Egyéb kategória

Gúnynevek és tiltott szerelem – Érdekességek, amiket megtudhattok Erzsébet királynőről a The Crownból

Ha valaki, Erzsébet királynő biztosan fontos dátumként tekint június 2-ára: 64 éve ugyanis, hogy a leghosszabb ideje uralkodó brit királynőt megkoronázták. Ahogy azt a tavaly télen debültált The Crown című sorozatból megtudhatjuk, nem akármilyen pompát és sajtóérdeklődést hozott az eddigi legragyogóbb királyi koronázás. S hogy mik derülnek még ki a tízrészes sorozat első évadából? Olvassatok tovább!

vous - 2017.06.02.
Gúnynevek és tiltott szerelem – Érdekességek, amiket megtudhattok Erzsébet királynőről a The Crownból
felkialtojel keretes

Szívesen olvasnátok a királyi családról? Ezeket a cikkeket nektek ajánljuk

„Nem elég az, amit Katalin és Vilmos csinálnak” – Milyenek voltak az elődök, mi lesz az utódokkal?

Tampon, drog és férfi szerető: 5 szaftos titok Károlyról és Kamilláról, a különös királyi párról

„Nem hinném, hogy valaha is szeretnék az igazi Kate lenni” – Interjú Katalin hercegné első számú hasonmásával

A különleges barátság

Habár Erzsébet királynő és Fülöp herceg már közel hetven éve házasok, ők sem kerülhették el a szeretőkről és megcsalásokról szóló pletykákat. A trónra kerülés után, hogy könnyítsen mindenki a saját életén az új kialakult helyzet miatt, Erzsébet, vagy ahogy a sorozatban és az életben is becézik, Lilibeth és Fülöp is próbált a maga módján egy kis szórakozást csempészni a hétköznapokba. Míg Fülöp herceg a lehető legtöbb időt a repülőjén töltötte, addig Erzsébet a család barátjával és egyben lovasoktatójával, Porchie-val múlatta az időt. A sorozatból kiderül, a férfi jelenléte számos veszekedést generált az ifjú pár között, majd Erzsébet egy vita során kijelentette: az egész királyi család Porchie-t képzelte a herceg helyére. 

A közeli barátság és a királyi pár között lévő feszültség számos pletykára adott okot, egyes magazinok sokáig állították: Erzsébetnek bizony viszonya volt Porchie-val, mi több, a férfi András herceg vér szerinti apja.

A románcról végül soha nem látott bizonyítékot a világ, és ahogy azt ma is láthatjuk, Erzsébet és Fülöp a nehézségek ellenére is kitartottak egymás mellett.

Forrás:
Vanity Fair

A viharos szerelem

A sorozat középpontjában Erzsébet uralkodóvá válása és az ezzel járó izgalmak, érzelmek és feszültségek vannak, mégis óriási szerepet kap húga, Margit hercegnő és az ő szerelmi élete. Habár hála a sajtónak sokat lehetett hallani Erzsébet és Margit szoros kapcsolatáról, a The Crownból kiderül, az ő kapcsolatuk és ezáltal Margit boldogsága is megsínylette Erzsébet új „munkakörét”. 

Az első évadban tíz epizódon át kísérhetjük figyelemmel az alkohol- és dühkezelési problémákkal küzdő Margit és a nála tizenöt évvel idősebb Peter Townsend viszonyát. Townsend kapitány éveken át szolgálta Margit édesapját, VI. Györgyöt, majd a király halála után szorosabb kapcsolatba került a hercegnővel. Margit és Peter szerelme azonban a kezdetektől halálra volt ítélve: a pilóta ugyanis házas volt – az anglikán egyháznak hála Margit hercegnő nem mehetett hozzá Townsendhez. Felmerülhet a kérdés: mégis miért ez a szigorú törvény? A válasz azonban érthetőbb, mint gondolnánk. Itt jön a képbe VIII. Eduárd – Erzsébet és Margit nagybátyja – is, aki korábban lemondott a trónról, hogy a háromszorosan elvált amerikai szerelmével élhessen. Egy ilyen botrány után egyértelmű volt: Margit hercegnő nem ismételheti meg a történelmet.

A szerelmesek próbáltak hatni Erzsébet királynőre, akiről kiderül, sokszor makacs és hajhatatlan volt. Azonban a feszültségek ellenére is próbálta segíteni testvérét, talán nem a legmegfelelőbb módon: az uralkodó és a miniszter közösen Berlinbe helyezték Townsendet, arra kérve a hercegnőt, hogy egy teljes külön töltött év után még bírjanak ki egyet. A szerelmük nem élte túl ezt az időszakot, egy hivatalos közleményben bejelentették, szakítottak. Peter Townsend önéletrajzából és több forrásból később kiderült,

a hercegnőnek választania kellett: rang vagy szerelem? Ő az előbbit választotta. 

Forrás:
Depositphotos, Netflix

A becenevek

Jó néhány epizódból kiderül, nem csak a királyi családnak vannak negatív érzései a trónról lemondott király irányába: VIII. Eduárd és felesége, Wallis Simpson nem épp a legszebb becenevekkel látta el a rokonokat. Erzsébet királynő nagyanyját, a néhai anyakirálynét például „Cookie”-nak hívták, ami az angol cook szóból jön. A gúnynév mögött pedig az a családi történet áll, miszerint az anyakirálynő vér szerinti édesanyja egy francia szakácsnő volt. 

Nem ő volt az egyetlen, aki negatív érzéseket és ezáltal becenevet váltott ki a párból: a miniszterelnököt, Churchillt például Cry-babynek, azaz síró kisbabának hívták. Természetesen a királynő sem maradhatott ki a sorból, de őt egy, a többihez képest kedves névvel illették: Lilibeth a Shirley Temple becenevet érdemelte ki magának. 

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
Otthon
Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
vous - 2024.05.30.
A kinyitható kanapé nagyon praktikus akár mindennapos alváshoz is. Miért? Azért, mert egyszerre több funkciót is ellát, miközben rendkívül kényelmes bútordarab. De ne rohanjunk ennyire előre, vegyük sorra az előnyöket!