Egyéb kategória

Irodadesign a lakásban, lakásdesign az irodában – hatékonyság, kényelem, hogy öröm legyen a munka

Az otthonunk a munkahelyünk, a munkahelyünk pedig már kikapcsolódást is nyújt(hat). A határok elmosódni látszanak, mióta gyakorlatilag egy laptoppal a kezünkben szinte bárhol dolgozhatunk – persze ha van a közelben wifi. De nem csak a mobilitás miatt nem különül el ez a mezsgye. Hogy miért is történik mindez, milyen egy jól működő home office, és milyen a dolgozóbarát iroda, most eláruljuk nektek, hogy bárhol is legyetek, minél hatékonyabban tudjatok majd dolgozni!

vous - 2017.03.04.
Irodadesign a lakásban, lakásdesign az irodában – hatékonyság, kényelem, hogy öröm legyen a munka

A napokban ellátogattunk a Cordia és a Futureal group kerekasztal-beszélgetésére, Irodadesign a lakásban, lakásdesign az irodában címmel. Számtalan izgalmas információt osztottak meg velünk napjaink irodáinak kialakításáról, trendekről, a dolgozóbarát munkahelyek fontosságáról, a dizájnról, és arról, hogyan lesz egy iroda otthonos, vidám, funkcionális, és hogy lesz egy otthoni munkaállomás olyan, amelyben hatékonyan dolgozhatunk.

Irodadesign a lakásban, lakásdesign az irodában cordia

Cordia Értékesítési Iroda & Futureal group

A Futureal Közép-Európa egyik meghatározó ingatlanfejlesztő és befektető cégcsoportja. Beruházásaik között vegyes funkciójú városmegújítási projektek, lakóingatlan-, kereskedelmi és irodafejlesztések egyaránt megtalálhatóak.

A Cordia a Futureal lakásfejlesztési divíziója. Magyarország és egyben Közép-Kelet-Európa egyik vezető ingatlanfejlesztő vállalata, többek között a Corvin sétány Európa-díjas városfejlesztési projekt fejlesztője. Az elmúlt években mintegy 3500 lakást értékesítettek. A Cordia küldetése: otthonteremtés szívvel-lélekkel.

Dolgozóbarát munkahelyek

A munkáltatók és munkavállalók számára is egyre fontosabb, hogy kellemes, motiváló, és otthonos irodákban tölthessék el a munkanapjaikat. Egyértelmű tehát, hogy a lakberendezési irányzatokból ültetnek át egyes elemeket az iroda-berendezésbe – hangzott el a beszélgetésen.

A hívogató, vidám, otthonos irodákban jóval szívesebben töltjük el a napi nyolcórás munkaidőt, amivel persze a cégek is tisztában vannak. Ti pedig jó, ha tisztában vagytok azzal, hogy ez azért – mondjuk ki – egy mézesmadzag. Egy menő irodával az alkalmazottak fizetésén spórolnak valamicskét a cégek, hiszen egy olyan helyet ajánlanak számukra, ami a munka mellett akár kikapcsolódást, szórakozást is nyújthat.

Csábító, nem igaz? Hiszen ki ne akarna munka közben leheveredni a kanapéra, egy babzsákra, vagy játszani egy pingpongmeccset a kollégákkal? Ennek persze – ahogy az imént említettem – ára van. A mi fizetésünk, de valamit valamiért!

Cserébe viszont a következő elemekkel találkozhatunk egy nagyon „mai” irodában, ahol szívesebben töltünk időt!

 • Kanapé, babzsák, ahova egy picit leheveredhetünk, és kényelmesen tarthatunk meetingeket
 • Textilek: puha szőnyegek, párnák, függönyök
 • Funkcionális teakonyhák, ahol kényelmesen megebédelhetünk, de akár össze is dobhatunk egy gyors, finom ebédet, kávét stb.
 • Növényfalak, amelyek nyugtatóan hatnak
 • Kényelmes, dizájnos székek, állítható munkaasztalok, amelyekkel az egészségünket és kényelmünket szolgálják
 • Játékok: a flippertől kezdve a pingpongon át a dartsig.

A lényeg a multifunkcionalitás! Ezek – sajnos – még nem általánosak itthon, de javuló tendenciát mutat az otthonos és funkcionális, kényelmes és vidám irodák száma.

