Egyéb kategória

4 stíluslecke, amit ezektől a 70 év feletti nőktől megtanulhattok

Ha valaki nekem egyszer azt mondja, hogy egyik nap úgy indulok munkába, hogy a ruhámat egy hetven felett járó fiktív nő inspirálja, valószínűleg kinevetem. Pedig megtörtént: kantáros farmer, csíkos felső, fölötte virágmintás kaftánka, bebújós cipő.

vous - 2017.07.04.
4 stíluslecke, amit ezektől a 70 év feletti nőktől megtanulhattok

Így leírva talán nem is olyan szörnyű, de tudnotok kell – vallomás következik –, hogy a Grace és Frankie sorozat ősz hajú Frankie-jének sorozatbeli szettjét viseltem. Igaz, valószínűleg olcsóbb verzióban, de ez kicsit sem lényeg. A lényeg az, hogy be kell látnom, egy hetven fölötti karakter ekkora hatással van rám.

Íme Frankie stílusa:

Objektum doboz

Objektum doboz

Először én is meglepődtem, aztán belegondoltam, hogy valójában imádom a hetven fölötti, stílusos nőket. Azokat, akik tudják, hogy már minden szabad nekik, mert nem szólja meg őket senki, ha túl sok ékszert, túl sok színt, túl sok réteget viselnek. Vagy ha megszólja, akkor lepereg róluk. Nem akarnak megfelelni senkinek, a maguk szórakoztatására öltöznek. És szerintem rendkívül sok mindent eltanulhatunk tőlük.

Igaz, azok a hölgyek, akiket példaként hoztam, nem Magyarországon élnek, és a legtöbben közülük tényleg egészen megdöbbentő módon öltözködnek, de ennek ellenére is örömmel mutatom meg nektek őket.

Azt gondolom, szükségünk van arra, hogy inspirálódjunk. A klasszikus divat ideje ugyanis leáldozott.

Ma már ugyanazt megkaphatjátok a fast fashion üzletekben, mint a nagy tervezőknél. Nem az a lényeg, hogy birtokoljatok valamilyen ruhadarabot, hanem az, hogyan tudjátok izgalmasan, érdekesen kombinálni. Hogyan tudjátok olyan tömegtermékekkel kifejezni önmagatokat, amelyek minden második ember szekrényében benne vannak? Ha ezt nézitek, van néhány fogás, amit érdemes ellesni tőlük.

engel-nora-dr-szatmari-judit-anna-interju-divattervezo-viselettortenet-kutato6

„Ma már a koncepció a trendi, nem az, amit felveszel” – a divat változásai közelebbről

Magas derekú nadrág, fűzők, holdjárók, metálos csillogás, bársony és bőr – csak néhány azok közül a trendi darabok közül, amik idén (is) elárasztották a boltokat. És természetesen a felsorolásnak még koránt sincs vége. A trendek jönnek-mennek, de pontosan minek is köszönhetjük ezt az állandó körforgást? Mi befolyásolja és alakítja azt, hogy az utca embere mit vesz fel szívesen? Interjú dr. Szatmári Judit viselettörténet-kutatóval.

Ne fukarkodjatok a színekkel!

Mi az, hogy ne fukarkodjatok? Habzsoljátok őket! Tobzódjatok bennük!

– mintha csak ezt mondanák. Persze azért nem árt tisztában lenni, milyen színek emelik ki leginkább a szépségeteket. Én nemrég találkoztam egy színszakértővel, akitől megtudtam, hogy világéletemben rossz színeket és árnyalatokat viseltem. Azt az egy-két „jó színű” ruhadarabomat most maximálisan megbecsülöm, a többit pedig igyekszem lecserélni akkor, amikor már vásárolhatok. A lényeg, hogy a jó színek – amikről tudom, hogy tényleg jó színek – észrevehetően nagyobb magabiztosságot adnak. Szóval nem hülyeség ez a színtanácsadósdi.

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Ne fukarkodjatok a mintákkal…

…és ha lehet, akkor keverjétek is őket! Ezek a stílusos szupernagyik olyan tökélyre fejlesztették a mintamixelést, hogy csak kapkodom a fejem, és valószínűleg így tenne Magyarország egyik legismertebb divatbloggere, Csalár Bence is, akinek szuper érzéke van ehhez: egy hétig öltöztette Violát, leesett az állunk.

A mintakeverést nem ajánlom kezdőknek, ehhez már tényleg ismerni kell a színtípusotokat, azt, hogy milyen minták állnak jól, milyen anyagokat lehet keverni. De ha megvannak ezek az ismereteitek, vagy egyszerűen csak jó érzéketek van a stílushoz, akkor ne fogjátok vissza magatokat!

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Ne fukarkodjatok a feketével!

Észrevettem, hogy harminc fölött a fekete már nem a legjobb barátom. (Sőt, megtudtam azt is az említett színtanácsadáson, hogy a ruhatáramban sincs helye). Ennek ellenére vonzódom hozzá a mai napig, és nem volt szívem kitenni a fekete ruhákat a szekrényemből. A színtanácsadók közül van olyan, aki azt vallja, inkább a fekete egy jó sminkkel, mint egy rossz szín.

Szerencsére nem vagyok egyedül a feketeimádatommal, a szerkesztőségben többen, több alkalommal is írtunk arról, hogy imádjuk, viseljük, és közben tűrjük a beszólásokat is. Sőt, az egyik vendégszerzőnk is mesélt erről.

Szóval a feketével semmi gond nincs, csak tudjátok kellően ellensúlyozni a komolyságát és az öregítő hatását!

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Süle Katalin divattervező

„Rengeteget küzdöttem az öltözködés szabadságáért” – interjú Süle Katalinnal a kortalan stílusról

„Süle Katalinra egy divatbemutatón figyeltem fel pár évvel ezelőtt. Olyan magabiztossággal vonult a közönség előtt, hogy azt éreztem: tudni akarom a titkát. Katit néha az utcán is látom, ilyenkor úgy érzem, üde színfoltja a városnak – és élő példája annak, hogy a stílus kortalan!” – kezdi Viola az interjút.

A folytatásért kattintsatok ide!

Ne féljetek a kiegészítőktől!

Ó, de még mennyire ne! A jól megválasztott, hangsúlyos kiegészítők a legegyszerűbb ruhát is feldobják.

Oké, ez talán egy kicsit sok(k).

Objektum doboz

De ők igazán jó példák arra, milyen izgalmas lehet egy jól megválasztott nyaklánc, fülbevaló, szemüvegkeret – vagy ezek együtt.

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Ajánlott cikkek