Egyéb kategória

Mitől függ, hogy valamit lájkoltok vagy megosztotok? A pszichológia megválaszolta

Ha belegondoltok, napi szinten ti hány posztot lájkoltok vagy osztotok meg a Facebookon? Utóbbi talán ritkább, de a tetszik gombot viszonylag gyakran nyomogatjuk, ha olyat látunk, ami szimpatikus. De pontosan miért is akarjuk ezzel kifejezni, hogy valami elnyerte a tetszésünket? Nézzük, mit mond a pszichológia!

vous - 2017.03.01.
Mitől függ, hogy valamit lájkoltok vagy megosztotok? A pszichológia megválaszolta

Mivel reggelente szinte mindenki rögtön a közösségi oldalakat futja át, nagyrészt innen tudjuk meg, mi a helyzet épp a nagyvilágban. Az, hogy miket olvasunk el, osztunk meg, lájkolunk, nagyban befolyásolja azt is, egy-egy hír mennyire terjed el világszerte. De vajon mitől is függ pontosan, hogy valamit megosztunk a falunkon?

facebook

Ezért nem lájkolnak titeket a közösségi oldalakon

Senki sem tökéletes, még ha a Facebook-képein annak is tűnik. Se kívülről, se belülről. Persze nagyon szeretnénk elhitetni az ismerőseinkkel, hogy mi mindig tökéletesen nézünk ki, egészséges ételeket fogyasztunk, és csak a legtrendibb helyekre járunk. De van, amikor hiába a „tökéletes” online élet, nem jönnek a lájkok.

A cikk folytatásáért IDE kattintsatok.

A DailyMail összegyűjtötte, mit találtak a kutatók, amikor megvizsgálták az agyi aktivitást hírolvasás közben, az eredmények alapján pedig előre meg tudják mondani, milyen posztok fognak elterjedni a neten. Amikor például egészséggel kapcsolatos híreket olvasunk, az agyunk bizonyos részei elkezdik meghatározni, mennyire értékes ez az infó ahhoz, hogy megosszuk másokkal. Vagyis nemcsak saját magunkra, hanem az ismerőseinkre is gondolunk ilyenkor.

Legtöbbször viszont az emberek azokat a dolgokat lájkolják vagy osztják meg, amelyek kapcsolódnak a saját élményeikhez, ahhoz, hogy ők kik, vagy hogy kik szeretnének majd lenni. Részben ezekkel a posztokkal az a céljuk, hogy saját magukat okosabbnak, empatikusabbnak vagy pozitívabb személyiségnek mutassák az ismerőseik előtt. Amikor pedig ezekre érkezik egy lájk, az afféle elismerésnek számít, és rögtön feldobja a kedvünket.

Forrás:
pexels.com
Ajánlott cikkek