Egyéb kategória

Egyszerű pólóból így lesz egyedi – Kipróbált technikákat mutatunk

Who the fuck is Mick Jagger? Volt, hogy a fél család ilyen pólóban ült le a vasárnapi ebédhez. Egy időben nagyüzemben nyomtuk a ma DIY-nak nevezett pólófestést: ecsettel, textilfestékkel pingáltunk feliratokat a pólókra, textiltáskákra. Nem azért, mert nem lett volna gyorsabb megoldás. Egyszerűen már akkor tudtuk, mi a slow, amikor még hírét sem hallottuk ennek a fogalomnak.

vous - 2017.05.23.
Egyszerű pólóból így lesz egyedi – Kipróbált technikákat mutatunk

Mert bizony kézzel pólót festeni igazi slow- vagy mindfulness-tevékenység. Egyfajta meditáció. A ruhatáram része több, kézzel festett póló is, amik akkor kapnak főszerepet, amikor épp úgy érzem, nincs kedvem felöltözni sem. Farmerral és fekete bőrdzsekivel (télen kardigánnal vagy blézerrel) jolly joker darab mind.

Objektum doboz

Amikor még nem lehetett olcsón nyomtatni pólóra, akkor rengeteget festettünk a húgommal – kézzel, ecsettel. Volt olyan, amikor egyszerre 3-4 darab is száradt a szobában, miközben már a következőn dolgoztunk. Ma már persze lényegesen egyszerűbb és időtakarékosabb nyomtatni, de pont a lényeg veszik el ilyenkor: az alkotás, a szöszölés a sablonnal, az odafigyelés arra, hogy az ecsettel véletlenül se menj ki a vonalból – szóval az alkotással járó meditációs tevékenység.

Persze, nem csak pólót lehet festeni.

Hanem tulajdonképpen mindent, aminek az anyaga alkalmas arra, hogy a hobbiboltban kapható textilfestékekkel lehessen rá dolgozni – egyszerű vászontáska, bevásárlószütyő, vászon gymbag, ágynemű, lepedő, selyemholmi.

Mi próbálkoztunk rugalmas anyagokkal is, de többnyire csalódás lett a vége, mert a festék felülete berepedezett, megtört, de lehet, hogy már ennek kivédésére is létezik 21. századi megoldás.

Nyissz-nyissz: feleslegessé vált a pasitok pólója? Készítsetek belőle edzős trikót! Engel Nóra

Nyissz-nyissz: feleslegessé vált a pasitok pólója? Készítsetek belőle edzős trikót!

„Nem titok, imádok elmerülni a Pinterest kreatívabbnál kreatívabb bugyraiban. Ezerrel mentegetem le magamnak az ötletek, mondván: hú, ez egyszer jó lesz! Aztán persze semmi nem történik, mert félek belevágni – szó szerint – a dologba” – írta Nóri, majd megmutatta, hogyan csináljatok férfipólóból edzős trikót.

Hogyan álljatok neki?

Válasszátok ki a textilfestéket!

Először döntsétek el, milyen mintát szeretnétek és milyen hatást akartok elérni, ahhoz válasszátok ki a textilfestéket. Később mutatok majd többféle változatot, de most kifejezetten a következő képeken látható verzióról mesélek.

Objektum doboz

Ehhez a felirathoz vízbázisú textilfestékre lesz szükségetek, de én egyszer hasonló hatást értem el textilfilccel is. Ez utóbbi meglepően sokáig tart, egy 15 éve festett pólómon a mai napig jól látszódik a minta, pedig egy időben alvópólónak használtam és rendszeresen mostam.

Szóba jöhet még a textilspray is, amivel nagyobb felületeket tudtok villámgyorsan befedni. Egy ilyen feliratra az is tökéletesen alkalmas lesz.

Készítsétek elő a textilt!

A textileket festés előtt mindig mossátok ki, és vasaljátok simára. Csak tiszta és gyűrődésmentes textilen érdemes dolgozni.

Pólófestés lépésről lépésre?

A menetet ide kattintva olvashatjátok el.

Egyedi póló egy másik módszerrel

Léteznek persze teljesen más technikák is. A VOUS ügyeletes anyukája, a mindig kreatív Lilla teljesen másképp oldotta meg, hogy vicces és vagány családi pólójuk legyen. Mindenképpen magyar feliratot szeretett volna, ami illik egy 20 hónapos kislányhoz és egy 5 éves fiúhoz is.

„Nem találtam olyat, ami tetszene, amit magunkénak éreznék, saját ötletem pedig nem volt. Aztán valaki 'lebandázott' Borával, és akkor villant be: én vagyok a bandafőnök, vagy legalábbis csak azt hiszem…” – írja Lilla a blogján.

Objektum doboz

„Miután megvettem az egyszerű, fehér felsőt mindenkinek (ez korántsem olyan egyszerű, mint hinnénk, a boltokban kapható pólókra valamiért szinte kényszeresen rátesznek a tervezők valami mintát, a három pólót három különböző boltban sikerült beszereznem), kimostam őket. Míg száradtak, volt időm megtervezni a feliratot Photoshopban.

A feliratokat hobbi- és/vagy papírboltban kapható, nyomtatható, vasalható fóliával vittem fel. Mivel a gyerekek kicsik, az én pólóm is XS-es, így egyetlenegy, A/4-es oldalra fel tudtam szerkeszteni mind a három feliratot. (A felnőtt méretű pólóra való „bandafőnök” feliratot és a 74-es, valamint a 116-os pólóra megfelelő méretű, nyomtatható feliratot PDF formátumban innen tudjátok letölteni.)

Mielőtt nekikezdenénk a nyomtatásnak, nyomtassunk egyszerű A/4-es lapra egy tesztverziót, így a pólókra téve ellenőrizhetjük, hogy jó lesz-e a méret. Ezen kívül nézzük meg, hogy milyen a vasalható papír, amit vettünk, van, amelyikre tükörképben kell kinyomtatni a feliratot, van, amire nem, ehhez képest persze a rávasalás módja is változik (de ezt az összes infót tartalmaznia kell a papírhoz kapott használati utasításnak). Ha tükörképben kell nyomtatni, akkor egyszerűen a nyomtatási párbeszédablakban tükrözzük az egész PDF-et.”

A pólókészítés itt még nem ért véget. Ide kattintva elolvashatjátok a további instrukciókat is.

Objektum doboz

Nem hagyunk benneteket inspiráció nélkül sem! Anya-gyerek pólókat ide kattintva, felnőtt pólókra készíthető feliratokat pedig ide kattintva találtok. (Figyelem, mindkét link a Pinterestre visz!)

póló takács nóra norie diy

NORIE-videó: készítsetek pólót vagy nyakláncot, amelyet a Chanel inspirált

Rajonghat az ember úgy egy márkáért, hogy tudja, sosem lesz Chanel kosztümje vagy táskája? Annyira szeretek mindent, ami Chanel! Már kimondani is olyan elegáns… Ha választhatnék, hogy kivel töltsek el egy napot, Coco Chanel lenne az, biztosan sokat tanulnék tőle kitartásról, eredetiségről, divatról, nőiességről. Sztárszerzőnk, Takács Nóra videóját ide kattintva nézhetitek meg.

Címkék: #divat #diy #póló
Ajánlott cikkek