A római tál egy ősrégi főzőedény, de annyira zseniális, hogy hiába fejlődött hatalmasat a konyhai technológia, hiába változtak az elvárások és gasztronómiai trendek, a mai napig az egyik legjobban használható alapdarab, amivel garantáltan vajpuha és ízletes ételeket készíthetünk – kevés munkával és pofonegyszerűen!
A római tál tulajdonképpen egy fedeles cserépedény, ami egyrészt nagyon praktikusan használható, hiszen csak belepakoljuk a nyers alapanyagokat, lefedjük, és a sütőben magától elkészül az étel. Másrészt azért is nagyon szerethető, mert minden íz benne marad az alapanyagokban, egyszerre párolódik és sül saját gőzében az étel.
A zártságnak köszönhetően az aromák sokkal jobban átjárják a zöldségeket és a húsokat.
Jó hír az is, hogy nem kell zsiradékot adni a cseréptálban készülő ételhez, így diétás fogások is készülhetnek benne.
Foglalkozása: élelmiszermentő – akiknek köszönhetjük, hogy kevesebb magyar éhezik
„Mennyi ételt dobtatok ki a héten? Hány kifli keményedett ehetetlenné a spájzban? Hány joghurtról jöttetek rá, hogy lejárt a szavatossága? Meglehet, könnyű szívvel dobjátok ki őket, az is megeshet, hogy bosszankodtok amiatt, hogy mennyivel hamarabb megtelt a kuka, és azt mindjárt le kell vinni. De belegondoltatok abba, hogy vannak jó páran a világon, akiknek az a kifli jól jött volna?”
Hogyan használjuk a római tálat?
A cikk itt még nem ér véget, a folytatásért kattintsatok a Cookta oldalára!