Egyéb kategória

4 magyar kastély, ahol igazi Csipkerózsikák és hercegnők lehettek

Nyáron a legjobb bejárni kis hazánkat – kastélyok szempontjából. Ilyenkor érvényesülnek csak igazán, hiszen a nap a legeldugottabb részeket is fénybe vonja, a hatalmas terekben pedig jólesik megbújni a meleg elől. Mondom is, hová érdemes elnéznetek, akár most a hétvégén!

vous - 2017.07.16.
4 magyar kastély, ahol igazi Csipkerózsikák és hercegnők lehettek

1. Wenckheim-kastély, Szabadkígyós

Gróf Wenckheim Frigyes és gróf Wenckheim Krisztina 1875–79 között építtette meg a szabadkígyósi Wenckheim-kastélyt. A neoreneszánsz-eklektikus épület, amely Ybl Miklós tervei szerint készült, ma is a település látványos műemléke. Volt már otthon, iskola, most éppen látogatható műemlék. Gyakran rendeznek itt programokat, legközelebb július 14–15-én tartják meg itt a 16. Kígyósi Kastélyjátékokat, egyébként pedig díjmentesen látogatható az épület és a parkja is.

A pontos nyitvatartásról itt tájékozódhattok!

Objektum doboz

Objektum doboz

2. De la Motte-kastély, Noszvaj

A noszvaji kastélyt és melléképületét copfstílusban építette 1774 és 1778 között Povolny János, ma szállodaként működik, néhány terme múzeumként látogatható. A kastélyparkban növénykülönlegességek is találhatók, a kovácsoltvas kapu oszlopain az Almásyak címerét tartó unikornis áll. A park most felújítás miatt ugyan nem látogatható, az épület és a benne lévő múzeum igen, amit a freskók miatt kár lenne kihagynotok. Apropó, ezeket a múzeumokat se hagyjátok ki!

Bővebb információt itt találhattok az árakról és a nyitvatartásról!

Objektum doboz

Objektum doboz

3. Bory-vár, Székesfehérvár

A Bory-vár egy különleges épületcsoport Székesfehérvár Öreghegy városrészében, a Mária-völgyben, melyet Bory Jenő székesfehérvári építész, szobrász- és festőművész nagyrészt egymaga épített és díszített évtizedeken át, emléket állítva a hitvesi szeretetnek és művészi álmainak. Bory a várat 1923-ban kezdte építeni és élete végéig dolgozott rajta.

Az épület nemcsak a Bory család otthona volt, hanem óriási műterem is az építész és felesége, Komócsin Ilona festőművész alkotásai számára, de más neves festők és szobrászok műveit is megtaláljuk itt. Bory magát az épületet önálló műalkotásként tartotta számon, amit majd ti is megértetek, ha besétáltok a szobrokkal ölelt folyosóira.

Itt kiderül, mikor tudtok megejteni egy sétát a várban!

Objektum doboz

Objektum doboz

4. Andrássy-kastély, Tóalmás

A honfoglalás ezredik évfordulójára, a milleniumra Wahrmann Renáta Ybl Lajos tervei alapján 1894–95 között 50 szobás, fényűző, barokk stílusú kastélyt építtetett Tóalmáson, előcsarnokában íves kétkarú falépcsővel, amely a párizsi opera lépcsőjének másolata. A kastélyhoz az akkor divatos kialakítású, fémszerkezetű üvegházat emeltetett,

na, ebbe az üvegházba szerettem bele, és döntöttem el, hogy egyszer ide elmegyek.

Az épület körül angolpark terül el, benne egy víztorony áll.

A XX. század első felében, a II. világháborúig az Andrássy család tulajdonában volt, akik ezt a kastélyukat nyaralásra és vadászatok alkalmával használták. A háború után a kastélyt államosították, berendezése eltűnt, az épület megrongálódott. Később gyermeküdülő lett. 1989-től a WOL Élet Szava Magyarország Alapítvány tulajdonában van.

Érdemes biciklivel megközelíteni a teljes élményért, mert eldugott helyen van, egyébként pedig ottalvásra, csoportos kirándulásra és táboroztatásra is van lehetőség a helyszínen a honlapjuk szerint.

Objektum doboz

Objektum doboz

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.