Egyéb kategória

Kajapara: a szója a barátunk vagy az ellenségünk?

A szójával kapcsolatban folyamatosan megosztó híreket hallunk, vannak ádáz ellenzői és lelkes hívei, ráadásul folyamatosan aktuális a kérdés nem csak azoknak, akik a vegán vagy vegetáriánus étrendben húspótlás gyanánt fehérjeforrásként fogyasztják, hanem szinte mindenkinek, hiszen a feldolgozott élelmiszerek nagy részében megtalálható a szója.

vous - 2017.05.03.
Kajapara: a szója a barátunk vagy az ellenségünk?

A szójabab Kelet-Ázsiában őshonos, évezredek óta szent növényként tekintenek rá, és elképesztően sokféle formában használják. A szójababból készül szójaszósz, szójaolaj, szójatej, ebből tofu, joghurt, de lisztjéből tészta is, illetve mindenféle húspótló darálmány, granulátum és kocka, csírája is ehető és népszerű.

A szója világszintű elterjedése a II. világháború utánra tehető, amikor a magas fehérjetartalmú, egyszerűen megtermeszthető és sokféle módon használható hüvelyes a nagy ínségben felértékelődött.

Eredetileg a szója nagyon egészséges, B-vitaminban, kalciumban, folsavban, magnéziumban, vasban és telítetlen zsírsavakban gazdag, ráadásul koleszterinmentes, és nagyon magas a fehérjetartalma.

Japánban a leghosszabb életű emberek rendszeres tápláléka, így nem véletlen, hogy szent növényként tisztelik.

Csakhogy épp a felfokozott érdeklődés és kereslet miatt a nagy termesztők elkezdtek olyan szójafajtákat kikísérletezni, amelyek ellenállóbbak a kártevőkkel, éghajlati ingadozásokkal szemben, nagyobb termőhozamot adnak, mindezt genetikai módosításokkal elérve, vagyis a szójababok genomját, génállományát módosítva.

A nagy mag-kisokos - Tippek, mikor, mit és hogyan szedjen, aki egészségre vágyik Michaletzky Luca

A nagy nasipara: szabad vagy nem szabad nassolni, ha az egészséges életmódra szavazunk?

Tudtátok, hogy létezik jó és rossz nasi? Na és azt, hogy az aszalt gyümölcsök nem is annyira egészségesek? Egy korábbi cikkünkből kiderül, miket érdemes ennetek főétkezések között, ha szeretnétek korgó gyomor nélkül kihúzni a napot!

Kíváncsiak vagytok? ITT minden kiderül!

Ez az úgynevezett GMO (Genetically Modified Organism, vagyis genetikailag módosított élőlény), ami miatt sokan paráznak a szójától és más növényektől, így pl. a kukoricától is, és mivel mind a szója, mind a kukorica állati takarmány is, így gyakorlatilag a húsoktól is.

A cikk itt még nem ér véget! A folytatásért kattintsatok a Cookta oldalára!

Forrás:
depositphotos
Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Különleges szigetek Izland körül
Világ
Különleges szigetek Izland körül
vous - 2024.11.09.
Björk kétségtelenül Izland egyik ikonikus női alakja, aki világhírű énekesnőként és zeneszerzőként ismert. Az avantgárd popzene királynője nemcsak zenéjében, hanem megjelenésében és egész művészetében képviseli szülőföldje szellemiségét.

Otthon

3 tipp a tisztább otthoni levegőért
Otthon
3 tipp a tisztább otthoni levegőért
vous - 2024.11.27.
Az otthonunk levegője gyakran több szennyeződést tartalmaz, mint a kültéri levegő. Az épületek hatékony szigetelése ugyan sok energiát takarít meg, ezzel együtt azonban korlátozza a levegő természetes áramlását. Így a por, a vegyi anyagok, az allergének és a páratartalom felhalmozódik, ez pedig hosszú távon növeli a légúti megbetegedések kockázatát.