Egyéb kategória

Így legyetek hobbifestők: készítsetek modern festményt pár perc alatt

Léteznek olyan megfizethető darabok a lakásban, amelyektől egy kevés luxusérzés köszön be az otthonunkba. Ilyen egy jól megválasztott mennyezeti lámpa, nagyméretű padlóváza vagy egy óriási keretezett tükör. De ami igazán nagyot tud ütni egy térben az egy szuper kép, legyen az egy divatfotó, grafika vagy egy modern festmény. Előbbi azonban sajnos nem tartozik a sokak számára megfizethető kategóriába, ezért ha egy ilyen darabra vágyunk, vagy egy replika jön szóba, vagy kénytelenek leszünk ecsetet ragadni. Én az utóbbit választottam, és szerintem ti is emellett döntötök majd, ha meglátjátok, hogyan sikerült létrehoznom a „művemet”.

vous - 2017.09.03.
Így legyetek hobbifestők: készítsetek modern festményt pár perc alatt
Hétköznapi luxus – avagy készítsetek Kardashian család ihlette vázát 5 perc alatt!

Hétköznapi luxus – avagy készítsetek Kardashian család ihlette vázát 5 perc alatt!

Vethettek rám követ, de bevallom, én nem értem ezt a nagy K-lázat, azaz Kardashian hype-ot. De képes vagyok olyan dolgokból és emberekből is inspirálódni, amik és akik nem feltétlenül pozitívak számomra, vagy alapvetően totál hidegen hagynak. De ha már Kardashian napot tartunk, gondoltam összedobok egy olyan vázát, ami a K-villába simán beleillene, de akár az én, vagy a ti otthonotokba is.

A képekkel mindig bajban vagyok az otthonunkban. Évekig blondelkeretes festmények, porcelántányérok és egy-egy rézkarc kombinációja lógott a falon. Most egy vászonra nyomott filmjelenet, egy régi fotó pálmafákról és egy épület részlete, ami szintén rézkarc. De valahogy nem áll össze a kép, így gondoltam egyet, és némi inspirálódás után úgy döntöttem, ha képre van szükségem, majd én megcsinálom. Azaz megfestem! Létezik egy golden leaf painting nevű technika, amiben nemcsak festék, de aranyfüst is kerül a vászonra. Az ötlet remek, a végeredmény pedig szerintem kellően ütős.

Forrás:
Vous

A képek legtöbbször absztraktok, vagyis foltokból állnak össze, de ahogy elkezdtem megfesteni, és felkerült rá az aranyfüst is, az egész egy borús égre kezdett hasonlítani. Nem volt koncepcióm, csak festegettem. Aztán eszembe jutott az egyik kedvenc képem David Lynch-től, aminek a címe Rain. Így hát végül az aranyfelhők kaptak némi fekete esőt is a vásznon.

Sajnos akkora híresség – még – nem vagyok, mint Lynch, azért szeretni fogom ezt a képet – és remélem, a festő barátaim nem borulnak majd ki nagyon, ha nálam járnak.

Ha ti is kipróbálnátok magatokat festőszerepben, mutatom, hogyan tehetitek!

Amire szükségetek lesz

 • vászon
 • akril- vagy olajfesték (több színben)
 • ecset
 • spatula
 • aranyfüst
 • lakk
 • struktúrpaszta

Elkészítése

 1. Először is terítsetek le valami papírt vagy textilt a vászon alá, amit nem sajnáltok, mert elég sok piszokkal jár(hat) a kép elkészítése.
   
 2. Nyomjatok a struktúrpasztából a vászonra, majd egy kartonlappal, műanyaglappal – vagy bármilyen eszközzel, amivel jólesik – dolgozzátok el a vásznon tetszés szerint. Ha ecsetet használtok, jó, ha tudjátok, hogy nem egyszerű eltávolítani belőle a pasztát, így nagy eséllyel a szemétben fog landolni. Minimum egy éjszakán át hagyjátok száradni a vásznat, de legalább annyi ideig, amit előír a használati utasítás.

  Forrás:
  Vous

  Forrás:
  Vous
 3. Fessétek le az egészet fehérre, majd újra hagyjátok száradni.
   
 4. Ragasszátok fel rá foltokban az aranyfüstöt. Ha megszáradt, a felesleget óvatosan söpörjétek le róla egy ecsettel – ezt később is tudjátok majd használni.

  Forrás:
  Vous

  Forrás:
  Vous
 5. Fessétek le kedvetek szerinti színekkel és foltokkal a vásznat.
   

  Forrás:
  Vous

  Forrás:
  Vous
 6. A tartósabb hatás érdekében pedig lakkozzátok le a képet!

  Forrás:
  Vous

  Forrás:
  Vous
Egyedi falikép pillanatok alatt – csajok, ne féljetek a kalapácstól!

További DIY, amik érdekelhetnek…

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.