Egyéb kategória

„Ha egy lány nem akarja, akkor ne dörgölőzz hozzá!” – Szexuális zaklatás a koncerteken

Ott van az utcán, a villamoson, az iskolában, a munkahelyen, és persze a legtöbb szórakozóhelyen is. Hajlamosak vagyunk elbagatellizálni a szexuális zaklatást, mondván, csak ártatlan vicc volt, egy fenékre csapás nem a világ, amúgy is, örüljünk, hogy bókolnak. Szerencsére egyre többen emelik fel a szavukat, pár pozitív példával akarlak titeket is erre buzdítani.

vous - 2017.09.10.
„Ha egy lány nem akarja, akkor ne dörgölőzz hozzá!” – Szexuális zaklatás a koncerteken

A nyáron több olyan esetről is hallhattunk, amikor zenészek megállították a saját koncertjüket, mert a színpadról azt látták, a közönség soraiban zaklatnak valakit.

A philadelphiai Circa Survive zenekar júliusban adott koncertet St. Louisban, amikor az énekesük, Brendan Ekström félbeszakított egy számot, hogy lemenjen segíteni egy rajongójuknak, akit egy férfi zaklatott.

Az énekes később azt írta Twitteren, látta, ahogy a férfi a nő mögött áll, próbál flörtölni vele, próbálja megcsókolni. Nehéz volt pontosan megítélnie, mi történik, egy ideig úgy tűnt, nincs gond, de amikor megint odanézett, már azt látta, a nő próbálja eltolni a férfi arcát, próbál visszafordulni, és nézni a koncertet. Ekkor kérte a biztonságiakat, hogy avatkozzanak be. Mivel ők nem látták, pontosan mi történik, a zenész maga ment oda kísérettel, hogy kiemeljék a tömegből a zaklatót.

Objektum doboz

Hasonló eset történt a hollandiai Lowlands fesztiválon. Az Architects együttes énekese, Sam Carter két dal között a megszokott viccelődés, hangulatfokozás helyett ingerülten mesélte el, mit látott a színpadról. Egy lány mellét crowdsurf közben fogdosta valaki. Igaz, ebben az esetben nem mutatott rá, pontosan ki volt, de biztosította a zaklatót, hogy látta őt. Szar alaknak nevezte, és elküldte melegebb éghajlatra. 

Ez rohadt gusztustalan, és ennek k…ára nincs itt a helye! Ez nem a te tested, és az én koncertemen nem fogsz senkit fogdosni!

Objektum doboz

Mielőtt azt hinnétek, ilyen csak külföldön történhet meg valamilyen rossz metálkoncerten, el kell hogy keserítselek titeket. Nyáron az egyik legszerethetőbb, legbarátibb kisfesztiválon, a Bánkitón buliztam a barátaimmal. Az egész fesztivál alatt mindenki teljesen kulturáltan viselkedett, sosem láttam semmi balhét, egyetlen kivétellel. A brit punkduó, a Slaves volt a fesztivál egyik headlinere, meg is telt a koncertjükre a legnagyobb sátor. Nekünk már csak hátul jutott hely, így nem láttuk, pontosan mi történt, csak arra kaptuk fel a fejünket, hogy Isaac Holman dobos-énekes egy ponton megállította a legnépszerűbb dalukat, a Cheer Up Londont, és kiküldte az első sorban lányokat fogdosó férfit.

Ha egy lány nem akarja, akkor ne dörgölőzz hozzá! Egy dolog miatt vagyunk itt, hogy figyeljünk egymásra.

Objektum doboz

A fenti esetek bizonyítják, a szexuális zaklatás a legkeményebb metál- vagy punkzenészeknél sem fér bele. Sehol, semmilyen formában nem lehet elnézni, ha valaki fogdos egy nőt annak beleegyezése nélkül. Ha ilyet látunk, legalább annyit tehetünk, hogy nyilvánosan felhívjuk a figyelmet a zaklatóra, a megalázás, leleplezés hatásos lehet ilyen helyzetben.

Ne legyünk közömbösek, fogjunk össze a zaklatók ellen!

molnar-viola-anna-de-megbsznam-azt-a-ruzsos-kis-szadat-az-utcai-zaklatas-mindenkit-erint-itt-az-ideje-hogy-beszeljunk-rola

A szexuális zaklatásról a VOUS-n

Ajánlott cikkek