Egyéb kategória

Az egyetlen ruhadarab, amit csak menyasszonyként viselhetünk – A nagy fátyolkisokos

Ha magunk elé képzelünk egy menyasszonyt, akkor az általában hófehér, habos ruhát és persze gyönyörű fátylat visel. De honnan ered a fátyol hagyománya? Mióta viselik a menyasszonyok? Egyáltalán divat még 2017-ben, vagy már felváltották a hajékszerek, a tiarák és a virágkoszorúk? Kérdéseimmel egyenesen egy menyasszony-stylisthoz fordultam, aki mindent elárult fátyoltémában.

vous - 2017.02.10.
Az egyetlen ruhadarab, amit csak menyasszonyként viselhetünk – A nagy fátyolkisokos

De kezdjük is az elején…

Az ősi kultúrákban a menyasszony azért hordott fátylat, hogy az megvédje a veszélytől és a gonosz szellemektől. Az ókori görögöknél és rómaiaknál azonban már gyakorlatiasabb okok szóltak a használata mellett: az volt a szerepe, hogy a férj elől eltitkolják a menyasszony kinézetét. A 19. században a szüzességet, a tisztaságot, az ártatlanságot és szerénységet szimbolizálta.

A fátyol tehát szépen lassan a menyasszonyok általános kiegészítőjévé vált, melynek divatját a történelem során leginkább a hercegnők alakították.

Egy kis divattörténelem: így változott a fátyol 100 év alatt

1920-as évek

A menyasszonyok között ebben az időben a csipkéből készült cloche (kerek, keskeny szegélyű, magas sapka) fejdísz volt népszerű, ami néhány virággal volt körbekerítve – írja a Wedding Ideas.

1930-as évek

A fátylak elkezdtek leegyszerűsödni, és a menyasszonyok már csak lazán, a fejükön viselték őket.

1940-es évek

Ebben az időben vált igazán trendivé az úgynevezett madárfészek fátyol, ami egyébként most, 2017-ben éppen kezd visszajönni a divatba.

1960–70-es évek

A fátylak modernebbek és bohémabbak lettek, hosszú, virágos darabok jöttek divatba.

Forrás:
Wikipedia, Instagram

1980-as évek

Diana hercegnő gigahosszú fátyla után mindenki azt akarta, hogy a fátyla olyan legyen, mint az övé. Minél hosszabb, annál jobb!

2010-es évek

Diana után a következő nagy mérföldkő Katalin hercegné elefántcsontszínű selyemfátyla volt, melynek széleit csipke borította.

De mi a divat most, 2017-ben? Milyen ruhához milyen fátyol mutat jól? A témáról Körmendy-Szomoru Kata menyasszony-stylistot kérdeztem.

Körmendy-Szomoru Kata

Körmendy-Szomoru Kata, menyasszony-stylist

Öltözködési és stílustanácsokkal látja el a ruhaválasztás előtt álló menyasszonyokat. Elkíséri őket ruhapróbára, segíti kiválasztani a menyasszony alkatához és egyéniségéhez leginkább illő ruhát. Továbbá segít a nagy napon az öltöztetésben, de akár a tanácstalan koszorúslányok is bátran fordulhatnak hozzá.

Ha még többet szeretnétek megtudni Katáról, látogassátok meg a honlapját!

Örök divat

Kata azt mondja, a fátyol örök divat a menyasszonyi viseletben. Szerinte különböző hosszúságban és más-más díszítettséggel mindenki megtalálhatja az arcformájához, a frizurájához és a ruhájához leginkább illőt. Általában azt javasolja a menyasszonyoknak, hogy igenis viseljenek fátylat, főként akkor, ha templomi szertartás is lesz a nagy napon.

A fátyol az egyetlen ruhadarab, amit csak menyasszonyként viselhetünk, sem előtte, sem utána.

De mégis milyen ruhához milyen fátylat viseljünk? Kata azt tanácsolja, ha a ruha háta látványos, dekoratív, a legfinomabb, áttetsző anyagot (általában tüllt) érdemes választani fátyolnak, minden díszítettség nélkül. Visszafogottan díszített vagy sima ruhához viszont gyönyörű lehet a csipkével szegélyezett vagy csipkével applikált fátyol. Fontos, hogy színárnyalatban egyeznie kell a ruhával.

Nemcsak az számít, milyen a fátyol, hanem az is, hogyan tűzzük fel. Minél magasabbra helyezzük a fátylat a fejen, annál jobban körülöleli az arcot, és annál látványosabb, hangsúlyosabb lesz elölről. Ha pedig hátra helyezzük – konty fölé vagy alá –, akkor elölről kevesebbet látunk belőle, így visszafogottabb hatást érhetünk el.

