Egyéb kategória

„Kérlek, ne osszátok meg a hülyeséget!” – Vegyétek fel a harcot a kamuhírek ellen

A héten sikerült beleszaladnom egy különösen felháborító cikkbe, ami annyira felidegesített, hogy tudtam, írnom kell róla. Illetve nemcsak konkrétan arról az egy cikkről, hanem a kattintásra utazó kamuhírekről.

vous - 2017.03.27.
„Kérlek, ne osszátok meg a hülyeséget!” – Vegyétek fel a harcot a kamuhírek ellen

Addig sem voltam a rajongója a különféle szerző nélküli, hiteltelen információkból dolgozó megosztós oldalaknak, de ez a konkrét cikk betette nálam a kaput. Arról szólt, hogy létezik egy hatékony gyógymód a hallás visszaszerzésére, mindössze fél cseppnyi fokhagymalé és fél cseppnyi olívaolaj keveréke szükséges hozzá. Remélem, nem kell elmagyaráznom, ez akkora hülyeség, hogy ha a cikk írója érezné, akkor ordítana. 

Tudom, most arra gondoltok, hogy aki elhiszi az ilyen cikkeket, és megosztja, az hülye. És ha elhiszi, így járt. Nos, szerintem ennél azért több felelősség van a vállatokon.

A megosztós portálok ugyanis – akár tetszik, akár nem – belőletek élnek. Olyan hatalmas számon hozzák a megosztásokat, hogy amellett nem lehet elmenni szó nélkül, mert ez azt jelenti, hogy ilyen sokan hiszik el a kamuhíreket. Számtalanszor voltam már tanúja annak, hogy a kommentelők tényleg bevesznek egy olyan információt, amiről azt gondolnátok, ember nem hiszi el. De, elhiszi.

Forrás:
Pexels

Pont ezért illene tennetek azért, hogy a megosztások – és az áldozatok–- száma csökkenjen. Tegyetek ellene, mégpedig a következőképpen:

  • ne osszatok meg megbízhatatlan oldalaktól semmit
  • szóljatok másoknak, hogy ne osszanak meg semmit onnan
  • ha mégis megosztanak valamit, magyarázzátok el neki, hogy miért veszélyes
  • jelentsétek az ilyen oldalakat
facebook

Miért nem mindegy, mit posztolnak a példaképeink? Avagy így legyetek tudatos hírfogyasztók

Nem mindegy, mire kattintotok, mit hisztek el, és mit olvastok nap mint nap. Könnyű elhinni az interneten keringő híreket, ám ti ne higgyetek el mindent!

Védjétek ki, hogy kihasználjanak benneteket, tanuljátok meg tudatosan kezelni a médiát!

Ajánlott cikkek