Egyéb kategória

55 éves a világ első számú tangapapucsa

Egy tradicionális japán lábbeli ihlette, mégis Brazília ikonikus papucsaként tartja számon a világ a flip-flopot. Kinek is köszönhetjük a legendás modellt, és miért olyan népszerűek ezek a darabok még a hollywoodi celebek körében is? 

vous - 2017.06.29.
55 éves a világ első számú tangapapucsa

1962-ben született meg az ikonikus brazil lábbeli első párja, amely azóta már a világ számos tengerpartját meghódította. Kevesen tudják, de a legendás flip-flop márka, a Havaianas megálmodója egy Brazíliában élő skót férfi, Robert Fraser volt, akit a tradicionális japán zoripapucs ihletett meg. Ennek talpát a hagyományok szerint a japánok rizsszalmából készítették, de a brazil papucsokon is visszaköszön az ázsiai tradíció,

a flip-flopok talpkialakítása olyan, mintha viselője apró rizsszemeken lépkedne.

Forrás:
Havaianas

A '60-as évek elején Fraser célja az volt, hogy a brazil munkásosztály számára egy megfizethető, de ugyanakkor tartós lábbelit kínáljon. Nem telt el sok idő, 1964-ben szinte minden brazil munkás lábán egy pár Havaianast lehetett látni. A dél-amerikai tangapapucs olyannyira népszerűvé vált a brazilok körében, hogy 1966-ban a márka levédette a darabot. Azóta minden modell eredeti brazil kaucsukból készül és magán hordozza a jól ismert védjegyeket: a rizsszemes talpakat és pántokat. 

nyári cipő divat trend

Strandpapucsok, holdjárók és sneakerek – ezek lesznek az idei nyár kedvenc lábbelijei

Élénk színek, trópusi minták, neccruhák, fodrok mindenütt és még sok más izgalmas dolog színesíti idén a nyári ruhatárunkat – de mi a helyzet a lábbeliket illetően? Mire számíthatunk cipő fronton? Spoiler: semmi visszafogottra! 

A teljes cikkért kattintsatok ide

Bár kezdetben a brazil lábbeli kizárólag kék és fehér színekben volt elérhető,

egy gyártási hibának köszönhetően néhány pár zöld színben is elkészült.

A gyártók nem szerették volna kidobni a „hibás” papucsokat, ezért ezeket is eladásra kínálták. A fogadtatás annyira pozitív volt, hogy ezt követően elkezdődött a színes papucsok gyártása is, barna, sárga és fekete darabokkal bővült a kollekció. 

Forrás:
Havaianas

A papucs nemcsak a homokban, de a high fashion világában is otthagyta lábnyomát. 1999-ben elsőként Jean Paul Gaultier divatbemutatóján mutatta meg új oldalát, azóta pedig a legnagyobb dizájnereket is megihlette a legendás papucs. Valentino, Charlotte Olympia vagy a Swarovski mind piacra dobták kollaborációjukat a márkával. A divatos, de mégis kényelmes flip-flopok pedig még a hollywoodi sztárok világába is beférkőztek.

Jennifer Anistonról vagy éppen Alexandra Ambrosióról is gyakran látnak napvilágot olyan képek, amelyeken épp Havaianasban róják Los Angeles utcáit. 

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Neked milyen a BudaPart? – Most fotópályázatban mutathatod meg!
Világ
Neked milyen a BudaPart? – Most fotópályázatban mutathatod meg!
vous - 2023.05.23.
Mutasd meg, hogy neked mit jelent a BudaPart! Szívesen töltesz időt a BudaParton, itt élsz vagy épp itt dolgozol? Most itt a lehetőség, hogy megörökítsd kedvenc pillanatod vagy hangulatod! Május 22-én, hétfőn indul a „Nekem a BudaPart...!” fotópályázat, ahol három témában mutathatják be a városnegyedet a pályázók, a legizgalmasabb 50 fotóból pedig kültéri pop-up kiállítás készül, mely ingyenesen lesz látogatható a nyár folyamán.

Otthon

Milyen tolóajtók közül választhatunk?
Otthon
Milyen tolóajtók közül választhatunk?
vous - 2023.06.01.
Az emberek többsége olyan lakásra vagy házra vágyakozik, ahol valóban otthonra találhat. A modern lakberendezési irányzatokban a praktikus, esztétikus és energiahatékony lakberendezés kiemelten fontos, de gyakran szembesülünk a hely szűkösségével. Az alábbiakban néhány megoldást tekintünk át, amelyek egyszerűbbé és modernebbé változtatják mindennapjainkat, miközben a lakásunk is letisztultabb megjelenést kap.