Test

Ezt kell tennetek TÉNYLEG, ha elfelejtitek bevenni a fogamzásgátló tablettát!

Mindenkivel előfordult már, hogy elfelejtette bevenni a fogamzásgátló tablettát. Ilyenkor általában pánikolunk, azonban a legtöbb esetben ezt feleslegesen tesszük.

vous - 2022.01.21.
Ezt kell tennetek TÉNYLEG, ha elfelejtitek bevenni a fogamzásgátló tablettát!

Mit tegyek, ha elfelejtettem bevenni egy fogamzásgátló tablettát? – hangzik el vagy guglizódik le a kérdés oly sokszor. Először is mivel megannyi típusú tabletta van forgalomban, érdemes megnéznetek a betegtájékoztatón szereplő információkat – általában erre a kérdésre választ kaptok ott. Egyéb eshetőségekre pedig elmondjuk, mit tegyetek, ha elfelejtetek bevenni egy szem fogamzásgátló tablettát. 

Az első és legfontosabb, hogy ne essetek kétségbe! 

Ha 12 ÓRÁNÁL KEVESEBB telt el a megszokott bevételtől: Ilyenkor a fogamzásgátló hatás nem csökken, vegyétek be a tablettát, amint eszetekbe jut. A következő szemet pedig a megszokott időben.

Ha 12 ÓRÁNÁL TÖBB telt el az esedékes bevétel óta: Abban az esetben, ha nem maradt ki, csak egy szem, úgy már csökken a tabletta hatékonysága. Ha több tablettát is szkippeltetek, akkor ezzel egyre nő a terhesség kockázata. A legrosszabb, ha a levél elejéről vagy végéről maradtak ki szemek, ekkor a legnagyobb a kockázat. A legbiztosabb ilyenkor, ha orvoshoz fordultok.

mérges dühös nő

Tisztázzuk! Ezért kéne ingyenessé tenni a fogamzásgátlást

Mi köze van Donald Trumpnak az ingyenes fogamzásgátláshoz? Elég sok: az új amerikai elnöknek ugyanis első dolga volt hatalomra kerülése után az ObamaCare-rel együtt eltörölni azt. Persze mondhatjuk, hogy ez tőlünk messzire történt, a mi életünket pedig egyáltalán nem befolyásolja (kezdjük ott, hogy nálunk nem is lenne mit eltörölni, ugyebár) – pedig az ingyenessé tett fogamzásgátlás egyáltalán nem ördögtől való, sőt, sokkal több előnnyel jár, mint hátránnyal. 

Ha egy tabletta kimaradt a szedés ELSŐ hetén: Ilyenkor azonnal vegyétek be a kimaradt szemet, amint eszetekbe jut. (Ha közben elérkezett a következő tabletta bevételének ideje is, egyszerre két szemet vegyetek be!) Ebben az esetben 7 napon át használjatok még más kiegészítő fogamzásgátlást is! Ha a kimaradt szem előtti 7 napban nemi együttlét történt, úgy nem kizárható a terhesség, keressétek fel az orvosotokat!

Ha egy tabletta kimaradt a szedés MÁSODIK hetén: Szintén vegyétek be a kimaradt szemet (ha közben elérkezett a következő tabletta bevételének ideje is, egyszerre két szemet vegyetek be), és utána a megszokott módon a többit!

Ha egy tabletta kimaradt a szedés HARMADIK hetén: Ebben az esetben két szedés közül választhattok.

  1. Beveszitek a kimaradt szemet (ha közben elérkezett a következő tabletta bevételének ideje is, egyszerre két szemet vegyetek be), és utána a megszokott módon a többit! Majd amikor elfogyott a levél, nem kell szünetet tartani (egy napot sem), hanem elkezdhetitek a következő havi adagot. Ilyenkor menstruációs vérzés nem jelentkezik, de előfordulhat áttöréses vérzés, pecsételgetés.
  2. Abbahagyjátok az aktuálisan szedett levelet, és tartotok egy 7 napnál semmiképpen nem hosszabb szünetet. A 7 napot az utolsó bevett tablettától számítsátok. 
     
fogamzásgátló antibébi tabletta

Leállnátok a fogamzásgátlóról? Ezt kell tudnotok

Véget ért a kapcsolatotok, babát terveztek, vagy egyszerűen csak nem bírja a szervezetetek? Mindegy, miért döntötök úgy, hogy leálltok a fogamzásgátlóval, a lényeg, hogy ezekkel a mellékhatásokkal legyetek tisztában, hogy ne érjen váratlan meglepetés!

Forrás: Webbeteg

Ajánlott cikkek