Egyéb kategória

Filmek, amiket a kritikusok nagyon lehúztak, de mégis kaptak Oscar-jelölést

Néha a kritikusok és a hozzám hasonló, egyszerű filmnézők véleménye nem egyezik meg. Sőt, sokszor óriásiak a különbségek. Persze mondhatjuk ilyenkor, hogy ők szakértő szemmel többet látnak, én pedig egészen máshogy nézem ezeket a mozikat; de azért arra is volt már párszor példa, hogy bizonyos filmeket a kritikusok teljesen lehúztak, és mégis Oscar-jelölést kaptak. A People magazin most összegyűjtött néhányat.

vous - 2017.02.22.
Filmek, amiket a kritikusok nagyon lehúztak, de mégis kaptak Oscar-jelölést

1. Öngyilkos osztag

Hiába indult a film nagy bevétellel, a DC szuperhősfilmjét a kritikusok eléggé leszólták. A Vanity Fair unalmasnak nevezte, a TIME magazin szerint pedig „Harley Quinn belépője a legjobb rész az Öngyilkos osztagban. Ezután akár ki is jöhettek a filmről”. Hiába, ettől függetlenül a vasárnap tartandó Oscar-gálára mégis jelölték a filmet, igaz, „csak” A legjobb smink és maszk kategóriában.

2. A szürke ötven árnyalata

Ez a film eléggé megosztotta a nézőket, azt azért el kell ismerni – és a kritikusok sem voltak tőle túlságosan elragadtatva. Nagyon sokan leszólták a sztorit, a megvalósítást, sőt, még a színész Jamie Dornan alakítását is. Bár nem a legjobb film kategóriában, de végül mégis jelölték anno az Oscar-díj-átadóra az Earned It című szám miatt.

Objektum doboz

3. Pearl Harbor – Égi háború

A híres kritikus, Roger Ebert szerint a történelmi dráma „egy kétórás film elnyújtva háromórássá”, benne „felesleges effektekkel”. Az Akadémia viszont még így is azt gondolta, hogy érdemes jelölni a filmet, így például a A legjobb vizuális effektusért is. Végül a A legjobb hangeffektus vágás díját nyerte el a film.

4. Norbit

Na jó, bevallom, azon még én is meglepődtem, hogy ez a film jelölést kapott az Oscar-gálán! Főleg, hogy egyébként meg Eddie Murphy a sztorival nemcsak a legrosszabb színésznek járó díjat, de a legrosszabb férfi- és női epizódszereplő díját is megnyerte magának. Ezek után talán nem lepődtök meg, hogy nem a sztori tetszett annyira az Akadémiának; a jelölést A legjobb smink és maszk kategóriában kapták.

5. Távkapcs

Ha Adam Sandler, akkor általában kicsit gügye vígjátékok jutnak eszünkbe, talán nem ok nélkül. Bár azért azt el kell ismernünk, hogy akad a színész tarsolyában néhány elég jó mozi is (igen, 50 első randi, rólad beszélünk!). Ha láttátok a Távkapcsot, akkor tudjátok, hogy ez inkább hasonlít drámára, mint vígjátékra. A kirtikusok szerint viszont az, hogy ezt komédiaként adták el, átverés, mert nem volt vicces. Azért egy A legjobb smink és maszk kategória nevezést megért nekik.

Objektum doboz

A listát elnézve azért azt beláthatjuk, hogy a legtöbb, kritikusok által lehúzott film nem a sztori miatt került a jelöltek listájára. De úgy tűnik, néha ennyi is elég, hogy ott lehessen a stáb a meghívottak között; egy ügyes hangmérnök vagy sminkes, és már mehetnek is a vörös szőnyegre. De egy biztos: mi sokkal, de sokkal büszkébbek vagyunk például A Saul fia tavalyi győzelmére, amit A legjobb idegen nyelvű film kategóriában értek el.

Objektum doboz

És ne feledjétek, vasárnap ismét Oscar-díj-átadó, ahol újra szurkolhatunk egy magyar sikerért!

Ajánlott cikkek