Egyéb kategória

Szavak, amiket a brit királyi család soha sem használhat

A (brit) királyi élet nem egyszerű: a fényűző élet és a díszes kalapok mellett a brit társadalom legfelső szintje egy nagyon specifikus szókincset használ, akár egy titkos kódot, ha úgy tetszik. 

vous - 2017.08.18.
Szavak, amiket a brit királyi család soha sem használhat

Kate Fox társadalmi antropológus és angol nyelvkutató tanulmányozta a brit elitek szókincsét, hogy feltárhassa annak különös gondolatmenetét. Mindemellett publikált néhány olyan kifejezést, amelyek a Windsor-házban tiltólistán vannak. Az alábbi szavakat nem használhatják a királyi családok Angliában.

WC

Ha belegondoltok, nem csak a királyi asztalnál hangzik furcsán, ha azt mondjuk:

Megbocsátanak? El kell mennem a WC-re!

Nem, soha nem használnák azt a szót, hogy WC (toilet) sem azt, hogy fürdőszoba vagy mosdó. Helyette mindig, minden esetben a illemhely (lavatory) kiefejezést alkalmazzák. Ti csak használjátok a mosdó szót, semiképp se a WC-t!

katalin

10 eset, amikor Katalin hercegné és Vilmos herceg megszegte a királyi protokollt

A brit királyi család jelenleg európai körútját járja, ahonnan elbűvölő fotók érkeztek róluk. Közben pedig egy zseniális videót találtunk Katalinról és Vilmos hercegről.

Elnézést

Ha Vilmos herceg nem figyel, és elmulasztotta beszélgetőpartnere szavait, nem használja az elnézést, bocsánat (pardon, sorry) szavakat. Helyette csupán ennyit kérdez: 

Tessék? (What?)

Kanapé

Erzsébet királnyő sosem pihen le a kanapén (couch). Kizárólag a szófán vagy a díványon teszi ezt.

Nappali

A szoba, amiben a dívány van. Az angol living room kifejezés azért sem állná meg a helyét, mert a királyi családnak a nappalija nem egy szoba. Sokkal inkább egy terem, egy szalon (lounge).

Parfüm 

Valamiért a parfüm szó is tiltólistás. Katalin csak illatként, maximum kölniként (scent) emlegetheti kedvenc parfümjét.

kerdojel

Valódi vagy ciki hamisítvány? Így állapíthatjátok meg, hogy eredeti-e a parfümötök!

A parfüm a nők számára olyan, mint a cipő. Kell, kell és kell, és még az is kell, meg az is! Abban is hasonlít a cipő meg a parfüm, hogy valamiért a nagyon drága mindig jobban tetszik. Így ha meglátjuk a kedvenc parfümünket olcsón, akkor habozás nélkül lecsapunk rá. Lehet, ezt át kellene gondolni.

Sikkes

Nem, Katalin hercegnő nem sikkes, nem használhatják az angol posh szót, felsőbb körökben ez a szó ironikus. Csak is jól ápolt, elegáns és választékos ízlésű lehet valaki, amit a smart szóval fejeznek ki.

Ajánlott cikkek