Egyéb kategória

Fehér háttérrel és egy fényképezőgéppel a nyugaton – Richard Avedon In the American West portrésorozata

Ha rákerestek Richard Avedon nevére, minimum egy általa készített fotó ismerős lesz számotokra. Nem csoda, hiszen ő a 20. század talán legkiemelkedőbb divat- és portréfotósa, rengeteg híresség fordult meg a műtermében. Ma egy másik oldalát mutatom be nektek, hogy milyen gyönyörű portrék készülhetnek akkor is, ha az ember – főleg, hogy ő Richard Avedon – csak egy fehér háttérrel és egy fényképezőgéppel utazik. Mindezt Nyugat-Amerikában!

vous - 2017.04.08.
Fehér háttérrel és egy fényképezőgéppel a nyugaton – Richard Avedon In the American West portrésorozata

Richard Avedon igazolványkép-fotósként kezdte a karrierjét, senki sem gondolta volna akkor, hogy ekkora karriert fog befutni, és kora egyik legnagyobb fotósa lesz. Miután Alexey Brodovitch, a Harper’s Bazaar akkori művészeti vezetője felfedezte, Avedon az egész világot a feje tetejére állította. Számára nem a ruha volt a legizgalmasabb, hanem az ember, így őt állította középpontba, ezzel elérte, hogy a tervezők ne csak ruhafogasként tekintsenek a modellekre.

Mozgással, játékossággal és érzelmekkel újította meg a divatfotózást.

Szinte minden nagy magazin és divatház számára készített képeket. Nem csoda, hogy olyan sztárok kopogtattak ajtaján egy-egy fotóért, mint Kennedyék, Andy Warhol, Audrey Hepburn, a Beatles, Brigitte Bardot, és még sorolhatnám.

Avedon nem csak a divatfotózás terén aratott hatalmas sikereket. 1974-ben szívelégtelensége miatt legyengült. A szörnyű időszak inspirálta, hogy valami lenyűgöző gyűjteményt hozzon létre. A texasi Amon Carter Múzeum vezetője, Mitchell A. Wilder felkérte Avedont, hogy mutassa be Nyugat-Amerikát.

Ez hatalmas fordulópont volt Avedon életében, hiszen ahogyan ő maga is mondta egy interjúban: ez lett élete munkája. Avedon és csapata fehér háttérrel, fényképezőgéppel és egy utazó laborral nekivágott a vadnyugatnak.

Objektum doboz

Utazása során bányászokat, farmereket, bölléreket, a munkásosztály tagjait állította fehér háttér elé, majd – kiemelve mindennapi közegükből – lefotózta őket. A fehér háttérnek köszönhetően a képeken csak az emberre koncentrálunk, a modelleken látszik, hogy honnan jöttek, szemükben tükröződnek az érzelmeik. Nem is gondolnánk, hogy egy portré mennyi mindent árulhat el rólunk.

Avedon ezen képeivel maximálisan őszinte betekintést nyújt a nyugat-amerikai emberek életébe, anélkül, hogy rajtuk kívül más is lenne a fotókon.

A projekt 5 évig tartott, ezalatt 762 embert fényképezett le, és 17 ezer filmlemez fogyott el. A fotókat albumban kiadták, a projektet pedig egy kiállítással zárták, ahol méteres nagyságokban voltak megtekinthetőek a fotók.

Először egy fotótöriórán hallottam Avedon sorozatáról. Amikor a kezemben foghattam az albumot, csillogó szemekkel néztem végig, és teljesen beleszerettem a nyers és meglepően őszinte portrékba. Remélem, lesz egyszer szerencsém élőben látni ezeket a fotókat, mert gyönyörűek lehetnek, ahogy a hatalmas printeken teljes részletességben láthatóak.

Lessétek meg a kedvenc képeimet a sorozatból:

Roberto Lopez, olajmező munkás/ Texas,Lyons

Roberto Lopez olajmezőmunkás / Texas, Lyons
Forrás:
Richard Avedon
Boyd Fortin, 13 éves, csörgőkígyó boncoló /Texas, Sweetwater

Boyd Fortin, 13 éves, csörgőkígyó-boncoló / Texas, Sweetwater
Forrás:
Richard Avedon
Ronald Fischer, méhész / California, Davis

Ronald Fischer méhész / Kalifornia, Davis
Forrás:
Richard Avedon
Billy Mudd, kamionsofőr / Texas, Alto

Billy Mudd kamionsofőr / Texas, Alto
Forrás:
Richard Avedon
Petra Alvarado, gyári munkás/ Texas , El Paso -  a kép a születésnapján készült

Petra Alvarado gyári munkás / Texas, El Paso – a kép a születésnapján készült
Forrás:
Richard Avedon
Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

EFOTT fesztivál: 4 nap, 6 színpad, több mint 100 fellépő a nyár legnagyobb egyetemi buliján
Világ
EFOTT fesztivál: 4 nap, 6 színpad, több mint 100 fellépő a nyár legnagyobb egyetemi buliján
vous - 2023.06.05.
A törökországi földrengésben érintett hallgatókat is vendégül lát idén az EFOTT fesztivál – jelentette be Dr. Hankó Balázs Zoltán felsőoktatásért felelős államtitkár a rendezvényt beharangozó sajtóeseményen. Elhangzott: az EFOTT az egyetemisták fesztiváljaként a 18-29 éves korosztály egyik legkedveltebb nyári programja. A rendezvény sokszínű zenei kínálatának köszönhetően a középiskolásoktól az egyetemistákon át minden korosztály megtalálhatja a számára legizgalmasabb előadókat, 6 színpadon több mint 100 fellépőt. Július 12. és 16. között többek között a VALMAR, a Wellhello, Dzsúdló, a Halott Pénz, a Follow the Flow, ByeAlex és a Slepp, Azahriah, Majka, a Blue, a La Bouche és a Culture Beat is koncertezik a Velencei-tó partján. A fesztivál nappali programjait összefogó UNIversumba idén rekordszámú felsőoktatási intézmény jelentkezett. A programok középpontjában a kultúra, az egészséges életmód, a digitalizáció és a fenntarthatóság áll majd.

Otthon

Milyen tolóajtók közül választhatunk?
Otthon
Milyen tolóajtók közül választhatunk?
vous - 2023.06.01.
Az emberek többsége olyan lakásra vagy házra vágyakozik, ahol valóban otthonra találhat. A modern lakberendezési irányzatokban a praktikus, esztétikus és energiahatékony lakberendezés kiemelten fontos, de gyakran szembesülünk a hely szűkösségével. Az alábbiakban néhány megoldást tekintünk át, amelyek egyszerűbbé és modernebbé változtatják mindennapjainkat, miközben a lakásunk is letisztultabb megjelenést kap.