Egyéb kategória

Eddig biztosan rosszul mostatok fogat – ma ennek vége!

Már kicsikorunkban megtanuljuk, hogyan és milyen gyakorisággal kell helyesen fogat mosni. Anno a szüleink álltak fölöttünk, és addig nem hagyhattuk el a fürdőszobát, míg nem végeztünk. Tőlük megtanultunk mindent, ami a fogmosással kapcsolatos, de vajon ők tudták, hogy hogyan kell szakszerűen fogat mosni? Nem csak az olyan alapszabályokat kell betartani a hatékonyság érdekében, hogy körkörösen mossuk, napi kétszer, és minimum két percig.

vous - 2017.10.23.
Eddig biztosan rosszul mostatok fogat – ma ennek vége!

Nekem szerencsém van, hiszen lassan betöltöm a 34. életévemet, és még soha nem volt lyukas fogam. Hogy ez genetika vagy a helyes szájápolás eredménye, nem tudom, de azt tudom, hogy a most következő listán – a helyes szájápolásra vonatkozóan – azért én sem tudnék mindent kipipálni. És ti?

Diy fogkrém

Házi fogkrém mindössze három hozzávalóból – a szuperegészséges fogakért

Egyre többen gondolkodnak el azon – legalábbis nekem úgy tűnik –, hogy milyen tisztító- és szépségápolási szerekkel veszik körbe magukat nap mint nap. Éppen ideje, hiszen ezek a szintetikus „vegyszerek” a szervezetünkbe jutva nyilván nem tesznek jót rövid, és pláne nem hosszú távon. De akkor azt, hogy mivel mosunk fogat, miért hagyjuk figyelmen kívül? 

Sajnos még ma is nagyon gyakori a felnőttkori fogvesztés – a szuvasodásnak és a fogágybetegségeknek köszönhetően. Csak hogy néhány adatot mondjak:

az iskolás gyerekek 60 százalékának, míg a felnőttek 100 százalékának van legalább egy lyukas foga világszerte. (Ezek szerint én kakukktojás vagyok.)  Az európai lakosság csaknem fele pedig szenved valamilyen fogágybetegségtől.

Hogy ezt elkerüljük, a következő lépéseket érdemes betartani:

 • Mossunk fogat minimum naponta kétszer, reggel és este, de három-négy alkalomnál többször ne, hiszen azzal csak ártanánk a fogainknak.
   
 • A fogmosás mindig tartson három – hatékony – percig.
Fogápolás

Forrás:
Pixabay
 • Legyetek mindig nagyon alaposak, minden felületet mossatok meg jól, de ne dörzsöljétek, csak körkörös mozdulatokkal kívül-belül keféljétek át a fogakat és a fogínyt.
   
 • Válasszatok jó minőségű puha, sűrű sörtés – ami védi a fogínyt –, kis fejű, kényelmes fogású fogkefét. De állítólag még jobb, ha elektromos fogkefére váltunk – mert ezek jóval hatékonyabbak, mint a hagyományos kefék.
   
 • Válasszatok körültekintően fogkrémet. A szakemberek a fluoridtartalmúakra esküdnek, amelyek segítenek megelőzni a fogszuvasodást, és megtartják a fogzománc épségét. Fogérzékenységre válasszátok a kálium-klorid vagy kálium-nitrát tartalmú fogkrémeket, az érzékeny fognyakra pedig a hidroxil-apatit és a stroncium-kloridos lesz a nyerő.
   
 • A fogkrémből elég mindössze egy borsónyi adagot tenni a fogkefétekre.
   
 • Savas ételek fogyasztása után közvetlenül soha ne mossatok fogat, mert ezzel csak ártotok neki. Várjatok 30–60 percig, amíg a szervezetetek visszaépíti az ásványi anyagokat a fogzománcba, csak utána essetek neki a fogkefével.
   
 • Mindig használjatok fogselymet, hogy a fogközöket is kellőképpen meg tudjátok tisztítani.
   
 • Három havonta cseréljétek le a fogkeféteket.
Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.