Forrás:
Cordia
Győri Zsófia Munkahelyet váltani nem csak lehet, kell is – elmondom, mikor és hogyan

Tudtátok?

Míg itthon van egy szabály, illetve törvény arra vonatkozóan, hogy a dolgozóknak minden órában jár tíz – nem összevonható – perc pihenésre, addig külföldön, főleg Skandináviában az állítható asztalokat szabályozzák, illetve teszik kötelezővé a munkahelyeken. Azokat, amelyek mellett ülve és állva is lehet dolgozni, ami nagyon fontos az egészségünk szempontjából.

Home office

Sokan otthonról dolgoznak, van, aki munka után még ránéz otthon a gépre, és vannak, akik napi nyolc-tíz órát is lenyomnak az otthoni munkaállomásukról. Ezzel egy bibi van csak! Azok, aki valóban, napi szinten dolgoznak otthonról, nem figyelnek arra, hogyan teszik ezt!

Nagyon fontos, hogy az otthoni környezetben is az irodai megoldások leképezésére törekedjetek, ami persze sokszor nem egyértelmű, és nem is könnyű feladat. Gyakran onnan dolgozunk, ahol épp hely van a lakásban, emiatt pedig legtöbbször rossz testhelyzetben ülünk.

Dr. Németh Edit, a BME Ergonómia és Pszichológia tanszékének egyetemi adjunktusa szerint az otthoni munkavégzés során sokszor figyelmen kívül hagyjuk az egészségvédelmi szempontokat.

Ha egész nap egy laptop előtt ülünk, netán fekve vagy kanapéról dolgozunk, az komoly kihívást jelent a szervezetnek. Nem is gondolnánk, milyen apróságokon múlik az, hogy milyen minőségben éljük majd az életünket tíz év múlva.”

Forrás:
Instagram

Ha ti is otthonról dolgoztok, a következőket mindenképp érdemes figyelembe venni:

 • ha nem egy-két órás melótok van, mindig üljetek asztalhoz,
 • a szék legyen kényelmes, olyan, ami tartja a hátatokat, de szóba jöhet akár a fitball is, ami szintén jó tartást biztosít a gerinceteknek,
 • az asztal legyen ablak közelében, a természetes fény nélkülözhetetlen a munkához,
 • az asztalmagasság legyen megfelelő, a legjobb, ha állítható,
 • ne legyen túl sok minden az asztalon, és mindig legyen rajta rend, semmi olyan ne legyen rajta, ami elvonja a figyelmeteket,
 • a laptop legyen mindig szemmagasságban, tehát érdemes valamivel megemelni és külön billentyűzetet használni hozzá,
 • ne a touchpadet használjátok, hanem külön egeret, ahhoz pedig szerezzetek be egy szilikonos egérpadot, ami alátámasztást nyújt a csuklótoknak.
1. THYGE íróasztal - Ikea, 2. Zselés egérpad - Westtel, 3. Tabletállvány - Ikea, 4. Dolgozói forgószék - Sitland, 5. Kábelkezelő doboz - Ikea, 6. Képkeret - IDdesign, 7. Fit ball - Decathlon

1. THYGE íróasztal – Ikea, 2. Zselés egérpad – Westtel, 3. Tabletállvány – Ikea, 4. Dolgozói forgószék – Sitland, 5. Kábelkezelő doboz – Ikea, 6. Képkeret – IDdesign, 7. Fitball – Decathlon
Forrás:
VOUS
Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Utazás Jordániába
Világ
Utazás Jordániába
vous - 2024.02.13.
Jordánia mesés világ, a legtöbbeknek olyan legendás helyek jutnak róla eszébe mint Petra, Wadi Rum vagy éppen a Holt-tenger.

Otthon

Hogyan maradjon száraz az ágy?
Otthon
Hogyan maradjon száraz az ágy?
vous - 2024.02.13.
A különböző inkontinenciabetegségek a statisztikák szerint a népesség 6-7%-át érintik. A súlyosabb esetekben sajnos a dolog csak kezelhető, illetve szinten tartható, de nem gyógyítható. A vizelettartási képesség romlása által okozott kellemetlenségek elkerülése érdekében fejlesztették ki a különböző vízhatlan lepedőket és matracvédőket.