Egyéb kategória

Ami rengeteg embert érdekel: hogyan veszik ki a bölcsességfogat és mennyire fáj?

A bölcsességfogak alaposan meg tudják keseríteni az emberek életét, ha úgy gondolják, hogy jobb nekik a vízszintes pozíció, félig bújnak ki, esetleg még jól meg is nyomorítják a többi fogat a tolóerejükkel. Ilyenkor nincs mese, irány a szájsebészet, ahol a hozzáértő, szakavatott kezek gyorsan kikapják a szátokból a bajt okozó fogakat.

vous - 2017.02.19.
Ami rengeteg embert érdekel: hogyan veszik ki a bölcsességfogat és mennyire fáj?

A bölcsességfogak többnyire 18–25 éves kor között törnek a felszínre, állítólag ilyenkor van az ember a legtöbb tudás birtokában, ezért hívják bölcsességfognak. Ám mivel nagyon hátul vannak, gyakran nem tudjuk használni őket – már a többihez képest –, és tisztítani sem, így hamarabb tönkremennek, vagy éppen ki sem bújnak. Apropó, ezekkel a tippekkel tehettek a vakítóan fehér fogakért.

Milyen problémát okozhat a bölcsességfog?

  • ferdén vagy vízszintesen nő
  • eldeformálja a fogsort, ha afelé nő
  • nem töri át az ínyt
  • gyulladást okoz

A fogorvosok, ha észreveszik, hogy a fog mozgolódik, gyakran még a fájdalmas időszak előtt szólnak, hogy időszerű lesz megszabadulni a fogtól vagy néha egyszerre többtől is. Higgyétek el, jobb akkor túlesni rajta, mint akkor, amikor már eléggé fáj.

Nekem kettő alsó bölcsességfogamat szedték ki, és azóta örülök, hogy nincsenek a számban. Sokszor jön szembe velem poszt arról, hogy hogyan történik a bölcsességfogak eltávolítása, és ezek a posztok tele vannak félelemmel, elvégre az ismeretlentől mindenki retteg, a szájsebészet meg pont nem az a hely, ahová szívesen tér be az ember.

bohóc cirkusz félelem

Terror a mindennapokban – ezektől őrülnek meg a VOUS-lányok

Izzadó tenyér, remegő gyomor, gyenge lábak, szédülés és az a bizonyos nyomás a mellkasban és a torokban. Ha nem is ilyen drasztikus formában, de mindannyian átélünk rettegéssel teli pillanatokat nap mint nap. Félünk ettől-attól, vagy kényelmetlen ez vagy az a szituáció. Mert képzeljétek, még egy VOUS-lány élete sem fenékig tejfel!

A cikk folytatásáért kattintsatok ide!

Műtét előtt és közben

A doki konzultál veletek, megbeszélitek, mikor történik majd a sebészeti feltárás, készül röntgen, hogy lássa, milyen pozícióban van a fog. Gyulladt fog esetén antibiotikumos előkészítést is kaphattok, hogy biztosan szövődménymentes legyen a gyógyulás és ne fájjon annyira.

Sokan a műtéttől félnek, pedig az érzéstelenítő miatt alig fogtok érezni valamit, inkább csak az érzés lesz meg, hogy valami történik, meg hogy matatnak a szátokban, én konkrét fájdalmat nem éreztem, sokkal jobban megviselt a műtét előtti várakozás, a jó kis horrorképzelgések, pedig nincsen semmi alapja, tényleg. Műtét előtt mindenképpen egyetek – hacsak a doki nem kér meg az ellenkezőjére –, mert utána lehet, hogy nem a legvidámabb tevékenységetek lesz az evés.

Maga a műtét elég szürreálisnak hatott, elvégre nem mindig lóg ki egy rakat kéz meg eszköz a szátokból, és hajolnak fölétek maszkos emberek, de kibírható. A menet általában az, hogy feltárják az ínyt, és úgy vésik ki a fogat, gyakran darabokban. A végén pedig összevarrják a sebet, és mehettek isten hírével.

Műtét után

Ismét kaphattok antibiotikumos kezelést némi fájdalomcsillapítóval kiegészítve. Én nem vártam meg, míg fájni kezd, egyből bedobtam egy fájdalomcsillapítót, ahogy éreztem, hogy megy ki a zsibbadás az arcomból. Kaptok majd egy listát arról, mit csinálhattok és ehettek, mit nem.

A tejtermékeket például kerülnötök kell, én egy hétig bébikaját ettem, tudjátok, azt a finom mini befőttesüvegeset – életem legjobb időszaka volt. Szilárd kaja annyira nem ment le, és kellett három-négy nap, míg normál üzemmódba kerültem, de kibírható volt, csak legyen a kezetek ügyében fájdalomcsillapító mindig.

Segít a jegelés is, ha felduzzad az arcotok, erre a fagyasztott borsó zacskóban is tökéletes. Körülbelül egy hét alatt visszanyeritek a komfortérzeteteket, bár ez egyénfüggő, extrém esetben ez elhúzódhat. A varratot – ha nem felszívódó – nagyjából egy hét múlva szedik ki, ez egyáltalán nem jár fájdalommal, nekem picit csikiző érzés volt, hónapok alatt pedig beépül a lyuk az ínyetekbe, mintha semmi sem történt volna.

Szóval, a lényeg, hogy ne féljetek tőle, vagy legalábbis ne stresszeljetek túlságosan rá. 

Ha pedig a gyerek tejfoga jön ki, na, akkor azt így NE szedjétek ki!

Ajánlott cikkek