Egyéb kategória

Mindenszentek vagy halottak napja? Karácsony kisbetű vagy nagybetű? Dolgok, amikkel sosem vagyunk tisztában

Mi a különbség halottak napja és mindenszentek között? Mikor van húsvét? A karácsony nagybetű? Vannak dolgok, amikkel sosem vagyunk tisztában – hiába „tanuljuk meg” minden évben! Tegyünk egy kis rendet a fejünkben!

vous - 2017.10.09.
Mindenszentek vagy halottak napja? Karácsony kisbetű vagy nagybetű? Dolgok, amikkel sosem vagyunk tisztában

Ünnepek helyesírása

A legtöbben rosszul írják: Boldog Karácsonyi Ünnepeket! Nem! Az ünnepek rossz helyesírása berögzülésének oka talán a külföldi példa:

Merry Christmas!, ¡Feliz Navidad!

A magyar helyesírás szerint viszont: Boldog karácsonyt!, Boldog karácsonyi ünnepeket kívánok! Tehát a húsvét, a mindenszentek, a halottak napja, az új év (újév), a nagypéntek mind kisbetűvel írandó – kivéve persze, ha mondat elején szerepel a szó. 

Ugyanitt: a személyes névmások sem írandók nagybetűvel: én, te, ő, mi, ti, ők! Nem a tisztelet jele, ha nagybetűvel írják őket! 

Objektum doboz

Mi mikor van?

Nem mindegy, hogy mindenszentek, halottak napja, esetleg halloween, vagy hogy mikorra esik például húsvét. Tegyük tisztába!

  • Mindenszentek: Katolikus keresztény ünnep, november 1-jén ünnepeljük.
  • Halottak napja: A mindenszentek november 1-jei főünnepét követő ünnepnap, azaz november 2. 
  • Halloween: A halloween ősi kelta hagyományokból kialakult ünnep, amit október 31-e éjszakáján tartanak. Ahogy a Wikipédia remekül megfogalmazza: „Magyarországon az egyébként szomorúságra okot adó ünnep a mindenszentek és a halottak napját megelőző nap bulizós és játékos hangulatú szokásává vált.”
  • Húsvét: Mozgó ünnep – a keresztény valláson kívül a tavaszvárás, a tavasz eljövetelének ünnepe is. Ideje a Hold állásának megfelelően változik: 2018-ban Magyaroszágon húsvétvasárnap: április 1. 
ha-reg-szegyelltetek-el-magatokat-ez-a-teszt-nektek-keszult-vous-lanyok1

Ha rég szégyelltétek el magatokat, ez a teszt nektek készült 

Ötös lett a magyarérettségitek? Elsőként veszitek észre az elgépeléseket, hibákat a cikkeinkben? Akkor a következő kvíz bizony nektek szól! Szerintünk simán elhasalhattok a legújabb helyesírástesztünkön. Szerintetek?

Mikor állítunk órát?

Tavaly felröppent a hír, hogy egy-két éven belül Magyarország végleg a kelet-európai idősávban maradna, vagyis a nyári időszámítás szerint élnénk egész évben – nem állítanánk vissza az órát október végén. Ez azért is jó lenne, mert télen nem lenne olyan hamar sötét. Akkor az OGY. nem fogadta el az indítványt, így marad az állítgatás. 

  • 2017-ben a téli időszámítás kezdete: október 29. – hajnali 3-ról 2-re kell állítani az órákat. 
  • 2018-ban a nyári időszámítás kezdete: március 25. – hajnali 2-ről 3-ra kell előreállítani az órákat.

A legrövidebb és leghosszab éjszaka 

  • A nyári napforduló az északi féltekén június 21-én van (esetenként 22-én vagy 20-án) – legrövidebb éjszaka.
  • A déli féltekén pedig december 21-én (esetenként 22-én) van – leghosszabb éjszaka.

Kihagytunk valamit? 

Objektum doboz

Ajánlott cikkek