nem egyforma? Hiába homokóra mindkettő. Vagy gondoljatok csak egy 34-es és egy 44-es méretet viselő homokórára! Össze sem hasonlítható! És még a lábak, a felsőtest hosszúságát nem is említettem… Éppen ezért érdemes tudni, hogy a testalkatra jellemző fő tulajdonságok mellett jó néhány szempont szóba jön még, ami meghatározza, melyik csoportba is tartozunk.

Nem a (mell)méret a lényeg!

Szemes Nóra személyi stylist nap mint nap állapítja meg ügyfeleinek testalkatát, és mint mondja, meglepően sok ember a kevert típusba tartozik. Nóra kihangsúlyozza, mennyire fontos, hogy tudjuk, az alapvető testalkati adottságok (például széles váll, keskeny derék) mellett mikre érdemes még figyelni. Az egyik leggyakoribb hiba, ami miatt rengeteg nő tévesen sorolja be magát egy adott csoportba, az a mellméret.

szemes nóra

Szemes Nóra személyi stylist

Szemes Nóra tíz éve dolgozik személyi stylistként, több mint 900 ügyféllel rendelkezik, emellett számos VOUS-cikkben olvashattátok már a véleményét különböző témákról. Lemaradtatok? Ideje pótolni!

„Jó ruhákkal a valóságot tálaljuk a lehető legjobb módon” – Interjú egy személyi stylisttal

Ne gondoljuk, hogy a konfekcióméretnek tökéletesnek kell lennie

Megvan, hogyan váltsuk le a feketét a ruhatárunkból!

„Mintha Lagzi Lajcsi ingét hordanám” – Alacsony lányok, így vásárolhattok könnyebben és öltözhettek magasabbnak!

Nóra elárulta: a mellméret bizony nem mérvadó, helyette legfontosabb szempont a váll, a derék és a csípő egymáshoz viszonyított aránya – ezekre érdemes koncentrálni, és ha ez nem lenne elég, fontos megfigyelni a 

  • hosszanti, széltében lévő arányokat;
  • felsőtest és alsótest hosszúságát;
  • nyak hosszúságát és szélességét;
  • derék hosszát;
  • combcsont és szárkapocscsont hosszát;
  • bokaszélességet;
  • vádliszélességet.

Kevertként könnyebb a vásárlás?

Méretek és tulajdonságok ide vagy oda, fontos hangsúlyozni: nincs jó vagy rossz testalkat. Minden típusnak megvannak az előnyei és hátrányai, a lényeg, hogy jól használjuk az adottságainkat. És itt fontos megjegyezni mindenkinek, hogy nem érdemes rejtegetni egyes adottságainkat, mindössze az előnyös „részeinket” célszerű hangsúlyozni. Így már mindjárt jobban hangzik, ugye? 

Nóra elárulta, óriási előnye lehet annak, ha valaki a kevert típusba tartozik, nekik ugyanis sokkal könnyebb dolguk van vásárláskor. Hogy miért? Hiszen kedvüktől és stílusuktól függően egyszerre válogathatnak különböző típushoz illő ruhadarabok közül. Például egy fiús–homokóra eldöntheti, a romantikus oldalát mutatja meg, és épp alakkövető ruhát választ, vagy a sportosabb énjét veszi elő, és egy oversize darabot vásárol. Ugyanakkor ebben rejlik a dolog hátránya is: sokkal nagyobb tudást igényel a vásárlás, egyszerre ugyanis két típus jellemzőit is ismerni kell. De ennyi gond legyen! 

Alma–körte kombó kizárva!

Természetesen a kevert típus nem azt jelenti, hogy az öt testalkat közül bármelyik összepárosítható. Gondoljatok bele, elég nehéz lenne egyszerre egy széles felsőtesttel rendelkező almának lenni, ugyanakkor széles csípőjű, erősebb alsótesttel rendelkező körtére is hasonlítani. Ami viszont lehetséges:

testalkat

Homokóra? Alma? Körte?

„Ő tuti homokóra, hisz nagy a melle. Ő meg alma, mert nagy a hasa…” – nagyjából ilyen általánosításokkal le is szoktuk rendezni a testalkatokat, pedig a történet ennél árnyaltabb és bonyolultabb. Míg sok embert a legkevésbé sem hat meg, hogy milyen testalkattal rendelkezik, addig van, akit bizony foglalkoztat, hogy melyik csoportot erősíti. De miért is ne akarnánk tudni? Pláne, ha a tudás birtokában egyszerűbben emelhetjük ki kedvelt és rejthetjük el kevésbé kedvelt testi adottságainkat. Oké, oké, de hogy döntsük el szakember nélkül, hogy melyik csoportba tartozunk? A cikket ITT olvashatjátok tovább.

Ti tudjátok, milyen a testalkatotok?

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.