Egyéb kategória

A tervező, aki rajong az állatmintákért és a farmerekért – Roberto Cavalli története

Leopárdkirályként is emlegetik Roberto Cavallit, akinek a nevéhez mára egy több mint 45 éve fennálló divatmárka fűződik. A sikere töretlen, és bár a Cavalli ruhák igencsak megosztják a divat fogyasztóit, egy biztos: szó nélkül képtelenség elmenni kreációi mellett. Lássuk, mit érdemes tudni az állatmintákhoz bizarrul vonzódó tervezőről. 

vous - 2017.06.16.
A tervező, aki rajong az állatmintákért és a farmerekért – Roberto Cavalli története
divatmarkak11-1

VOUS-videó: hogyan kell kiejteni helyesen a következő divatmárkák és -tervezők nevét?

„Egy VOUS-lány képben van minden tekintetben. Legalábbis ezt gondoltuk. Híres divatmárkák és -tervezők neveit próbáltuk kimondani kisebb-nagyobb sikerrel. Hittük, hogy profin és kellő eleganciával sikerül kiejteni őket, nem foghatnak ki rajtunk. Kiderült, van még mit tanulnunk, hiszen leírni sem sikerült mindet helyesen. Kitti, Nóri, Sophie és jómagam szálltunk ringbe. Nincs mit szépíteni: vesztettünk.” A videóért kattintsatok IDE

Művészet kizárva – vagy mégsem?

Roberto Cavalli Firenzéből származik, egy egykor szerény körülmények között élő, de művészi vénákkal igencsak ellátott családból. Festőművész édesapja és nagyapja mellett egyértelműnek tűnt: Robertónak is a festészet lesz az útja. A fiatal tehetség azonban másképp döntött: az Academy of Art nevű iskolába jelentkezett, ahol legszívesebben a textilek világában kalandozgatott. Életének első jelentős sikere itt következett be: különböző virágmintákat nyomott kötött anyagokra, ami később több olasz kötöttárugyár figyelmét is felkeltette.

Forrás:
www.robertocavalli.com

Saját technika és különleges minták

A nyomott virágmotívumoknak és tehetségének köszönhetően Cavalli elindult a siker útján. A hetvenes évek elejére kifejlesztette saját nyomástechnikáját, amivel bőr alapanyagokra tudta a legkülönbözőbb mintákat rávarázsolni. Hála ennek az áttörésnek, 1970-ben Párizsban bemutatta az első teljes kollekcióját, és a különleges nyomott mintás bőrruhái egy pillanat alatt belopták magukat mind az utca embere, mind a tervezők szívébe. A show után azonnal két közkedvelt divatház is a szárnyai alá vette: sorra érkeztek a megrendelések az Hermèstől és a Pierre Cardintől. 

A sikert hozó párducminta és farmer

Cavalli sikere továbbra is töretlen volt, a részletgazdag ruhák és a párducminták tovább hódították a világot. Az imádott állatmintákról egy korábbi interjúban így nyilatkozott: „Nem csak magát az állatmintát imádom, szeretek mindent, amit a természet ad.

Elkezdtem értékelni, hogy még magának egy apró halnak is elképesztő színű 'ruhája' lehet, csakúgy, mint egy kígyónak vagy tigrisnek. Rájöttem, hogy Isten a legjobb tervező, úgyhogy elkezdtem őt másolni.

A 1980-as évek trendjei azonban nem tettek jót a minták császárának. Az ekkor hódító minimalista stílus miatt Cavalli visszahúzódott, és kísérletezésbe kezdett. A tervező nem okozott csalódást: a '80-as évek végén bemutatta az első mintás farmert, majd a koptatott és a stretch farmert szerettette meg a világgal. A '90-es évek elején a firenzei tervező még inkább a csúcsra tört, a farmerpiac óriási változásokat köszönhetett neki. 

Forrás:
Fashiontographer

A visszavonulás

A farmerekkel bezsebelt sikerek után Cavalli a kétezres évekre olyan nevekkel dolgozott együtt, mint Christina Aguilera vagy Jennifer Lopez, akiknek több fellépőruháját is ő tervezte. Arról nem beszélve, hogy később a Spice Girls 2012-es londoni visszatérésekor mind az öt fűszereslány Cavalli ruhában parádézott. De még mielőtt Londonba ugranánk, 2007-ben a tervező piacra dobta első közös kollekcióját a H&M-mel, amit a fanatikus divatrajongók a Balmainhez hasonlóan órák alatt elkapkodtak. Később a tervező 2009-ben a The Martha Stewart Show-ban elárulta, bár mindene a divat, a jövőben a fényképeivel szeretné elkápráztatni a világot. Cavalli végül 45 év után, 75 éves korában visszavonult, a tervezői széket Peter Dundasnak adta át, aki korábban 3 éven át dolgozott a divatháznál.

Felkiáltójel

Szívesen olvasnátok még neves tervezőkről? 

Ezeket a cikkeket ne hagyjátok ki…

Ajánlott cikkek