Egyéb kategória

Imádunk, szegedi papucs! Egy magyar lábbeli, amit akár farmerhoz is viselhettek

„Biztos az öregség!” – legyintek mostanában, amikor azt veszem észre, egyre gyakrabban jut eszembe, milyen jó lenne egy kékfestő ruha vagy kendő, mennyire tetszenek a szűrök, a hímzett felsők... és a szegedi papucs. Sajnálom, hogy ezek a hagyományos ruhadarabok nincsenek jelen a mai magyar nők ruhatárában.

vous - 2017.08.30.
Imádunk, szegedi papucs! Egy magyar lábbeli, amit akár farmerhoz is viselhettek

Természetesen nem arra gondolok, hogy most akkor öltözzünk tetőtől talpig népviseletbe, dehogyis! Sokkal inkább az jár a fejemben, hogyan lehetne a hagyományos ruhadarabokat vagy kiegészítőket beépíteni a mai ruhatárba úgy, hogy a végeredmény ne legyen régies, öreges, ósdi, avítt. A szegedi papucsot például simán felvenném farmerral és pólóval.

Objektum doboz

De mi az a szegedi papucs? Hát nem ismeritek?

Hazánkban a török hódoltság idején vált ismertté a papucs – maga a szó is török-oszmán eredetű. Viseletként csak az 1800-as évek végén terjedt el, amikor a városokban elkezdték kikövezni az addig sáros, szinte csak csizmával járható utakat, ráadásul a papucs olcsóbb is volt, mint más lábbeli. Ekkor indult meg a papucsosmesterség virágzása szegeden is. A papucsosmesterséget 1922-től külön szakmaként jegyzik.

Egy pár elkészítése általában három óráig tart. A szegedi papucs jellegzetessége a hímzése: mezei virágok, pipacs, nefelejcs, kalász is díszíti. Többnyire bársonyból készül, de más nemes anyagot is felhasználhatnak. Díszítésként a hímzés mellé bojtok vagy szalagok is kerülhetnek.

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

A szegedi papucsnak nincs párja

És nemcsak azért, mert egyedülálló a világon, hanem azért is, mert korábban nem készítettek külön bal- és jobblábas papucsot, hanem a viselet során dőlt el, melyiket húzzuk a bal és melyiket a jobb lábra. Ezért is mondják, hogy a szegedi papucsnak nincs párja.

Szegedi papucskészítők a mai napig dolgoznak: az egyikük Sallay Tibor, a másikuk Ormándi László.

Nektek hogy tetszik? Viselnétek? 

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

600

„Ebben a táncban a férfi az férfi, a nő az nő” – interjú Berecz István néptáncossal

Berecz István elsőre ugyanolyannak tűnhet, mint bármelyik vele egyidős fiatal – mégsem tudnék mellette elmenni az utcán anélkül, hogy utána ne forduljak. Ő ugyanis olyan egyenes háttal és határozott léptekkel jár, amilyet még nem láttam. Tartása van – méghozzá az a fajta, ami nem csak abból adódik, hogy valaki kihúzza magát és felemeli az állát. Ez a tartás belülről jön.

A cikket ide kattintva olvashatjátok el.

Címkék: #divat #papucs #szeged
Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.