Egyéb kategória

6 zseniális találmány, amit nőknek köszönhetünk

A telefonról Alexander Graham Bell, a kameráról pedig Thomas Edison jut eszünkbe, de ha megkérdeznénk tőletek, ismertek-e női feltalálókat, ti mit vagy kit mondanátok? Őszintén szólva nekünk hirtelen senki nem ugrott be, szóval kifejezetten örülünk ennek a cikknek.

vous - 2017.03.15.
6 zseniális találmány, amit nőknek köszönhetünk

Maria Beasley és a mentőcsónak

Maria Beasley előtt minden pórul járt hajósnak olyan sorsa lett volna, mint Leonardo DiCapriónak a Titanicon. Akkoriban csak összetákolt faléceken kellett túlélniük a hajótörötteknek, a hölgy 1882-ben viszont megalkotta a korlátokkal ellátott fémcsónakot. Ezzel azóta is életek ezreit mentette meg. Ki tudja, talán Jack is odafért volna Rose mellé, ha kicsit korábban kezdi.

Objektum doboz

Dr. Lillian Gilbreth és a lábbal nyitható kuka

Dr. Gilbrethnek köszönhetitek, hogy amikor a kávézaccot ki akarjátok dobni, nem kell bekoszolnotok a kezeteket. Ez különösen azoknak jó, akik a reggeli koffeinadag nélkül nem képesek működni. Egyébként ugyanennek a hölgynek köszönhetjük a hűtőszekrény ajtaján lévő kis polcok ötletét is.

Objektum doboz

Mary Delaney és a flexi póráz

Ha nektek is van egy hiperaktív kutyátok, aki 30 km/órás sebességgel próbálja felfedezni az utcát, ti is biztosan köszönetet mondtok Mary Delaney-nek, aki kitalálta a flexibilis pórázt. A hölgy aztán eggyel továbbment, és ennek a mintájára megalkotta a gyerekpórázt is.

Objektum doboz

Stephanie Kwolek és a kevlár

Mi védi meg a rendőreink és katonáink életét nap mint nap? Egy nő találmánya természetesen. Stephanie Kwolek fedezte fel azt az acélkeménységű, de könnyű anyagot, amitől egy mellény golyóálló lesz. Ezt használják egyébként sífelszerelésekhez és hidak építéséhez is.

Objektum doboz

Margaret Wilcox és az autófűtés

Én személyes köszönetemet szeretném tolmácsolni Margaret Wilcoxnak, mert téli reggeleken közel 1 órát töltenék a jéghideg autóban munkába menet. Ez a hölgy jött rá 1893-ban, hogyan melegítse fel az autót a motorból érkező meleg levegővel.

Objektum doboz

Dr. Shirley Ann Jackson és gyakorlatilag minden kommunikációs eszköz a '90-es évek óta

Dr. Jackson elméleti fizikus, akinek a munkája alapján jöhetett létre a fax, a tárcsázós helyett a gombos telefon, a hívásvárakoztatás és az üvegszálas optikai kábel.

Objektum doboz

Ami azt is lehetővé teszi, hogy ti most azt olvassátok, amit mi írunk.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.