Egyéb kategória

Megmutatom, mi a legjobb dolog, ami a használt farmerral történhet

Ti belegondoltatok már abba, mi történik azzal a farmerral, amit meguntatok, kinőttetek, elkoptattatok vagy rongyosra hordtatok? A legtöbb esetben a szemétben végzi, a textilhulladék mennyisége viszont olyan nagy a világban, hogy sokkal, de sokkal környezettudatosabb megoldás, ha valamit kezdtek velük. Erre hoztam néhány mutatós megoldást.

vous - 2020.11.14.
Megmutatom, mi a legjobb dolog, ami a használt farmerral történhet

Ha a használt farmert nem tudjátok eladni, elcserélni vagy eladományozni (már csak az állapota miatt sem), akkor érdemes új életet lehelni bele. Különösebben nagy varrótudásra sincsen szükség, hiszen egy gymbag vagy egyszerű bevásárlótáska elkészítése (vékonyabb farmeranyagból, a vastagabbal nehezebben birkózik meg a varrógép) viszonylag egyszerű művelet. Ha varrnátok, de nincs gépetek, akkor már létezik – igaz, egyelőre csak Budapesten – olyan közösségi varroda, ahol különböző varrógépek várnak és szakmai segítséget is kaphattok.

Használt farmerok újrahasznosításával ma már több magyar márka is foglalkozik, mint az Old Blue, a Réthy Fashion vagy a Sharolta, így nekik is leadhatjátok a használt farmerotokat. Ha viszont elég kézügyességetek van, akkor ti magatok is belevághattok abba, hogy újrahasznosítsatok. Minden jobb annál, hogy a farmer a kukába kerüljön.

Inspirációnak hoztam néhány példát, de a Facebookon, a Farmer újrahasznosítók csoportban is egészen elképesztő ötletekre bukkanhattok.

kézműves hímzés

A hely, ahol több ezer ember toldoz-foldoz együtt – kipróbáltam, milyen egy kézműves csoporthoz tartozni

Arra gondoltam, kipróbálom, milyen érzés egy kézműves csoport tagjának lenni. Csatlakoztam is három olyan csoporthoz, melyeknek témája a varrás, a patchwork és a gobelin. Eleinte nem éreztem ezeket túlságosan testhezállónak – maximum egy gombot tudok visszavarrni a kabátra –, de elöljáróban annyit elmondok, hogy a csoportokban még most is benne vagyok, és nem is tervezek kilépni.

Korábbi cikkünket ide kattintva olvashatjátok!

A használt farmerből lehet… 

…textil zászlófüzér

Objektum doboz

…díszpárna

Objektum doboz

Objektum doboz

…váza

Objektum doboz

…neszesszer (vagy valami olyasmi)

Objektum doboz

…falidísz

Objektum doboz

…tároló

Objektum doboz

Objektum doboz

Semmi extra, csak ez a magyar lány megvarrja a teljes ruhatárát Békési Anna

Semmi extra, csak ez a magyar lány megvarrja a teljes kapszulagardróbját

Amióta elkezdtem a fenntartható divattal foglalkozni, sok inspiráló emberrel találkozom folyamatosan. Anna elhatározta, hogy 2017-ben kihívás elé állítja magát: minden hónapban megvarr egy ruhadarabot, így felépítve egy kapszulagardróbot. Annyira inspirálónak és előremutatónak találom, amit csinál, hogy egy interjún keresztül nektek is szeretném bemutatni Annát és a munkáit.

Az interjút ide kattintva olvashatjátok!

…táska

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

…kötény

Objektum doboz

Objektum doboz

…új ruha

Objektum doboz

Objektum doboz

old blue farmer virág

„Évi egymillió farmerruha újrahasznosítása a cél” – Az Old Blue vezetőjével, Plank Jánossal beszélgettem

Minden interjúnak megvannak a „leg”-pillanatai, de ritka az olyan, amikor úgy érzi magát az ember, hogy minden kerek, minden és mindenki a helyére kerül. A következő beszélgetés alatt ez történt. Egy forró nyári pénteken a Balaton helyett Veszprém felé vettük az irányt, hogy megnézzük az Old Blue birodalmát. A helyet, ahol a használt farmer újjászületik.

A cikk folytatását ide kattintva olvashatjátok el.

Ajánlott cikkek