Egyéb kategória

A kriminalisztika történetének egyik legismertebb megoldatlan rejtélye: a fekete dália gyilkosság

A fekete dália gyilkosság sokáig izgatta a médiát: film, sorozat, újságcikkek tömkelege foglalkozott már a máig megoldatlan üggyel. Nem csoda, hiszen az elkövető horrorfilmbe illő, brutális kegyetlenséggel ölte meg az áldozatát, a mindössze 22 éves Elizabeth Shortot. 

vous - 2017.05.16.
A kriminalisztika történetének egyik legismertebb megoldatlan rejtélye: a fekete dália gyilkosság

A kriminalisztika történetének egyik legismertebb megoldatlan ügye a fekete dália gyilkosság. Az áldozat a 22 éves, színészi babérokra törő Elizabeth Short volt, akinek a holttestét 1947. január 15-én találták meg a Los Angeles-i Leimert Parkban. Egy helybéli, Betty Bersinger aznap reggel a környéken sétálgatott a hároméves kislányával, amikor valami szokatlanra lett figyelmes: 

először azt hitte, egy leselejtezett próbababát lát az út szélén, de rá kellett jönnie, hogy valójában egy holttest mellett áll.

Különös kegyetlenség

A fekete dália gyilkosság híre nem véletlenül járta be a világot: Elizabeth Short teste ugyanis deréknál félbe volt vágva, a nő száját pedig két oldalt egészen a füléig felvágta a gyilkos. A nő mellét és nemi szervét megcsonkították, de a holttest teljesen tiszta volt, és szinte fehér, mivel sebészi pontossággal ki volt véreztetve. Mivel a környéken nem találtak vérnyomokat, egyértelművé vált, hogy a gyilkosságot valahol máshol követte el a tettes, és csak később vitte a hullát oda, ahol aztán a járókelők rátaláltak. A halottkém később megállapította, hogy a halál oka egy fejsérülés volt, és a nőt a halála előtt arra kényszerítették, hogy állati ürüléket egyen.

Forrás:
Wikipedia, Depositphotos

A fekete dália

A nem mindennapi ügyet azonnal felkapta a sajtó, kereken egy hónapig cikkeztek aktívan a fejleményekről. Elizabethet az újságírók kezdték fekete dáliaként emlegetni, utalva a kor egyik kasszasiker krimijére, A kék dáliára – a név pedig végleg egybeforrt az üggyel.

A lapok egészen addig könnyűvérű nőként írták le az áldozatot, amíg egy nap levél nem érkezett az egyik szerkesztőségbe: a levél írója azt állította magáról, hogy ő a tettes, és helyreigazítást szeretne kérni. Állítása szerint ugyanis Elizabeth egyáltalán nem volt könnyűvérű, és a gyilkosságról is sok pontatlanság látott napvilágot – hogy bizonyítsa kilétét, azt ígérte, postázni fogja a lány személyes holmijait. Az ígért csomag hamarosan meg is érkezett: az áldozat születési anyakönyvi kivonata, személyes iratai és saját fényképei lapultak benne.

Ennek ellenére a rendőrség elakadt: egyszerűen nem bukkantak a gyilkos nyomára.

De ki volt a tettes?

Az évek során 50 ember állította magáról, hogy köze van a gyilkossághoz – de a vallomások mind hamisnak bizonyultak.

A rendőrség nagyjából 25 gyanúsítottat állított elő, ám egy ponton minden esetben elakadt a nyomozás. Közben persze újabb és újabb teóriák láttak napvilágot, de egyelőre lezáratlanul maradt az ügy.

A jelenleg leghihetőbbnek tűnő teória egy kaliforniai nyugalmazott rendőrtől, Steve Hodelltől származik. Steve azt állítja: saját apja, George Hodell volt a gyilkos. Steve kilencéves volt, amikor édesapja, a Los Angeles-i, elit közegben mozgó orvos elhagyta a családot. Az impozáns baráti körrel rendelkező férfi hirtelen, minden előjel nélkül eladta a családi villát, majd a Fülöp-szigetekre költözött – ahol visszahúzódva élt egészen 1999-es haláláig.

Steve ezután kezdett nyomozásba, mivel édesapja hagyatékában talált egy fotót, amin egy, a fekete dáliára szinte megszólalásig hasonlító nő látható. A kutatásai során több olyan következtetésre jutott, amelyek az állítását valóban alátámasztják:

  • a gyilkos kivételes sebészi ismeretekkel rendelkezett – ahogy édesapja, az elismert orvos is,
  • a hely, ahol a holttestre bukkantak 1947-ben, csak pár kilométerre volt a családi villájuktól,
  • miután édesapja a Fülöp-szigetekre költözött, Manilában hasonlóan öltek és csonkítottak meg egy nőt – a tettest pedig ott sem sikerült azonosítaniuk.

A nyomozást persze nehezítette, hogy a család korábbi birtoka már más tulajdonában áll – így Steve csak külön engedéllyel mehetett a régi villa területére. Ezt 2012-ben egy alkalommal megszerezte: akkor egy tévéműsor miatt beengedték a területre egy volt nyomozó kollégájával és annak kutyájával.

A nyomkereső kutya a kert több területén is jelzett: az ezeken a területeken vett földminta kémiai vizsgálatai pedig azt mutatták: a birtokon korábban emberi maradványokat ástak el.

Bár a rendőrség a mai napig nem zárta le a fekete dália gyilkosságot, a nyomok valóban arra utalnak, hogy George Hodell számára a gyilkolás nem volt ismeretlen tevékenység. Steve Hodell a mai napig megszállottan nyomoz, és nemrég odáig merészkedett, hogy kijelentette:

a nyomok egészen a Zodiákus gyilkosig vezetnek – azaz elképzelhető, hogy édesapja, George Hodell volt a Zodiákusként emlegetett sorozatgyilkos is.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.