Egyéb kategória

Milyen színeket viseljen, aki nyáron is hófehér? – Ragány Angéla színszakértővel beszélgettem

Nem egyszer szóltak be a bőrszínem miatt, hogy nem ártana néhány árnyalatnyit barnulnom nyáron. Hófehér a bőröm, de egy ideje eldöntöttem, nem szeretnék szolizni, az önbarnító sem opció számomra. Azt azonban ma már pontosan tudom, a megfelelő színeket viselve hófehérként sem kell szürkének, fakónak vagy fáradtnak tűnnöm. A lényeg, hogy a természetes színeimet kiemelő árnyalatokat válasszak.

vous - 2017.06.25.
Milyen színeket viseljen, aki nyáron is hófehér? – Ragány Angéla színszakértővel beszélgettem

Bár azzal az ötlettel kerestem meg Ragány Angéla színszakértőt, hogy javasoljon olyan árnyalatokat, amelyeket viselve az én bőröm is barnábbnak tűnik majd napozás vagy szolizás nélkül is, hamar kiderül: erre nincs lehetőség. Sajnos, a bőröm nem tűnik majd barnábbnak, de ragyogóbbnak azért igen. És van egy jó hírem a számotokra, nem én vagyok az egyetlen, akinek ez sikerülhet!

Angélával, aki nemcsak stylist, hanem stílus- és színszakértő is, az Open Showroomban találkozunk, ahol rendszeresen tart workshopokat és egyéni szín- és stílustanácsadást. Mire odaérkezünk, előkészíti a négy nagy színtípus, a tavasz, a nyár, az ősz és a tél, hangulatlapjait.

Forrás:
Hámori Zsófia

Mivel a legtöbb esetben ez a négy fő típus túl tág kategória, ezért tovább osztják őket 12 altípusra. Ahhoz, hogy megtudjuk mely színek mely tónusai a legelőnyösebbek számunkra, a színtanácsadók színes kendőket használnak. Az altípusok színpalettái is előttünk hevernek az asztalon. Teljesen elveszünk a színek és árnyalatok világában, órákig tudnám hallgatni, ahogy Angéla mesél.

Valaki egyszer azt mondta, erre a tudásra minden nőnek szüksége van, akkor nem lenne ennyi kísérletezés a hajszínekkel, és nem állna ennyi ruha viseletlenül a szekrényekben.

Én is elvittem Angélához a legszínesebb ruháim közül ezt a néhányat, hátha ránézésre meg tudja mondani, a hófehér bőrömet melyik teszi barnábbá ragyogóbbá. Ez azonban senkinél nem ilyen egyszerű. Mondom is miért, görgessetek csak lejjebb.

Forrás:
Hámori Zsófia

Még bele se kezdünk abba, ami az eredeti témánk, máris rengeteg érdekességet tudok meg.

Például, hogy…

  • … a történelmi és földrajzi okokból kifolyólag nincsen tipikus magyar nő, tipikus magyar színtípus. Nálunk nagyon érdekes és változatos, a természet által alkotott „mixek” vannak.
  • …Magyarországon a nők körülbelül 65-%-a tél típusba tartozik, körülbelül 15-20% a nyár, tavaszból is közel ugyanennyi van, az ősz típusba pedig nagyon kevesen tartoznak.
  • …a tél típusba nemcsak a porcelán bőrű Hófehérkék tartoznak, hanem nagyon sok kreol bőrű nő is, akik rendszeresen hiszik magukat ősz típusba tartozónak.
  • Ennek ellenére Magyarországon indokolatlanul sok a vörösre festett hajú nő, akik a világos bőrük és hajuk okozta sápadt összhatást szeretnék vörös hajszínnel feldobni. A vörös viszont gyakorlatilag csak az ősz és a tavasz típusnak áll jól. (Kivételt képeznek az úgynevezett hideg vörös árnyalatok, például a padlizsán, kékeslila, ami egy tél típusnak jól állhat attól eltekintve, hogy nem természetes árnyalatról beszélünk.)
  • …sem a nyári barnaság, sem az életkor nem változtat a színtípusotokon, az életkor csak nüansznyi változást eredményezhet.
  • óvatosan kell bánnunk az arc közelében a nude-dal, ami most hatalmas trend, de elsősorban az ősz típusnak, fényesebb árnyalatai a tavasz típusnak jól áll, azaz a magyar nők legnagyobb részét nagyon sápasztja.
  • …létezik két árnyalat, ami mindenkinek jól áll: ez a tengerészkék (ilyen felsőt vittem is hozzá) és a pávazöld.

Forrás:
Hámori Zsófia

Forrás:
Hámori Zsófia

Természetes hajszín, üde smink, jó árnyalatok

Angéla amúgy maga is úgy csöppent ebbe az egészbe, hogy egyszer nagyon elrontották a hajszínét: meleg tónusú barnát festettek neki natúr árnyalat helyett, amikor az eredeti hajszínét szerette volna vissza.Elsőre talán nem mondanátok meg, de ő tél típus, akit gyakran ősz típusnak néznek. A profi sminkesek is sokszor  nyúlnak a barnák, bézsek irányába, amikor sminkelik. Mondanom sem kell, a találkozónkkor nem meleg árnyalatok, hanem mély fekete-padlizsánlila szemhéjceruza, és élénk piros rúzs emelik ki a tónusait.

