Egyéb kategória

4 magyar kastély, ahol igazi Csipkerózsikák és hercegnők lehettek

Nyáron a legjobb bejárni kis hazánkat – kastélyok szempontjából. Ilyenkor érvényesülnek csak igazán, hiszen a nap a legeldugottabb részeket is fénybe vonja, a hatalmas terekben pedig jólesik megbújni a meleg elől. Mondom is, hová érdemes elnéznetek, akár most a hétvégén!

vous - 2017.07.16.
4 magyar kastély, ahol igazi Csipkerózsikák és hercegnők lehettek

1. Wenckheim-kastély, Szabadkígyós

Gróf Wenckheim Frigyes és gróf Wenckheim Krisztina 1875–79 között építtette meg a szabadkígyósi Wenckheim-kastélyt. A neoreneszánsz-eklektikus épület, amely Ybl Miklós tervei szerint készült, ma is a település látványos műemléke. Volt már otthon, iskola, most éppen látogatható műemlék. Gyakran rendeznek itt programokat, legközelebb július 14–15-én tartják meg itt a 16. Kígyósi Kastélyjátékokat, egyébként pedig díjmentesen látogatható az épület és a parkja is.

A pontos nyitvatartásról itt tájékozódhattok!

Objektum doboz

Objektum doboz

2. De la Motte-kastély, Noszvaj

A noszvaji kastélyt és melléképületét copfstílusban építette 1774 és 1778 között Povolny János, ma szállodaként működik, néhány terme múzeumként látogatható. A kastélyparkban növénykülönlegességek is találhatók, a kovácsoltvas kapu oszlopain az Almásyak címerét tartó unikornis áll. A park most felújítás miatt ugyan nem látogatható, az épület és a benne lévő múzeum igen, amit a freskók miatt kár lenne kihagynotok. Apropó, ezeket a múzeumokat se hagyjátok ki!

Bővebb információt itt találhattok az árakról és a nyitvatartásról!

Objektum doboz

Objektum doboz

3. Bory-vár, Székesfehérvár

A Bory-vár egy különleges épületcsoport Székesfehérvár Öreghegy városrészében, a Mária-völgyben, melyet Bory Jenő székesfehérvári építész, szobrász- és festőművész nagyrészt egymaga épített és díszített évtizedeken át, emléket állítva a hitvesi szeretetnek és művészi álmainak. Bory a várat 1923-ban kezdte építeni és élete végéig dolgozott rajta.

Az épület nemcsak a Bory család otthona volt, hanem óriási műterem is az építész és felesége, Komócsin Ilona festőművész alkotásai számára, de más neves festők és szobrászok műveit is megtaláljuk itt. Bory magát az épületet önálló műalkotásként tartotta számon, amit majd ti is megértetek, ha besétáltok a szobrokkal ölelt folyosóira.

Itt kiderül, mikor tudtok megejteni egy sétát a várban!

Objektum doboz

Objektum doboz

4. Andrássy-kastély, Tóalmás

A honfoglalás ezredik évfordulójára, a milleniumra Wahrmann Renáta Ybl Lajos tervei alapján 1894–95 között 50 szobás, fényűző, barokk stílusú kastélyt építtetett Tóalmáson, előcsarnokában íves kétkarú falépcsővel, amely a párizsi opera lépcsőjének másolata. A kastélyhoz az akkor divatos kialakítású, fémszerkezetű üvegházat emeltetett,

na, ebbe az üvegházba szerettem bele, és döntöttem el, hogy egyszer ide elmegyek.

Az épület körül angolpark terül el, benne egy víztorony áll.

A XX. század első felében, a II. világháborúig az Andrássy család tulajdonában volt, akik ezt a kastélyukat nyaralásra és vadászatok alkalmával használták. A háború után a kastélyt államosították, berendezése eltűnt, az épület megrongálódott. Később gyermeküdülő lett. 1989-től a WOL Élet Szava Magyarország Alapítvány tulajdonában van.

Érdemes biciklivel megközelíteni a teljes élményért, mert eldugott helyen van, egyébként pedig ottalvásra, csoportos kirándulásra és táboroztatásra is van lehetőség a helyszínen a honlapjuk szerint.

Objektum doboz

Objektum doboz

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hova tűntek Budapest gyönyörű kupolái? – A főváros eltűnt épített öröksége tovább él az Animatiqua Stúdió legújabb rövidfilmjében
Világ
Hova tűntek Budapest gyönyörű kupolái? – A főváros eltűnt épített öröksége tovább él az Animatiqua Stúdió legújabb rövidfilmjében
vous - 2022.10.26.
Október 20-án tartották Az Eltűnt Budapesti Kupolák című rövidfilm exkluzív premierjét. A rendhagyó kisfilm, amely egy letűnt kor értékes tetődíszeit eleveníti fel, különleges videotechnikával készült. Az alkotásban a főváros egykori stílusát jelentősen meghatározó kupolák kelnek életre. A premier díszvendége Sólymos Sándor, Ybl-díjas építész és filozófus volt, akivel Kondacs András, a film rendezője beszélgetett a vetítést követően budapesti városépítészeti lehetőségekről, az egykori épületek, valamint a kupolák jelenéről és jövőjéről.

Otthon