Forrás:
Depositphotos

Mit viselhetünk fátyol helyett?

Egy mai menyasszony már számos lehetőség közül választhat, nem kell megelégednie csupán a fátyollal. Díszítheti haját élő virággal, díszes csatokkal, fejdíszekkel, kalapokkal, melyek stílusosan kombinálhatók akár a fátyollal is.

Kata azt mondja, fejdísz készen is vásárolható, ám ha igazán egyedi és stílusos szeretne lenni a menyasszony, akkor ő a fejdíszkészítőket javasolja, ahol közösen, a ruha, a frizura és a menyasszony karakterének figyelembe vételével megtalálják a számára legmegfelelőbb darabot.

Azt is kiemelte, hogy mostanában nagy divatja van az élő virágból készült koszorúknak, fejdíszeknek, ám ha ilyet szeretnétek a nagy napra, akkor érdemes a virágossal megbeszélni, hogy valamilyen formában legyen alkalmatok kipróbálni, valóban illik-e hozzátok, tudjátok-e viselni.

Mit visel az esküvőjén Takács Nóra?

És ha már az esküvőknél tartunk, természetesen Takács Nórát is megkérdeztük a fátylakról. Ő vajon visel majd fátylat augusztusi esküvőjén?

„Mivel még csak elméletben próbálgatom az esküvői ruhámat, így egyelőre nem tudom eldönteni, hogy legyen-e hozzá fátylam, vagy sem. Alapvetően szép kiegészítőnek tartom, van benne valami megható számomra. Azonban nem mindegy, hogy milyet választunk! Van olyan ruha, amit csodálatosan feldob egy jól megválasztott darab, azonban láttam már olyan ruhát is, amit a fátyol – méreteinél fogva – teljesen tönkretett.

Szóval én semmi esetre sem zárkózom el előle, de előbb legyen meg a ruhám, aztán jöhet a fátyolkérdés…

fátyol  esküvő

A fátyollal kapcsolatos hagyományok, babonák:

  • A fátylat az örömapa tűzheti a menyasszony fejére, majd miután az oltárhoz kíséri, a vőlegény hajtja azt hátra, hogy ő lássa először a menyasszonyt.
  • Régi hagyomány, hogy a fátyol anyagából kell ruhát varrni az első gyereknek a keresztelőre.
  • Ha a menyasszony az esküvő előtt feltűzi a fátylat, az szerencsétlenséget és rossz házasságot okoz.
  • A menyasszony nem engedheti meg másnak, hogy felpróbálja a fátylat, mert az a nő fogja elcsábítani a férjét. Úgyhogy csak óvatosan!
Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hova tűntek Budapest gyönyörű kupolái? – A főváros eltűnt épített öröksége tovább él az Animatiqua Stúdió legújabb rövidfilmjében
Világ
Hova tűntek Budapest gyönyörű kupolái? – A főváros eltűnt épített öröksége tovább él az Animatiqua Stúdió legújabb rövidfilmjében
vous - 2022.10.26.
Október 20-án tartották Az Eltűnt Budapesti Kupolák című rövidfilm exkluzív premierjét. A rendhagyó kisfilm, amely egy letűnt kor értékes tetődíszeit eleveníti fel, különleges videotechnikával készült. Az alkotásban a főváros egykori stílusát jelentősen meghatározó kupolák kelnek életre. A premier díszvendége Sólymos Sándor, Ybl-díjas építész és filozófus volt, akivel Kondacs András, a film rendezője beszélgetett a vetítést követően budapesti városépítészeti lehetőségekről, az egykori épületek, valamint a kupolák jelenéről és jövőjéről.

Otthon

4 tudnivaló, amivel számolni kell, ha kiadjuk a lakásunkat
Otthon
4 tudnivaló, amivel számolni kell, ha kiadjuk a lakásunkat
vous - 2022.11.28.
A folyamatosan dráguló ingatlanpiac bizonytalanságai miatt a bérlakások iránt évről-évre folyamatosan növekszik a kereslet, ezzel párhuzamosan a kiadó lakások száma is egyre nagyobb. A lakástulajdonosok számára ugyanis jól fizető, passzív jövedelemszerzési lehetőséget jelent, ráadásul minimális befektetéssel egy felújítás többszöröse jöhet vissza egy jó állapotú lakás bérleti díjából. A számos előny persze csak a jéghegy csúcsa.