Egyéb kategória

A leggyakoribb elírások, amiktől megőrülünk

Nem mindig sikerül helyesen leírnunk a szavakat, és nem is kövezünk meg érte senkit sem. Ám most összeszedtem a leggyakoribb hibákat, amik engem megőrjítenek.
vous - 2015.08.16.
A leggyakoribb elírások, amiktől megőrülünk

Szögezzük le: mindenkivel megesik néha, hogy elír egy-két szót, ahogy velem is. Én sem vagyok tökéletes, ahogy senki más sem, de ha találtok olyan ember, aki igen, akkor szóljatok. Egy ideje figyelem a közösségi oldalakat, és kicsit úgy érzem, már rutinos hibakeresővé váltam, legalábbis mindig kiszúrom a legnagyobb elírásokat. Megbotránkozom rajtuk, nem is kicsit. És a leggyakoribb hibákat össze is szedtem nektek! 

Muszáj

„Ne haragudj, de muszály mennem.” 
Hát persze hogy muszáj. Meg a muszájt is muszáj ly-nal írni. Ez a legesleggyakoribb hiba mind közül, és ez akaszt ki a legjobban. Miért nem lehet megjegyezni?! Csak mondogassátok magatoknak azt a mondatot, hogy „muszáj a muszájt j-vel írni!!!”, és máris menni fog.

Bicikli

Na jó, bevallom, egyszer régen – nagyon régen – még én is biciglinek írtam le, de azóta szégyellem ezt a napot. Általános iskola alsó tagozat… tanuljunk meg írni.

Forrás:
Pixabay

Na de hogy is kell írni azt, hogy utolsó, rövidebben?

Uccsó vagy utsó? Hogy is van ez? Az a helyzet, hogy én mindig uccsónak írom, de ezt fogjuk inkább a szlenges beszédre. A magyar helyesírás szerint viszont utsónak kell írni. Ma is tanultam valamit…

És azt tudjátok, hogyan kell írni azt, hogy higgy?

Most nyilván elárultam, hogy így kell leírni helyesen, ahogy a kérdést feltettem. De rengetegszer látom ilyen formában: higyj. Nem, nem így a helyes. 

Íme néhány szó, amit szintén el szoktunk írni, de talán nem olyan gyakorisággal, mint az előbb említetteket:

  • igér – ígér
  • mindíg – mindig
  • follyon – folyjon
  • enyimé (nincs ilyen) – enyém
  • akkumlátor – akkumulátor 

Ti milyen helyesírási hibákat tudtok felsorolni?

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Egységes és tetszetős összkép – a lakás berendezése elemes bútorokkal
Otthon
Egységes és tetszetős összkép – a lakás berendezése elemes bútorokkal
vous - 2024.04.26.
Az esztétikum, a rendezettség és a harmónia rendkívül fontos egy lakás berendezése szempontjából. Akkor tudjuk igazán jól érezni magunkat otthonunkban, ha nemcsak praktikus és kényelmes, hanem tetszetős is egyben.