Egyéb kategória

„Azt hiszik, hogy mindig ráértek” – Klasszikus tévhitek a szabadúszókról

Sokan azt hiszik, hogy a szabadúszók munkája a legjobb. Úgy osztják be az idejüket, ahogyan akarják, azt csinálnak, amit akarnak, és hát amúgy is, milyen király már, hogy nincs főnökük, aki leordítja a fejüket, csak mert rossz napja van! Nos, azért a freelancer életmódnak is megvannak a maga nehézségei.

vous - 2017.05.28.
„Azt hiszik, hogy mindig ráértek” – Klasszikus tévhitek a szabadúszókról

Nyilván vannak előnyei, például tényleg ad egy szabadságérzetet az, hogy úgy osztjátok be az időtöket, ahogyan akarjátok, és igen, elég jó érzés tud lenni, hogy nem feltétlenül a munkával kell kezdenetek a napot, hanem kezdhettek az edzőteremben. (Mondjuk ettől függetlenül még ugyanúgy korán kell kelnetek.) De mégis, vannak olyan helyzetek is, amik hatására néha elmormogtok egy imát, hogy bárcsak fix munkaidőtök lenne, fix fizetéssel. Mert ez például a szabadúszó életmód egyik nehézsége.

Nincs fix fizetés

Csak álmodozhattok arról, hogy egyszerre jön be mindenhonnan a fizetés, emiatt pedig folyton matekoznotok kell. Ráadásul saját magatoknak kell beszereznetek a munkaeszközöket, amelyek mindig a legrosszabbkor romlanak el. Nem is kell nagy dologra gondolni, egy-egy apróság miatt is mélyen a zsebünkbe kell nyúlni. Én legutóbb egy új laptop töltő ára láttán terveztem újra a kiadásaimat…

Objektum doboz

Nincs bejelentett munkaviszonyotok

Tehát az egész számlázást és a tb-fizetést ti intézitek. Nem mellesleg pedig nincsen felmondási időtök, sem pedig biztonságérzetetek, mivel átalában senki nem köt veletek szabadúszóként határozatlan idejű munkáltatói szerződést. Ehhez pedig kell az erős idegzet.

Objektum doboz

Győri Zsófia Munkahelyet váltani nem csak lehet, kell is – elmondom, mikor és hogyan

Szabadúszás vs. biztos munkahely: melyik éri meg jobban?

Sok fiatal vágyálma, hogy szabadúszó legyen. Hiszen ahogy az magában az elnevezésben is szerepel: szabadabb életet jelent a nyolcórás irodai munkánál. Vagy mégsem? Valóban akkor kelsz, amikor akarsz? Tényleg úgy osztod be az idődet, ahogyan csak szeretnéd? Kizárólag olyan feladatokra kell igent mondanod, amik tetszenek? Szabadúszás kontra alkalmazotti lét témában most mindent elárulunk.

A cikket itt olvashatjátok.

Az időbeosztás nem olyan könnyű, mint amilyennek hangzik

Szabadúszóként ugyanis – hacsak nem vagytok a szakmátok kiemelkedő alakjai – mindent elvállaltok, ami szembejön. Mindig arra gondoltok, hogy sosem lehet tudni, mikor lesznek még lehetőségeitek, így mindenre igent mondotok.

Az elején még azt hiszitek, ez csak átmeneti állapot, de nem, ez állandóan ilyen lesz, és ti folyton el lesztek havazva munkával. (De tény, hogy simán be tudtok iktatni egy laza napot is meg egy csavargós délutánt, ha ahhoz van kedvetek, cserébe viszont lehet, hogy éjjel is dolgozni fogtok.)

Objektum doboz

Nem, nem ehettek hazait

Hiába gondoljátok, hogy így lenne időtök főzni akár mindennap, ez nem így van. Többnyire azzal a szándékkal keltek, hogy végre főzőcskéztek valamit, de estére azon kapjátok magatokat, hogy nem ettetek szinte semmit, csak pár zacskó csipszet

Objektum doboz

Azt hiszik, hogy ti mindig ráértek

Mivel az emberek azt gondolják, hogy az időtöket úgy osztjátok be, ahogyan szeretnétek, ezért hajlamosak azt hinni, hogy azon kiváltságosak közé tartoztok, akik munkaidőben el tudják intézni a postaügyeiket például. Igen, lehet, hogy néha belefér az ilyesmi, de a kiesett munkaidőt ugyanúgy be kell pótolnotok, például este.

Objektum doboz

„Milyen király már, hogy kávézóból dolgozhatsz!”

Aha, csak addig, míg a fogyasztással el nem megy a fizetésetek. Az otthoni munka is csak egy ideig jó, amíg el nem kezdtek beszélni a kaktuszotokhoz, és el nem kezd fájni a hátatok az ölben laptopozástól.

Objektum doboz

tanulas-lany-kave-olvasas-iras

Munka mellett tanulni? Nem lehetetlen, csak baromi nehéz! – A VOUS-lányok és tapasztalataik

Merőben eltérő véleménnyel vannak az emberek, ha a felnőttképzések világa a téma. Van, aki váltig állítja: felnőttként tanulni bizony egyszerűbb, hiszen ebben az esetben a saját döntésünk áll a háttérben, ráadásul motivációból sincs hiány. Mások szerint viszont sokkal nehezebb évek múltán visszaülni az iskolapadba, pláne munka mellett. A folytatást itt olvashatjátok.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.