Egyéb kategória

Hiába a modern technológia: csirkecombot omlósan csak római tálban készíthettek

A római tál egy ősrégi főzőedény, de annyira zseniális, hogy hiába fejlődött hatalmasat a konyhai technológia, hiába változtak az elvárások és gasztronómiai trendek, a mai napig az egyik legjobban használható alapdarab, amivel garantáltan vajpuha és ízletes ételeket készíthetünk – kevés munkával és pofonegyszerűen!

vous - 2017.04.22.
Hiába a modern technológia: csirkecombot omlósan csak római tálban készíthettek

A római tál tulajdonképpen egy fedeles cserépedény, ami egyrészt nagyon praktikusan használható, hiszen csak belepakoljuk a nyers alapanyagokat, lefedjük, és a sütőben magától elkészül az étel. Másrészt azért is nagyon szerethető, mert minden íz benne marad az alapanyagokban, egyszerre párolódik és sül saját gőzében az étel.

A zártságnak köszönhetően az aromák sokkal jobban átjárják a zöldségeket és a húsokat.

Jó hír az is, hogy nem kell zsiradékot adni a cseréptálban készülő ételhez, így diétás fogások is készülhetnek benne.

élelmiszermentő gyerekek adomány

Foglalkozása: élelmiszermentő – akiknek köszönhetjük, hogy kevesebb magyar éhezik

„Mennyi ételt dobtatok ki a héten? Hány kifli keményedett ehetetlenné a spájzban? Hány joghurtról jöttetek rá, hogy lejárt a szavatossága? Meglehet, könnyű szívvel dobjátok ki őket, az is megeshet, hogy bosszankodtok amiatt, hogy mennyivel hamarabb megtelt a kuka, és azt mindjárt le kell vinni. De belegondoltatok abba, hogy vannak jó páran a világon, akiknek az a kifli jól jött volna?

Hogyan használjuk a római tálat?

  • A Pataki tálnak vagy cseréptálnak is nevezett edényt sütés előtt legalább 30 percre be kell áztatni hideg vízbe, hogy az anyag a pórusain keresztül megszívhassa magát vízzel.
  • A vizes tálba belepakoljuk a hozzávalókat, fűszerezzük, majd lefedjük, vizet nem kell aláönteni!
  • A római tálat mindig hideg sütőbe kell behelyezni, majd utána bekapcsolni a sütőt, hogy fokozatosan melegedjen fel a cserép, ne repedjen el. A sütési hőfok 180-200 fok, attól függően, mit sütünk.

A cikk itt még nem ér véget, a folytatásért kattintsatok a Cookta oldalára!

Forrás:
Depositphotos
Ajánlott cikkek