Azt vallom, hogy a természetes hajszínnel, és szép üde sminkkel lehet igazán jó hatást elérni.

Ezért is igyekszek visszaterelni mindenkit a természetes hajszínéhez, de azt érdemes tudni, hogy natúr hajszínt nagyon nehéz festeni. Viszonylag  ritka az, hogy valakinek jobb egy répavörös vagy más meleg tónusú szőke, mint az, amivel született. Sajnos, Magyarországon sokan váltanak vörösre. Azt gondolják – egyébként tévesen –, hogy majd egy vörös hajszín ad nekik egy kis üdeséget, közben pont ezzel követik el a legnagyobb hibát, hiszen ha nem előnyös a vörös, akkor bizony erőteljesen sápaszt.” – meséli.

Forrás:
Hámori Zsófia

És nem csak ez a baj. A festett hajszínek legtöbbje vöröses, meleg tónusú lesz, holott a magyar nők többségének hamvas, natúr színek állnak jól. Ugyanakkor a legtöbben fakó színekben járnak, a tört színeket viselik, holott az élénkebb színeket kellene hordaniuk. És akkor még az anyagokról és a formákról nem is beszéltünk!

Nem csoda, ha úgy érezitek, nincs egy ruhátok sem amit felvehettek!

Ha tudatosan szeretnétek vásárolni és öltözködni, akkor előbb érdemes a legalapvetőbb dolgokkal tisztába lennetek. Ezek közé tartozik a színtípus meghatározása is. Az öltözködés tanulható, és sok haszna is van: befolyásolhatjátok vele az első benyomást (amelyet nagyon nehéz később megváltoztatni), összhangot, magabiztosságot sugározhattok általa.

Nem mindenkinek kell az alapoktól kezdenie, vannak akik ösztönösen ráéreznek, mi áll jól nekik.

„Aki jó úton jár, és nagyjából érzi, mi áll neki jól, még annak is tudok újat mutatni, mert nagyon sok árnyalat van, amire nem is gondolnának. Amikor valakire ránézel, és ragyog, az azért van, mert a hajszíne, a sminkje, az általa viselt árnyalatok miatt úgy érzed: tökéletesen egyben van.

Azt szokták mondani, hogy egy szép nő mindenben szép, amit azért meg tudnék cáfolni. Egy szép nővel is lehet olyat tenni, olyan színt adni rá, olyan sminket készíteni neki, amitől nem lesz meg benne az a plusz” – mondja Angéla, aki nemcsak az ideális hajszínre, hanem a smink fontosságára is rendszeresen felhívja a figyelmet.

Forrás:
Hámori Zsófia

Segítség azoknak, akiknek nagyon világos bőrtónusuk van

Órákig tudnánk beszélgetni, de a végén már csak arra jut idő, hogy segítsünk azoknak, akiknek nagyon világos a bőrszínük, és képtelenek barnulni. Angéla azt meséli, hogy minden színtípusban megtalálható a nagyon világos bőr, de a leggyakrabban a két hideg színtípus, a tél és a nyár az, ahol előfordul. Az ősz típusnál a porcelán bőrszín nem, vagy csak nagyon ritkán jellemző.

Világos tavasz (más néven: tavasz-nyár)

A tavasz típusnál gyakrabban előfordul a világos bőrszín, és a világos tavaszba tartozók barnulnak le legritkábban. Ők azok, akiknek sárgásan világos hajszínük, ehhez nagyon élénk szemszínük van. Angéla szerint nekik a legnehezebb öltözködni, hiszen csupa nagyon világos árnyalat található a palettájukon, és valamennyi sötét szín öregíti őket.

A hollywoodi sztárok közül például Amanda Seyfried tartozik ide.

Objektum doboz

A világos tavasz (tavasz-nyár) színei:

Forrás:
Hámori Zsófia

Világos nyár (más néven: nyár-tavasz)

A világos nyár is szintén világos típusba tartozik. Lágy kontrasztok jellemzik az arcot, finom, világosak a színei, de sosem meleg árnyalatok jellemzők rá. Az ezüstök, szürkék, acélos, hideg színek ideálisak számára.

Naomi Watts tartozik ebbe a típusba, akit Angéla szerint nagyon sokszor a színtípusának megfelelően öltöztetnek.

Objektum doboz

A világos nyár (nyár-tavasz) színei az alsó palettán:

Forrás:
Hámori Zsófia

Hideg tél (más néven: tél-nyár)

A tél típusban is nagyon sokszor előfordul hófehér bőrszín, a Hófehérke-típus az, amelyik nyáron is csak ritkán barnul le, porcelánfehér a bőre. Katy Perry és Courtney Cox tökéletesen megtestesítik ezt a típust.

Objektum doboz

A hideg tél (tél-nyár) színei az alsó palettán (összevetve egy másik altípus színpalettájával):

Forrás:
Hámori Zsófia

További hasznos információkat találtok Ragány Angéla honlapján kívül a Facebook-oldalán, és kövessétek őt Instagramon is!

Ajánlott cikkek