Egyéb kategória

A leggyakoribb elírások, amiktől megőrülünk

Nem mindig sikerül helyesen leírnunk a szavakat, és nem is kövezünk meg érte senkit sem. Ám most összeszedtem a leggyakoribb hibákat, amik engem megőrjítenek.
vous - 2015.08.16.
A leggyakoribb elírások, amiktől megőrülünk

Szögezzük le: mindenkivel megesik néha, hogy elír egy-két szót, ahogy velem is. Én sem vagyok tökéletes, ahogy senki más sem, de ha találtok olyan ember, aki igen, akkor szóljatok. Egy ideje figyelem a közösségi oldalakat, és kicsit úgy érzem, már rutinos hibakeresővé váltam, legalábbis mindig kiszúrom a legnagyobb elírásokat. Megbotránkozom rajtuk, nem is kicsit. És a leggyakoribb hibákat össze is szedtem nektek! 

Muszáj

„Ne haragudj, de muszály mennem.” 
Hát persze hogy muszáj. Meg a muszájt is muszáj ly-nal írni. Ez a legesleggyakoribb hiba mind közül, és ez akaszt ki a legjobban. Miért nem lehet megjegyezni?! Csak mondogassátok magatoknak azt a mondatot, hogy „muszáj a muszájt j-vel írni!!!”, és máris menni fog.

Bicikli

Na jó, bevallom, egyszer régen – nagyon régen – még én is biciglinek írtam le, de azóta szégyellem ezt a napot. Általános iskola alsó tagozat… tanuljunk meg írni.

Forrás:
Pixabay

Na de hogy is kell írni azt, hogy utolsó, rövidebben?

Uccsó vagy utsó? Hogy is van ez? Az a helyzet, hogy én mindig uccsónak írom, de ezt fogjuk inkább a szlenges beszédre. A magyar helyesírás szerint viszont utsónak kell írni. Ma is tanultam valamit…

És azt tudjátok, hogyan kell írni azt, hogy higgy?

Most nyilván elárultam, hogy így kell leírni helyesen, ahogy a kérdést feltettem. De rengetegszer látom ilyen formában: higyj. Nem, nem így a helyes. 

Íme néhány szó, amit szintén el szoktunk írni, de talán nem olyan gyakorisággal, mint az előbb említetteket:

  • igér – ígér
  • mindíg – mindig
  • follyon – folyjon
  • enyimé (nincs ilyen) – enyém
  • akkumlátor – akkumulátor 

Ti milyen helyesírási hibákat tudtok felsorolni?

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Szuperhősök a kertemben: Itt az ideje segíteni nekik!
Világ
Szuperhősök a kertemben: Itt az ideje segíteni nekik!
vous - 2023.03.11.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, milyen fontos a méhek jelenléte a bolygónkon, hiszen ez az egyetlen rovar a világon, ami képes ételt előállítani az ember számára is, ami nem más, mint a jól ismert méz – írja Zsuzsanna, aki a VOUS vendégszerzői felhívására küldte be írását. A következő sorokban Pálfy Zsuzsanna cikkét olvashatjátok.

Otthon

Matracvédő franciaágyra? Nem probléma, hiszen nagy méretben is kapható!
Otthon
Matracvédő franciaágyra? Nem probléma, hiszen nagy méretben is kapható!
vous - 2023.03.16.
A vízhatlan matracvédő megóvja a baba és kisgyermek ágyának a matracát a nemkívánatos foltoktól. De mi a helyzet a nagy méretű ágyakkal? Sok esetben ugyanis együtt alszik a kicsi a szülőkkel vagy hajnalban, ha felébred, bemászik a szülői ágyba. Szerencsére nagy, 180x200 és 200x200 cm-es méretben is elérhető a matracvédő, így nem történik semmi probléma, ha nem ébred fel a gyermek arra, hogy pisilni kell. A szobatisztaságra való szoktatáskor ez előfordul, így jobb felkészülni rá és megelőzni a bajt.