Egyéb kategória

Csempeszerelem: így használjátok a lakásotok dekorálásában a csempéket!

Portugáliában teljesen elrabolták a szívemet a csempék. Miközben az utcákon róttam a kilométereket, úgy éreztem, hogy minden oldalról suttognak a fülembe valamilyen titkos nyelven. Gyakran méláztam el a portugálok zaccos kávéja felett azon, hogy vajon hogyan került fel a házak oldalára.

vous - 2017.02.11.
Csempeszerelem: így használjátok a lakásotok dekorálásában a csempéket!

Ott a csempét nem a beltérre tartogatták, hanem közszemlére tették. Ki a ház elejére és oldalára. A színes csempék gyönyörű mintákat adtak ki, gyakran ugyanolyan csempével burkolták be az egész épületet, de sok helyen az apró részletek adtak ki egy teljes képet.

Objektum doboz

Ezek a portugál csempék – amelyeket egyébként azulejo csempéknek hívnak – nem egészen a portugálok találmányai. A kínaiak fejlesztették ki, majd az arabok megismerték őket a 12. században, és ők terjesztették el egész Európában. Ezért hallani sokfelől, hogy az azulejo az arab díszítőművészet része, ők a friss agyagba különböző formájú arab eredetű motívumokat karcoltak, majd mázazás után kiégették őket, és ezeket a cserepeket helyezték fel mozaikszerűen a falra.

S noha a megnevezésből könnyen asszociálhatunk az „azúr” szóra, ráadásul a kék csempemotívumok is nagyon elterjedtek, ezek a csempék nem kizárólag kékek.

Nem véletlen az sem, hogy visszaköszönnek több országban is – például Spanyolországban, Olaszországban, Marokkóban vagy Iránban –, hiszen a történelem során mindegyik nép kivette a maga részét a csempék alakulásából, és a maga arcára formálta, ám a portugálok tették igazán a hétköznapjaik részévé. Többnyire homlokzatok díszítésére használták, ám emellett funkciója is volt, védte az épületet és a falakat a külső hatásoktól, jó hőszigetelő hatással bírt.

A kínaiak még formai megkötések nélkül használták, a mórok azonban az iszlám miatt a geometriai ábrázolást helyezték előtérbe, mivel állat- és embermotívumokat nem használhattak. A spanyolok és a portugálok is átvették a geometrikus mintázatokat, ám hozzátették a maguk kultúráját is, belevitték az életképeket és a biblikus ábrázolásokat is.

Nekem ez a háttértörténet és a portugál házak látványa volt az, ami örökre szerelmessé tett, a portugál csempékkel álmodtam, feküdtem, és gyakran a hűtő ajtaján lévő portugál csempét is áhítattal forgattam a kezemben, hogy ha nekem ebből több lenne… nos, akkor tudnék vele mit kezdeni! A konyhámban például tuti lenne belőle néhány darab, ha csak dísznek is!

Objektum doboz

…esetleg a fürdőszobámban

Objektum doboz

De használnám poháralátétként

Objektum doboz

Asztallapot készítenék belőle

Objektum doboz

Feldobnám vele a lépcsőt

Objektum doboz

De padlónak is tökéletes lenne!

Objektum doboz

De kitölteném vele egy tálca alját is, vagy összeragasztanék ötöt, hogy cserép legyen belőle, és virágot ültetnék bele.

Na és ti mit kezdenétek egy raklapnyi csempével?

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
Otthon
Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
vous - 2024.05.30.
A kinyitható kanapé nagyon praktikus akár mindennapos alváshoz is. Miért? Azért, mert egyszerre több funkciót is ellát, miközben rendkívül kényelmes bútordarab. De ne rohanjunk ennyire előre, vegyük sorra az előnyöket!