Egyéb kategória

Ma van az IBD világnapja: 5 instalány, aki sztómazsákkal éli az életét

Május 19-én van az IBD, azaz a gyulladásos bélbetegség (inflammatory bowel disease) világnapja. Magyarországon körülbelül 40 ezer ember érintett a betegségben.

vous - 2017.05.19.
Ma van az IBD világnapja: 5 instalány, aki sztómazsákkal éli az életét

A gyomor- és bélrendszer ismeretlen eredetű, krónikus gyulladásos betegségeit nevezzük IBD-nek, melyek közül leggyakrabban a Crohn-betegség és a colitis ulcerosa fordul elő. A legjellemzőbb tünetek közé a hasi fájdalom és a hasmenés tartozik – a vécéhasználat akár hússzoros is lehet naponta.

Az IBD-s betegek száma rohamosan nő, ma Magyarországon körülbelül 40 ezer ember érintett, Európa-szerte nagyságrendileg 3 millió betegről beszélhetünk. Mivel élethosszig tart, az IBD az érintetteknek nem is annyira betegség, sokkal inkább egy életre szóló állapot.

lény betegség nő ősz

Egy szomorú betegség: a nő, aki allergiás a saját férjére

Johanna nemrég még épp olyan volt, mint bármelyik huszonéves lány. Tanárként dolgozott, imádott túrázni, és megismerte élete szerelmét, akivel össze is házasodtak.

Most viszont már olyannyira eluralkodott rajta a betegsége, hogy a saját férjéhez sem mehet túl közel.

Mára már számos kampány indult és hívatott felhívni erre a betegségre a figyelmet. Az Instagramon a #getyourbellyout hashtag alatt Crohn-betegséggel élők engednek betekintést a mindennapjaikba.

A betegség súlyos állapota az, amikor a betegek már sztómazsákkal élik az életüket. Ilyen esetben olyan műtéti beavatkozás válik szükségessé, mely az emésztő és a vizeletelvezető rendszert érintheti. Ilyenkor a páciens testfelszínén egy vendégnyílást alakítanak ki, ahol napi szinten történhet az „ürítés” – írja a webbeteg.

Ma van az IBD világnapja, ebből az alkalomból mutatunk olyan instalányokat, akik ezzel a betegséggel „küzdenek”, sztómazsákkal élik az életüket.

Bethany Townsend

Objektum doboz

Wieke

Objektum doboz

Laura 

Objektum doboz

Zoey Wright

Objektum doboz

Danielle

Objektum doboz

Ajánlott cikkek